Kördüğüm

Bir ay önce, akıl hastanesine yatırıldım. Dün, Lachlan ziyaretime geldi. Beni öptü ve aklımı kaçırmaya başladığımı söyledi. Saatler sonra Max düşüncelerimi işgal etti; deli olmadığımı ve bana ihtiyacı olduğunu hatırlattı. Birkaç dakika önce geçmişimi aydınlatmaya çalışarak gerçeklikten daha da uzaklaştım… Şimdi, herkes benim aklımı kaçırdığımı düşünüyor ama ben onun gerçek olduğunu ve ne gördüğümü biliyorum… Bana inanıyor musun?

"Seksi, gizemli ve etkileyici bir hikâye… Calia Read'in kelimeleri sizi esir edecek ve aklınızı başınızdan alacak!"
-Claire Contreras, There is No Light in Darkness'in Yazarı-
(Tanıtım Bülteninden)

Bir ay önce, akıl hastanesine yatırıldım. Dün, Lachlan ziyaretime geldi. Beni öptü ve aklımı kaçırmaya başladığımı söyledi. Saatler sonra Max düşüncelerimi işgal etti; deli olmadığımı ve bana ihtiyacı olduğunu hatırlattı. Birkaç dakika önce geçmişimi aydınlatmaya çalışarak gerçeklikten daha da uzaklaştım… Şimdi, herkes benim aklımı kaçırdığımı düşünüyor ama ben onun gerçek olduğunu ve ne gördüğümü biliyorum… Bana inanıyor musun?

"Seksi, gizemli ve etkileyici bir hikâye… Calia Read'in kelimeleri sizi esir edecek ve aklınızı başınızdan alacak!"
-Claire Contreras, There is No Light in Darkness'in Yazarı-
(Tanıtım Bülteninden)


Değerlendirmeler

değerlendirme
10 puan

‘Sakince oturup hikâyemi anlatmamı bekliyor. Ama başlamadan önce gözlerine bakıyorum. Dikkat et, diyorum gözlerimle. Dikkatli dinle. Her kelimemi düşün. Ama her şeyden önce lütfen inan bana.’


Kafamda kurdum durdum, sürekli bir son bulmaya çalıştım bu kitaba. Okudukça şu olabilir bu olabilir. Ama resmen dumura uğradım. Belki de yorumun sonunda söylemem gerekenleri şimdi söylüyorum ama öyle bir şeydi ki içim buruk yine de hafif bir tebessüm var suratımda. Tabi bir de kocaman bir öfke. Bu kitap size hem hayali hem gerçeği yaşatacak. Arada bıraktıracak. Ve sonunda muslukları açmaya hazır olun.
Öyle harikulade bir şekilde kurgulanmış ki sözcükler sizi alıp götürüyor. Kelimelerin özenli halleri büyük bir duygu karmaşası yarattı bende. Düşünmeye itiyor ama daha çok hissettiriyor. Kitabın ismi gerçekten de çok uyumlu içeriğine. Olaylar Kördüğüm.
Aslında dönüp baktığımda yazar bize birçok ipucu vermiş ama eminim anlayamamam benim akılsızlığımdan kaynaklanmıyor  İpucunu vermesine rağmen çok iyi bir şekilde de gerçeği saklıyor. Meraklandırıyor. Kitapta öyle çok fazla olay beklemeyin. Tabi bu eksi değil artı bir özellik bence. Durağan olması Lachlan, Max , Naomi ve Lana’ya odaklanmamı sağladı. Lachlan ve Max demişken; düşünceli, Naomi’nin her daim yanında olan bu iki(!) yakışıklıdan hangisini seçeceğime kitap boyu karar vermek zor oldu. Peki, favorim kim miydi? Tabi ki söylemeyeceğim. :))
Yaşanan olaylardan sonra bu kitap beni çaresiz hissettirdi. Kim bilir kaç insan bunları yaşamaya mahkûm kaldı. Elim kolum bağlı, bu tür gerçeklere kendimi kapatmışım gibi kötü hissettim. Öyle gaza geldim ki psikolog olmalıydım ben dedim  Neyse kitabın içeriğine ya da konusuna değinmeyeceğim anlatırsam kitabın tüm büyüsünü bozacak ve kendimi tutamayarak ağır bir spoiler vereceğimden korkuyorum.
Sürekli erteleyip durdum. Öylece kitaplıkta bekliyordu. Okusam mı okumasam mı? Güzel yorumlar giderek arttı ve merakıma yenik düştüm.. Hala okumayan tereddüt eden varsa kesinlikle okumalı.

