Kalp Hırsızı

"Ateşli bir aşk, akıldan silinmeyen karakterler... Kanlı savaşlar... İstikrarlı bir hıza sahip müthiş bir anlatım..."

Kral Edward Plantagenet'ın en güvendiği savaşçılardan olan Lynx de Warenne, Dumfries Kalesi'ni işgal eder. Önceleri elinden evini aldığı dikbaşlı genç kız Jane Leslie'den gittikçe daha çok şey isteyecektir.

Kraliyet varisi olmak için yanıp tutuşan Lynx, Jane'e yıldırım bir birliktelik teklif eder. İskoç geleneklerine göre bu yıldırım birliktelikte erkek ve kadın yasalara uygun bir şekilde beraber olabilir, bir sene ve bir gün sonra ise çift ayrılabilir veya evlenebilir. Bu birliktelikten doğan çocuklar ise yasal sayılırdı.

Savaş meydanında korkusuzluğuyla nam salmış Lynx, âşık olmaktan korkuyordu. Yine de Jane yavaşça onun kalbini çaldı...

"Ateşli bir aşk, akıldan silinmeyen karakterler... Kanlı savaşlar... İstikrarlı bir hıza sahip müthiş bir anlatım..."

Kral Edward Plantagenet'ın en güvendiği savaşçılardan olan Lynx de Warenne, Dumfries Kalesi'ni işgal eder. Önceleri elinden evini aldığı dikbaşlı genç kız Jane Leslie'den gittikçe daha çok şey isteyecektir.

Kraliyet varisi olmak için yanıp tutuşan Lynx, Jane'e yıldırım bir birliktelik teklif eder. İskoç geleneklerine göre bu yıldırım birliktelikte erkek ve kadın yasalara uygun bir şekilde beraber olabilir, bir sene ve bir gün sonra ise çift ayrılabilir veya evlenebilir. Bu birliktelikten doğan çocuklar ise yasal sayılırdı.

Savaş meydanında korkusuzluğuyla nam salmış Lynx, âşık olmaktan korkuyordu. Yine de Jane yavaşça onun kalbini çaldı...


Değerlendirmeler

değerlendirme
5 puan

Yine karakterlerine acayip sinir olduğum bir kitap ile karşınızdayım… Arka kapak sizi kandırmasın çünkü o tanıtımı okuyan herkes sanki iyi bir şeyler karşısına çıkacakmış gibi umutlanır. Benim gibi. Ne mi diyor arka kapakta;

“Fırtınalı bir aşk” -Yaaalaan-
“Dik başlı genç kız” –Ne dik başlısı be. Bildiğin saçma derecede uysaldı-
“Âşık olmaktan korkan cesur savaşçı. Yine de Jane onun kalbini YAVAŞÇA çaldı.” – Bakın son kısma gerçekten katılıyorum o kadar yavaşça çaldı ki kitap bitti hala çalma aşamasında diye hissettim. Çünkü beni inandıramadılar.-

Evet, ben size konuyu anlatayım tüm gerçekliğiyle J Lynx –İsmine bile ısınamadığım adam- çelişkili davranışlarıyla bir kere kitaba girmemi engelledi. Uzun bir girişten sonra kaleyi işgale gidiyor ve Jane ile karşılaşıyorlar. Peki, bu uzun girişte kendini nasıl tanıttı bizlere? Kadınlara değer vermeyen, burnu hava da, çocuk sahibi olmak isteyen birisi. Âşık olmaktan korkan biri değil, aşka inanmayan ve bunu son derece belli eden saçma ve gereksizi tavırları kendisinde toplamış ve üstüne hiç birini de kendisine yakıştıramamış ana karakterimiz.
Karşılaşmadan önce Jane de uzun bir girişle kendisini anlatıyor. Doğayı ve hayvanları seven, şifa yeteneğine sahip, özgürlüğüne düşkün, İngilizlerden nefret eden bir büyük anne ile büyümüş kızıl saçlı güzel bir genç kız. Özgürlüğüne düşkünü ilk sayfalar da derdim ama ondan sonra ki sayfalardaki ani değişimi beni şaşırttı. Nişanlılığa evet demesi zor oldu tamam ama odaya girdiği anda Lynx’e boyun eğmeye başlamasına acayip sinir oldum. Ve ondan sonra ki her sayfa bana çileydi.
Gereksiz yere Jane ve Lynx sahneleri kesilmiş gibiydi. Kendimi aşk filminin ortasında sürekli reklam yemiş biri gibi hissediyorum. Çünkü tam kavga edecekler ve bunun zevkini çıkaracağım pat Lynx Edinburgh’a çağrılıyor. Sonra bilmem kaç ay sonra dönüyor. Hah tamam birbirlerine bir açılma olur artık diyorum bu sefer Lynx saçma bir şey yapıyor ardından tekrar bilmem nereye çağrılıyor. Kitap hep böyle ilerledi. Yazar tarih bilgisini de bize yansıtmaya çalışmış ama çok abartmış. -Kekini de kabartmış diye espirimi patlatmak istiyorum �� –

