Zaman Makinesi

Ondokuzuncu yüzyılın sonlarında İngilterede bir bilim adamı akşam yemeğine çağırdığı konuklarına zaman makinesi olduğunu idda ettiği bir aygıtı gösterir. Saygıdeğer konukları ona inanmayı reddeder, ancak bir hafta sonra tetrar evine toplandıklarında onun bitkin, sefil ve perişan bir halde bulurlar. 802701 yılında, bir zamanlar Londranın bulunduğu noktada tanık olduğu yaşamı anlatır onlara. Geleceğe yolculuk etmiş, geleceğin ırkıyla tanışmıştır; birer peri kadar hoş meyveyle beslenen, yaşamlarını neşeli bir tembellik içinde geçiren sevimli torunlarımızla..

Ondokuzuncu yüzyılın sonlarında İngilterede bir bilim adamı akşam yemeğine çağırdığı konuklarına zaman makinesi olduğunu idda ettiği bir aygıtı gösterir. Saygıdeğer konukları ona inanmayı reddeder, ancak bir hafta sonra tetrar evine toplandıklarında onun bitkin, sefil ve perişan bir halde bulurlar. 802701 yılında, bir zamanlar Londranın bulunduğu noktada tanık olduğu yaşamı anlatır onlara. Geleceğe yolculuk etmiş, geleceğin ırkıyla tanışmıştır; birer peri kadar hoş meyveyle beslenen, yaşamlarını neşeli bir tembellik içinde geçiren sevimli torunlarımızla..


Değerlendirmeler

değerlendirme
8 puan

Yazıldığı zaman için öte ötesi. Sevdim bu adamı. Çok şeyi yok varsaymış ama önemli olan önemli olarak kalmış.

10 puan

Herbert George Wells'in okuduğum ilk romanı. Bildiğimiz üzere bir bilim kurgu ama içerisine ilginç unsurlar da katılmış.Romanda;

Zaman makinesini keşfeden bir adam geleceğe yolculuk yapıyor ve sanırım yapılan en uzak yolculuk.(Yıl 802701)
Normalde gelecek denince aklımızda muazzam bir dünya şekillenir. Yapay zekalardan bahsedilir,insanoğlunun akla hayale sığmayacak buluşlarını canlandırmaya çalışırız.Ya öyle olmazsa?

Marlock ve Eloi isimli iki tür insan cinsi vardır. (Bir zamanlar Homo Sapiensler ve Neandertaller gibi düşünün).Yalnız garip gelen, insanoğlu hangi koşullar altında Marlock ve Eloi olarak evrimleşmişlerdir?

Yazarın gerçekte babası ve annesi emekçi grubundan olduğu için kendisi de zamanla burjuva sınıfından nefret etmiştir.Hatta sosyalist olduğunu da dile getirmiştir.Kitaptaki evrimleşme süreci fikri buradan gelmiş olabilir.


Bu arada Eloi(aramice Tanrı=Baba anlamına gelmektedir). Bir dipnot daha; Atatürk Nutuk'ta kendisinden bahseder.

9 puan

Ondokuzuncu yüzyılda yazılmış olduğuna inanması zor bir kitap.

Özenli çeviri, tasarım için İthaki yayınlarına teşekkürler...