***

“Ama unutma ki en temiz ruhların bile içinde bir parça karanlık vardır. Fark etmek zor olabilir. Belki de bunu dünyadan saklama sanatında mükemmelleşmişlerdir. Ya da belki zihinlerinin kuytu bir köşesinde saklıdır. Ama vardır. Dünyada yaralanmamış hiç kimse yoktur."

‘Öfkeliyken bile aşk en can yakacak şekilde ruhunuzdan tutup çekiştirir sizi. O an yapmak isteyeceğiniz son şey bile olsa önemsemenizi, hissetmenizi sağlar.’

‘Son bir haftadır alt dallardan birindeki donmuş su damlasını izliyorum. Hâlâ orada, düştü düşecek gibi sarkıyor. Cılız dal rüzgârda sallanıyor ama damla olduğu yerde kalıyor. Eğer bir buz saçağı dayanabiliyorsa, belki ben de bir parça kalmış sağlam aklıma tutunabilirim.’

"İdare eder, iyi ya da harika değildim. Ben... hiçbir şeydim."


9 puan

Yoruma girmeden önce şunu belirteyim ki kapak MÜ-KEM-MEL.Hele ki okuduktan sonra kapağın konuyla çok çok alakası olduğunu öğrenince,kapağa bir kere daha aşık olacaksınız 😍

Geçen günlerde bir film izledim:Zindan Adası.Leonardo DiCaprio'nun oynadığı 2010 yapımı iddialı bir film.Benim de sevmiş olduğum,sonu muallakta (ne taraftan tutarsanız oraya çekilecek bir konusu/sonu var,izleyenler 2'ye ayrılmış durumdalar) karışık bir filmdi.Neden mi bunları anlatıyorum?Çünkü ben daha elime kitabı aldım ve sonunu bu film sayesinde tahmin ettim ve bilin bakalım,ne oldu? Sonunu çok çok doğru tahmin etmişim.

Aslında hiç de sevinmiyorum,beni şöyle bir şaşırtmasını çok isterdim.Şaşırttı mı,şaşırttı ama insan tahmin edince hevesi filan kaçıyor.😔

Gelgelelim ben nasıl benzetmişim bu kitabı bu filme.Filmi sonuna kadar bildiğimden,filmin sonlarındaki olayları bu kitabın başlarına benzettim.Yani şöyle izah edeyim.Bir kız akıl ve ruh sağlığı hastanesinde ve ben böyle başlayan kitap okumadım ve izlediğim bu filmden hemen çağrışım yaptı.Bende dedim,"Acaba bu Naomi'de mi böyle?".Neticesinde öyle de oldu.Daha farklı bir konu ama sanki filmin bazı yerlerinden ilham alınmış.Yanlış bir bilgi vermek istemediğim için baktım ve kitabın ilk çıkış tarihi 15 Şubat 2014.Filmin ise tekrar belirtmek isterim:2010.

Her neyse benim tespitimi bir kenara koyarsak,bence gayet ama gayet güzel bir kitaptı(Filmi unuttursam tabi..Ne filmiydi yahu?).Özgün bir konusu var,sonlarında aklınız başınızdan gidecek.Hiç beklemediğiniz (bu yorumu okuyup bu filmi izleyenler galiba bekleyecek) bir şekilde bitecek.

Kitabı başından açıkcası hiç sevmedim.Şöyle diyeyim,Naomi'nin davranışlarını bir türlü kabul edemedim.Bir Lachlan diyor,bir Max.Üstelik ikisini birden.Buralarda sıkılıp bırakmayın derim,aman.Sonunu okursanız her şey domino taşı gibi oturacak,o yüzden o sinir olduğunuz yerler,artık olmayacak.Ayrıca kitabın sonu da çok çabuk toparlanıp sunulmuş önümüze.Yani daha detaylı olabilirmiş...

Bu kitaba spoiler vermeyeyim diye canım çıktı,zira değişik bir kitap.Nereden tutsam altından sonunu anlatacak bir spoiler çıkıyor.O yüzden kaçırmışsam affola.

Ben kitabı sevdim evet değişikti.Değişik bir şeyler okumak isteyen bu kitap size göre.👍

9 puan

sonunu ortasında tahmin ettim çünkü hep bu işin içinde bir iş var bakış açısına sahibim :) güzel bir kurgu,akıcı bir anlatım can yakıcı bir dram okumak isterseniz buyrun okuyun kesinlikle tavsiye ediyorum...