Bu puan hangi kitapta olursa olsun hep ve daima ilgimi çekecek olan Robert Bruce için.. Ve bana göre Jory ve onun aşkı daha ilgi çekiciydi.


Ayrıca bunu da söylemem lazım, kapaktaki kişiler ile kitaptakiler hiç uyumlu değildi.


http://satellitebook.blogspot.com.tr/2015/12/yorum-kalp-hrsz-virginia-henley.html

8 yıl
7 puan

Historical bir aşk romanı değilde tarihi bilgiler aktaran bir kitapta araya sıkıştırılmış az-biraz aşk hikayesi okumuş gibiyim. Bu kadar tarihi detay ile iskoçyanın tarihi hakkında bayağı bir bilgi sahibi oldum. Aşkı tam hissedemediğim için de puanım biraz düşük oldu doğal olarak. Yine kapak resminin kitapta anlatılan kişilerle alakası yok, kızımız Jane kızıl saçlı ufak tefek, esas oğlan Lynx ise sarışın...? yani demem o ki okuyun ama tarihi bilgilerin yoğun anlatımına hazır olarak okuyun.

3 puan

http://oldgirlsontheblog.blogspot.com.tr/2016/07/iki-kitap-birer-yorum.html#more

8 puan

Virginia Henley’in tarzını genel olarak beğeniyorum tarihi aşk romanlarını okurken ara sıra bu tarz bir yazımı da okumak iyi oluyor. Kitapta adı geçen bir sürü kişi gerçekten de yaşamış kişiler. Örneğin Robert Bruce, John De Warenne, Edward Plantagenet, Elizabeth DeBurg gibi.
DeWarenne serisinin ilk kitabı Lynx de Warenne ikincisi de kız kardeşi Marjory’nin ki bu kitabın sonuna geldiğimizde onun hikayesinin merakla çevrilmesini beklemeye başladım umarım ki çevrilir çünkü kendisi okuyanların en çok merak edeceği karakter olacak bence.
İngiltere ve İskoçya arasındaki savaşın kızıştığı dönemlerde Lynx kralın emriyle Dumfries kalesini işgal eder. Kalenin kahyası halk gibi genel olarak düşmanca bir tavır sergilemek yerine kalenin yeni efendisine saygı ile davranır bu da gözüne girmesine neden olur. Tabi ikinci neden ise Jock Leslie’nin geniş ailesidir. Lynx her şeyden önce bir çocuk özlemi çekmektedir bunun içinde Leslie’nin son bekar kızı Jane’e yıldırım bir birliktelik teklif eder. Bir yıl ve bir gün sonra çocukları olmazsa ayrılacaklardır fakat olur ise onunla hemen evleneceğine dair söz verir.
Tabi karakterlerimiz bu karardan çok daha öncesinde karşılaşmışlardır. Kitabın olay örgüsü hakkında fazla bir şey demek istemiyorum bayağı yoğun şeyler ve fazlaca karakter var. Kitap vakit geçirirken değil de tam anlamıyla odaklanılırsa anlaşılabilecek bir dile sahip. Oldukça fazla tarihi detaya sahip ve çıkan savaşlar ve özellikle William Wallace isyanı derken karakterlerimiz ne zaman bir araya gelseler hadi oldu olacak desek ayrılmak zorunda kalıyorlar. Benim tek dileğim ikinci kitabın yani Marjory’nin kitabının bir an önce çevrilmesi. Kendisi bu kitapta bir dul olarak karşımıza çıkıyor ve Jane’in de bir leydi olarak yerini bulabilmesi için ona oldukça yardımcı oluyor tabi asıl şaşıracağınız yer ise onun sevgilisi ve benim çenemi tutamayıp yazmaya devam edip tüm kitabı anlatırsam sonlara doğru yaptığı şey. Evet Marjory’i ne kadar çok merak ettiğimi anlayabilmişsinizdir kitap yerine onu konuşuyorum ama farklı bir bakış açısı arıyorsanız tarihi detaylar sizi tatmin edebilir.

