Olağanüstü Bir Gece

En Son Değerlendirmeler

6 puan

Öyle çok da olağanüstü değil. Çok büyük beklenti ile alıp hayal kırıklığına uğramayın.

7 puan

Kitabın ilk yarısı ruhumu kararttı çok kasvet doluydu, sonrasında ise harika bir psikolojik çözümleme vardı, ruh halindeki geçişler çok iyiydi, genel olarak fena değildi ama zaman zaman da açıkçası sıktı...

8 puan

Betimlemeleriyle kendine hayran bırakıyor. Başlarken betimlemelerden sıkılacağımı kitabın ilerlemeyeceğini düşünmüştüm yer yer sıkıldım ama yine de kendini okutuyor kitap. Oldukça akıcı, ben hikayeyi ve verdiği mesajı sevdim.

9 puan

Hizimi alamayarak Zweig ile devam ediyorum okumalarima...Iste bir tane daha ince ama bir o kadar da derin bir hikaye...
Hayatda hic bir doyumu, duygusu kalmamis olan bir adamin agzindan, nasil bir gecede degisiverdigini okuyoruz... Bir "hirsizlikla" baslayan gece, vicdan duygusunu uyandiriyor once, sonra sirasi ile ve de icice tum duygular ayaklaniyorlar icinde. En sonunda ki donusumu ise beklemedigim, ama son derece sevdigim, benim de hayatta oyle olmaya calistigim bir donusum:)
Zweig"in akici, inceliklerle dolu ve surukleyici kitaplarinin tiryakisi olma yolundayim:)

8 puan

Psikolojik tahlilleri ve betimlemeleri ile klasik bir Stefan Zweig kitabıydı.Etkileyici ve akıcı diliyle insana kendini okutturuyor ve kendinizi karakterin yerinde buluyorsunuz

7 puan

Güzel, akıcı bir anlatım .Konu şu çok bilinen zengin bencilliği fakir ezikliği. Ve bu ikili arasında aydınlanma yaşayan bir adam.

6 puan

olay akışı yok sürekli kendi düşünceleri anlatan ve aslında olağan üstü bir gece olamayan vasat bir kitap

8 puan

Stefan Zweig ' in okuduğum ikinci kitabı. Birinci ağızdan çok zengin sosyal statüsü yüksek birinin bencilce yaşamış olduğu tek düze sıkıcı hayatının bir gecede yaşadığı bir olay yüzünden nasıl değiştiğini, daha doğrusu nasıl bir aydınlanma yaşadığını bol psikolojik betimlemeler ile anlatmış yazar. Diyalogsuz kitabı okumak sıkıcı gelir normalde, ancak yazarın kendine özgü anlatımı okuru kendine bağlıyor. Kitaptaki tek ve ana karakterin anlatıldığı aydınlanma ise hemen hemen herkesin kendinden bişeyler bulabileceği duyguları içeriyor. Yazarın diğer kitaplarını da merak etmiyor değilim hani 😉

9 puan

Bazı tekrarlar olsa da insan doğasına ilişkin etkili bi gözlem tasviri mevcut

8 puan

http://fairytaleess.blogspot.com.tr/2016/07/olaganustu-bir-gece-kitap-yorumu.html

Kitabı her ne kadar sevsem de, yazarın en sevdiğim kitabı bu oldu diyemeyeceğim malesef. Evet kitabı baştan sona çok beğendim ama yine de bana bir şeyler yetmedi gibi. Sanırım istemeden de olsa kitabı yazarın diğer kitaplarıyla karşılaştırarak okuduğumdan dolayı böyle düşünüyorum.
Stefan Zweig'in öyle büyülü bir dili var ki, kitaplarını okurken açıklanamaz bir şekilde ana karakter sanki bir anda ben oluyorum. Her karakterinde bir nebze kendimi görmeye başlıyorum. Ve tabiki de bu anlamda, yani psikolojik tahlil anlamında yazarı çok başarılı buluyorum. Zweig'in diliyle en kısa zamanda tanışmanızı tavsiye ederim.

8 puan

Ait olduğu çevrenin donukluğunu anlayıp bir gün içerisinde gerçek hayatı fark eden bir adamın yer aldığı kısa bir hikaye. Stefan Zweig, mükemmel anlatımı ile adeta adamın psikolojisini yaşatıyor. Keyifle okudum. Tavsiye derim.

7 puan

Yine kısa ve sıkılmadan okunacak bir kitap. Stefan Zweig bu tür kitapların en iyilerinden.