8 puan

Hakkında güzel yorumlar okuduğum uzun zamandır okumak istediğim bir kitap. Naomi normalde gelmesi gereken zamandan önce bir saatte çocukluk arkadaşı Lana'nın evine gittiğinde Lana'nın yıllardır sakladığı sırrını öğrenir. Lana'ya yardım etmek isterken bir anda kendisini akılhastanesinde bulur. Anlayamadığı şey; intihar etmek isteyen o kadar sıkıntıyı çeken Lana iken neden kendisi akıl hastanesine kapatılmıştır?
Aklını sabit tutabileceği tek şey  Lachlan'ın ziyaretleri ve hastane bahçesindeki ağacın dalından sarkan buz salkımıdır.

İlginç bir hikaye, başlarda çok hızlı ilerledim, ortalarında biraz normalleşti olaylar sonrasında bum! İyi toparlamış yazar sonunu. Çok büyük beklentiyle okunacak bir kitap değil. Vaktiniz varsa ve değişik bişeyler okuyayım derseniz Kördüğüm'ü çözmeye çalışmanızı önerebilirim. :)

10 puan

Kesinlikle ve kesinlikle HA-Rİ-KA bir kitap ♥ ♥
✦.. ✦.. ✦.. ✦
Kitap ilk çıktığı anda kitap kapağıyla kendini fazlaca belli ettiriyordu bana göre...
Böyle bir gizem kokuyordu buram buram.. ஜ
Hele ki o arka tanıtım yazısıyla birlikte tanıtım amaçlı alıntılardan sonra... almasaydım kesinlikle kendimi yerdim meraktan.. •ิ_•ิ

Sonunda aldım ✺ ✺

Kitaba başlamamla ilk baştaki olayı anlamamıştım...
Lakin devam ettikçe meraklanıyordum, meraklandıkça okuyordum ∩ω∩

Hele ki o kitaptaki gizem yok mu
Okutturuyor kitabı.. ♔
Kitapla bütünleştim zaten aklım karıştı olaylar bir öyle böyle, aklımda takılan cevaplanmayan sorular derken
Yazar öyle bir güzel son yapmış ki...
Ben hiç öyle olabileceğini filan düşünmemiştim açıkçası ✮ ✮
Ama beni şaşırtmasını sevdim ●▂● ●▂● ●▂●
~ ~ ~
Bu tarzı seviyorsanız eğer ki zaman kaybetmeden gidin alın okuyun
O gizemin içinde sürüklenin
Kitap sonunda ise etkinin geçmesindeki süreci geçirin...

➣ "...en temiz ruhların bile içinde bir parça karanlık vardır. Fark etmek zor olabilir. Belki de bunu dünyadan saklama sanatında mükemmelleşmişlerdir. Ama vardır. Dünyada yaralanmamış hiç kimse yoktur."

➣ "Birini gerekten sevdiğin zaman..
bu ömür boyudur. Bu üç harfli kelimeyi kullanmak başlangıçta, her şeyin basit ve mükemmel olduğu o dönemde kolaydır.
Onun mutluluğu, korkusu acısı hatta düşünceleri bile senin olur ve böyle kalması için de gereken her şeyi yapman gerekir."

5 puan

bu kitabı tavsiye üzerine okudum ve tabii kapağına bayıldım:) aslında ne söylesem spoiler vermiş gibi olmaktan korkuyorum gerçi okurken de uyarılar çıkıyor karşınıza da dikkate almayın yolnuzua devame din aksi halde kendinizi tahmin etmeye zorlarsanız şekil A benim gibi sıkılabilirsiniz:) birtakım tahminler yürütebiliyorsunz bu hikayede ama herşey tahmin ettiğiniz gibi olmayabilir:( kaç gün oldu hala aklımda dönüp duruyor hele sonu şok etkisi yarattı bende okuyun hayatın gerçekleriyle yüzleşmekten korkmayın derim.

8 yıl, 5 ay
7 puan

Güzel bir kitaptı ama çok daha güzel olabilirdi diye düşünüyorum, yazarın bugün ve geçmiş zaman dilimlerini birbirine bağlamasını sevdim, karakterler arasındaki aşk ve birbirlerine olan bağlılıkları güzel aktarılmış.