8 puan

Eserde, 802.701 yılında 'Eloi' ve 'Morlock' olarak adlandırılan iki sınıf çıkıyor karşımıza. Eloiler, her tür sosyal sorunu geride bırakmış ve artık kendilerini tamamiyle zevke adamış ('bourgeois utopia' diyebiliriz buna) bir toplum. Morlocklar ise yerin altında, gün ışığı görmeden yaşayan, ucube yaratıklar olarak 'çalışan sınıfı' temsil ediyor. Kurgusal olarak bir ilk olan eserin, Fritz Lang'ın Metropolis filmine de birçok açıdan ilham kaynağı olduğunu fark ettim okuduktan sonra- filmi izleyenler anlayacaktır. Aynı zamanda zaman makinası kavramını ilk ortaya çıkaran eserdir bu bildiğim kadarı ile. Kurguda, endüstriyel ve 'makineyi kullanan' bir topluluk olan Morlocklara kıyasen, tamamen doğanın içinde, çalışmadan yaşayan Eloiler daha refah içinde ve mutlu bir topluluk olarak resmedilmiş. Sorumluluk, planlama ve çalışma kavramlarının var olmadığı bir dünya ama her şey tıkır tıkır işliyor ve nasıl oluyorsa doğanın o muhteşem düzeni/dengesi dahi korunuyor. Bu etkili bir düş müdür 802,701 yılı için? Salt doğanın dengesini korumak dahi bir çaba gerektirir sonuçta. Bir toplumdaki en az çalışan/üreten sınıfı bulduğunuzda muhtemelen en mutsuz sınıfı da bulmuş olursunuz gibi bir fikirden hareket edersek hele- bu kurgunun sağlamlığı tartışılır. Velhasıl kelam, okunması gereken bir eserdir. Yazıldığı zamanın fersah fersah ötesinde bir eserdir. İngilizce'ye hakim olan okurların özellikle orjinal metni okuması şiddetle tavsiyedir.

10 puan

Çok beğendim. Anlatım çok akıcı ve sade. Betimlemeler başarılı, kolayca gözümde canlandırabiliyorum. Farklı bir gelecek yorumu. Bilimkurgu severlere tavsiye ederim.

9 puan

http://rafinasigmayanlar.blogspot.com.tr/2014/04/kitap-6-zaman-makinesi-hg-wells.html

9 yıl, 11 ay
6 puan

Zamanına göre oldukça başarılı olan bilimkurgu romanı. Başları sıkıcı olsa da güzel bir kitaptı.

6 puan

Herbert George Wells'in 142 Sh 12 Blm lül kültleşmiş bilim kurgu romanı.

Roman zaman gezgini denen bir bilim adamının zaman makinesi icat ederek çok ileri tarihe gitmesi üzerine kurulu. Gittiği yerde yer üstünde yaşayan iyi topluluk Eloiler ve yer altında yaşayan kötü Morlocklar arasında geçen mücadele altında ileride de olabilecek olan ezilen ve ezenler teması işlenmiş.

Bilim kurgu tarzını severlerin favori kitaplarından biri olduğunu okudum bir çok yerde. Ben bu tarzdan pek hoşlanmama karşın ölmeden önce okunması gereken 1001 kitaptan biri serisini topladığım için aldım ve okudum. Çok beğendiğimi söyleyemem.

8 puan

Zamanının çok ötesinde.

Binlerce yıllar sonrasında okuyoruz ve mantıksız gelen hiçbir şey yok. Öngörüleri ile günümüzde devam eden konuları, bakış açılarını, gelişmeleri konu alan kitaplar okudum ama bu kitap öncü gibi öncü sahiden de. İlk yayımlandığı zaman okuyan insanlar ne düşünmüştür kim bilir, öğrenmek isterdim. Büyük ihtimalle atölyesinde düş gördüğünü düşünmüşlerdir.

8 puan

insanların ve tüm canlıların hatta yarattıkları her şeyin bir toz bulutu gibi başlangıcıyla aynı şekilde yok olacağını -bir nevi ''sen de kimsin insan?'' diyerek- 802,701 yılından sistem ve kapitalizm eleştirisi üzerinden oldukça basit bir dille sunmuş yazar.

yazıldığı dönemde görelilik teorisinin henüz doğmadığı düşünülürse yazara olan saygı daha da artabilir. tek kötü yanı kitabın kısalığı ve hikayenin kısmen yüzeysel kalmış olması.


Baskı Bilgileri

133 sayfa


ISBN
9756902485

Diğer baskılar


Benzer Kitaplar

Şu An Okuyanlar

Şu anda kimse okumuyor.

Okumuşlar

kedideli Koyu Beyaz elroy Fırtınakıran anthawise
5 kişi

Okumak İsteyenler

Khelben kahlan amnell
2 kişi

Takas Verenler

Takas veren bulunamadı.
Puan : hepsi | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Değerlendirme Zamanı: en yeni | en eski