9 puan

Anlam arayışı içinde olanlar, sürekli canı sıkılanlar ve bunun nedenini bulamayanlar.. İşte birine iyilik yaptığımız zaman birinin hayatına dokunduğumuz zaman ancak bu can sıkıntısı bizi terkedecektir.. Kitapta bunu anlatır başta sıkıcı bulabilirsiniz ama elinizden bırakmayın sonunda tebessüm edeceksin iz..

7 puan

Zweig’ın yaklaşık yüzyıl önce toplumsal tükenmişlik sendromunu bulmuş gibi görünen eseri. Gerek burjuva gerekse alt tabakanın toplumca dayatılan kesin çizgilere göre yaşadığı 1900’lü yılların başında, bu çizginin dışına çıkarak benliği keşfeden bir subayın anılarını konu alan kitabın en ilgi çekici yanı şüphesiz psikolojik tahlilleri. Kısa olmasına karşın eserin derinliği çarpıcı. İnsanlık adına güzel bir kişisel keşifle bağlanan hikayenin kapanış cümleleri işte budur dedirtiyor.
“Bir kez kendini bulmuş olan kişinin bu yeryüzünde yitirecek bir şeyi yoktur artık. Ve bir kez kendi içindeki insanı anlamış olan bütün insanları anlar.”

8 puan

Uzun uzun paragrafları olmasına rağmen, akıcı diliyle kısa sürede okunabilecek bir kitap. Yazar, burjuvazinin normlarının toplumun alt seviyelerine karşı hissizleştirdiği birinin suç işlemesiyle birlikte gözünün açılmasına çarpıcı bir vurgu yapıyor.

7 puan

Bu hikayenin anlatmaya değer bir hikaye olduğunu düşünmüyorum; ama yazar iyi bir anlatıma sahip olduğu için fena değildi.

7 puan

Gaayet etkileyiciydi..
Kısa süreli bir kaçıştı adeta kitap! İnsanın kendisini sorgulaması adına güzel ve samimi mesajlarda vardı.. Okuyun & okutun!

7 puan

Stefan Zweig'in psikolojik çözümlemelerinden birisi daha. Bir insanın kendini keşfini anlatan bir yapıt. Anlatım ve üslup olarak akıcı ve anlaşılır. Zweig'i sevenler için okunabilir bir kitap.

6 puan

Açıkçası Zweig'in diğer kitaplarına göre değerlendirecek olursam biraz hafif kalmış, ancak psikolojik tahliller, betimlemeler sanki hikayeyi yaşanırken kıyısından izliyormuşcasına hissetitiryor hakikaten, başarılı bir hikaye kesinlikle etkileyici buldum.

9 puan

Başta Albert Camus'nun Yabancı kitabı geldi aklıma. Aynı kendine yabancılaşma orada da anlatılıyordu kelime farklarıyla, ama Zweig'de farklı olan bir şey daha var. Akıcılık. Evet kitap 69 sayfa, hemen biter zaten diyerek elime aldığım ve bıraktığım kitaplara nazaran bu kitap gerçekten sürükleyici ve siz farkında olmadan kısacık olay örgüsüyle içinizde bir şeyler değiştiren bir kitap. Herkes muhakkak kendinden bir parça bulacaktır. İşin ilginç yanı hissizliği, tabulara bağlanmayı ve kendini, özünü kaybetmeyi ele alıp kurallara karşı gelmenin hazzını aldıktan sonra kendinden geçerek başkaları için bir şeyler yapmanın sevincine varabilmiş bir adamın bir günlük öyküsünü anlatması.

9 puan

Yine Zweig'ın insanı mükemmel anlatan bir hikayesi. Bir insanın iç dünyasını bu kadar gerçek anlatabilen çok az yazar var. Ve bunu çok güzel bir şekilde tasvir ediyor. Kafanızı karıştırmadan, dünyaya yabancılaştırmadan. Kendi yıllarının buhranlı zamanlarında çok farklı erkek ve kadın karakterleri bu kadar iyi anlatabilmesi muhteşem.

10 puan

''Bir kez kendini bulmuş insanın bu dünyada kaybedecek hiçbir şeyi yoktur. Ve kendi içindeki insaniyeti bir kez almış olan, bütün insanları da anlar.''
Stefan Zweig bu eserinde hayattan hiç zevk almayan bir burjuvanın bir gece başından geçen olaylarla hayata bakış açısının değişmesi anlatıyor. Etkileyiciydi. Nasıl bitti anlamadım. Sonu da çok güzeldi. Okumanızı tavsiye ederim.