Kitabı okurken, Naomi’nin konuşmaları ve düşüncelerini aktarış şekli bana soğuk ve ruhsuz gelmişti, biraz daha yoğun dram katılabilirdi diye düşünmüştüm ama sonra fark ettim ki aslında Naomi olayları anlatırken üçüncü kişinin gözünden anlatıyor,yani onları bir başkası yaşadığı ve olayların merkezine kendisini koymadığı daha doğrusu koyamadığı için bu kadar soğuk ve ruhsuz..

Okurken bir süre sonra bazı şeyleri anlıyor, ortada bir tuhaflık döndüğünü fark ediyorsunuz, bazı olaylar yada konuşmalar karşısında sizin de kafanız karışıyor acaba az önce yaşananlar gerçekten oldu mu diye : )

Aslında yazar çok önemli bir konuyu kaleme almış, bir süre güzelde götürmüş ama sonunu aceleye getirmiş, yaşananlar hakkında biraz daha detay verilse, ve gerçeklerin ortaya çıkmasından sonraki süreci biraz daha okuyabilseydik iyi olurdu diye düşünüyorum : )

10 puan

... en temiz ruhların bile içinde bir parça karanlık vardır.

Şimdi hikayenin neresinden başlayayım yada neresinden tutayim bilemiyorum. Başlarda ilk sayfalarda bu kitabi okurken bir.parça sıkılıcam diyordum. Sonra kitap bitti ve ben ne olduğumu nasil bittiğini hangi ara kitabi tukettigimin farkina açıkcasi varamadim.

Nasil varacktim inu bile bilmiyorum. Kitabin ilk sayfalarina aldanip elinden birakanlar varsa eyer sakin sakin aman ha diyeyim sakin birakmayin. Yazar.oyle bir yazmiski sizi icine nasil hapsoldugunuzun farkina.dahi varamiyacaksiniz .

"Cılız dal rüzgarda sallanıyor ama damla olduğu yerde kalıyor. Eğer bir biz saçağı dayanabiliyorsa , belki ben de bir parça kalmış sağlam aklıma tutunabilirim."
(Syf.12)
....
Naomi'nin tam olarak kitap sonuna kadar yasadiklarini cozemiyecekiniz. Kitap bittigindeyse " hadi canim sende, Oha ! Nasil yani ya " gibi naralar belkide daha fazlasi istemsizce agzinizdan.kacacak eminim :D

" Huzurlu bir an istiyorum, sadece ... var olmak için. Hatiralar yok. Sozler yok. Aci yok. Sessizlik."
....
Allahim kitabi anlatmadan nasil bahsedicegimi bir turlu cozemiyorum. Okurken devamli aklimda olusturdugum senoryalarida.soylemek istemiyorum. Bu kitaba dalr hic bir bilgiyi sizinle paylasmak dahi istemiyorum. Cunki bu kitabi alip okumanizi istiyorum. Eminolun "Kördüğüm" adini bire bir tasoyan bir kitap. Yabanci Yayinlari yine kendini asmia ve harika bir.kitabi bizlerle buluaturmus.

"... en.temiz duygularin bile icinde bir parca kotuluk vardir. Fark etmek zor olabilir. Belki de bunu dunyadan saklama sanatinda mukemmellesmislerdir. Ya da belki zihinlerinin kuytu kosesinde saklidir. Ama vardir. Dunyada yaralanmamis hic kimse yoktur.
(Syf.108)

6 puan

sonunu tahmin ettiiğim için çok etkilenmedim umutsuza çok benzettiğim bir kitap ama umutsuz çok daha iyi...

7 puan

Final bölümü daha detaylı bir açıklamayı hak ediyordu bence.Çok çabuk toparlanıp bitti.


Baskı Bilgileri

Karton Cilt, 336 sayfa
Ocak2015 tarihinde, Yabancı Yayınları tarafından yayınlandı


Dil
Türkiye Türkçesi

Diğer baskılar


Etiketler: dünya roman

Benzer Kitaplar

Şu An Okuyanlar

Şu anda kimse okumuyor.

Okumuşlar

mucdem Mine ahmar peresstt suvecan
75 kişi

Okumak İsteyenler

Kayıp Düşler Bulvarı asenaozoral blackMİT p0fidik giizemss
16 kişi

Takas Verenler

glcin.demir
1 kişi
Puan : hepsi | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Değerlendirme Zamanı: en yeni | en eski