5 puan

Aslında çokta olağanüstü bir durum yok günümüz şartlarında değerlendirildiğinde ama yazarın dönemi için oldukça sıradışı şeylerdi sanirim. Kelime oyunlarını, tek kelimede anlatılacak durumu paragraflar dolusu okumayı seviyorsanız hoş bir seçim olabilir.

3 puan

SPOILER İÇEREBİLİR!

Üzgünüm fakat okuduğum diğer Zweig kitaplarına göre çok sönük geldi bana. Normalde okuduğum diğer kitaplarında yazarın cümlelerini daha iyi kavrayabilmek için birçok kez üzerinden geçmişliğim vardır fakat Olağanüstü Bir Gece okuma açısından bende ters etki yaptı, yani okuması en kolay Zweig kitabıydı benim için. Gerçi bu eser Avusturyalı bir askerin notlarından oluşturularak derlenmiş. Yazar da bu notları bozmamak için kendinden pek aktarım yapmamış olsa gerek, yazarın büyülü sözcüklerini bu yüzden göremediğimi düşünüyorum.

Yazar kendi düşüncelerinin aksine, kitabın en başında kahramanımızın akrabalarına göre yazılanların edebi bir çalışma olduğunu düşündüklerinden bahsediyor. Bu konuda akrabalarına katılıyorum. Bize bahsedilen değişim (daha doğrusu değişimler) fazla uçlardaydı. Duyguları hakkında duyarsız birinin, bir gün içindeki ani değişimi bana gerçekçi gelmedi. Daha çok değişimi için birbiriyle örtüşmeyen bahaneler üretmiş izlenimi verdi bana.

9 puan

Zengin, istediği her şeye sahip olan öykünün başkahramanı Friedrich'in "duygusal donukluklar" yaşadığını hissetmeye başladıktan sonra yaşadığı olaylar karşısında üzülmeyen, sevinmeyen herhangi bir tepki vermeyen bir adam.

7 Haziran 1913 günü yaşadığı bir olaydan sonra hayatı tümüyle değişen ve dört ay sonra yaşadığı bir günü somutlaştırmak için yaşadıklarını yazar ve okuyucuyu "olağanüstü bir gece"nin yolculuğuna tanıklık ettirir!

"...Çünkü yıllar, yıllar sonra ilk kez o dakikalarda yeniden gerçek anlamda yaşadığımı, duygularımın felçleşmiş, ama henüz ölmemiş olduklarını, tutkunun o sıcak kaynağının her şeye rağmen kayıtsızlığımın pas tutmuş yüzeyinin altında bir yerde gizlice akmayı sürdürmüş olduğunu hissettim ve şimdi rastlantının sihirli değneğine dokununca yüreğime kadar ulaşmıştı."

Zweig'in öykülerini bir solukta okuduğumdan, dilinden öylesine etkinlenmiş olacağım ki çok büyük bir beklentiyle okudum kitabı. Belki bu yüzden, belki de ruh halimden... Diğer öyküleri kadar sevemedim.

8 puan

Başlarda sıkıcı ilerleyip sonrasında yaptığı psikolojik durum analizleriyle okuyucuyu derinden sarsan, okuduğunuzun kurgu olduğunu unutturup karakteri içinde yaşatan bir kitap daha. Daha önce Zweig okuduysanız ve sevdiyseniz bunu da kesin seversiniz. Okumadıysanız da okuyun bence. 5-6 liralık kitap, sayfa sayısı da az. Sahilde okurken birkaç saat içinde bitirmiştim kitabı. Tavsiye ederim

7 puan

İlk zweig kitabım. Sanırım beklentimi yükselten reklamlar ve okuyucu yorumları oldu

Profil Resmi
7 puan

içimizdeki şeytan. çok benzer ruh halleri, haz alınan şeylerin farklılığı. güzel bir kitap.

6 puan

1 sayfalık hikayeyi, türk dizisi gibi uzun betimlemelerle anlata anlata küçükte olsa bir kitap yapmış yazar. Satranç kitabından sonra çok basit ve boş geldi bana

9 puan

Kendi kapalı toplumundan çıkmamış bir burjavanın aslında başka hayatlar olduğunu görmesinin Zweigça hikayeleştirilmesi.

geri 1 | 2