10 puan

Jane Leslie'nin yedi abisi ve iki ablası vardır. Babası Dumfries kalesin de kahyadır. Annesi onu doğururken ölünce Kelt milliyetçisi anaannesi onu büyütmüştür. Büyütülme şeklinden dolayıda tuhaf olduğu bir cadıya benzediği düşünülmüştür. Jane ise evlenmek çocuk yapmak istemez. Şifa yeteneği ile kendisini insanları, hayvanları iyileştirmeye adamak ister.

Lynx De Warenne eşi öldükten sonra yeniden evlenmemiştir. Barondur, birçok arazisi vardır ve amcasının Surrey Kontluğunun da varisidir. Fakat kendisinin bir varisi yoktur. Bir çocuğunun olmasını ise her şeyden çok ister.

O sırada ülke karışıktır. İskoçlar Fransa ile müttefik olmuş, İngiltere'i istila etmeye kalkmışlardır. Kral Edward Plantagenet de İskoçya'yı istila emri verir.
Lynx'in yol arkadaşı da gözetlemesi gereken, kendini İskoçya'nın meşru kralı olarak gören bunun için adım adım ilerleyen Robert Bruce'dir.

Lynx Dumfries kalesini garnizona dönüştürmek için gider. Artık oranın yeni efendisidir. Kahya işini en iyi şekilde yaptığından ondan memnun kalır. Onun çocuk isteğini gören kahya ise ona nişanlanmasını önerir.
Bu nişanlılık bir kadının bir erkekle birlikte olmasını onaylamaktadır. Nişanlılık bir sene bir gün sürer. Süre sonunda çift evlenmek veya ayrılmak istediğine karar verir.Bu birliktelikten çocuk olursa da meşru sayılır.
Lynx de kahyanın çocuklarının doğurgan olduğunu bildiğinden onun nişanlı olmayan tek kızı ile nişanlanmak ister. Hamile kalırsa onunla evlenecektir. Hamile kalmazsa da nişanlılık bozulacak babasına tazminat verecektir. Kahya ile anlaşırlar ve geriye sadece kızı Jane'i ikna etmek kalır. Lynx Jane'i görünce şaşırır ikili daha önce karşılaşmıştır. Lynx de Jane'nin ormanda gördüğü yakınlaştığı vaşağın hayat bulmuş halidir. Jane önce istemese de ikna edilir ve nişan gerçekleşir. Fakat iki gün sonra Lynx orduya geri döner.

Aylar sonra geldiğinde ise hayalleri nihayet gerçek olur Jane hamiledir. İkili bir yandan yeni durumlarına alışmaya çalışırken Lynx'in eski sevgilisi sorun olmaya başlar. Başka bir düşmanı daha vardır ve peşini bırakmamaya kararlıdır. Tüm bu sorunlar ve içinde bulundukları karışık döneme rağmen ikili duyguları her geçen gün daha çok artarak yaşamaya başlar.

Kadınlara güvenmeyen Lynx Jane sayesinde her geçen gün biraz daha değişir. Ölümden döndüğü o dönemde Jane'nin onu iyileştirmek için yaptıklarına hayran oldum.
Evet tarihi detayların yoğun olduğu bir kitap fakat beni sıkmadı. Normalde bu ayrıntı kitaptan soğumama neden olur ama bu kitapta öyle olmadı. O dönemi, koşulları daha iyi anlamamı sağladı. Tekrar bu çağı farklı bir dille okudum, yeni detaylar öğrendim, daha çok ilgimi çekti, araştırmama sebep oldu. Bunları yaparken asla sıkılmadım, yorulmadım. Güzel bir tarih ve güzel bir aşk hikayesini keyifle okudum. İkiliyi çok sevdim bayıldım onlara. Vaşak olayı ise ayrı bir hoşuma gitti.
Robert ve Jory aşkı ise bambaşkaydı. Robert İskoç Ulster Kontu Edward de Burgh'un desteğini alırsa kral olabilecektir. Jory bunun yalnızca ona hayran olan kızı Elizabeth De Burgh'u kraliçe yapma sözü ile gerçekleşeceğini bildiğinden bu fikri Robert'in aklına koyacak kadar onu seven bir kadın.

İki güzel aşkı tarihi detaylarla okumayı sağlayan harika bir kitap bayıldım.

4 puan

2,5 stars

yorum için: https://illekitap.blogspot.com/2021/02/virginia-henley-kalp-hrsz-medieval.html

~~~*~~~
"Senin için yeterli bir eş olmayacağıma inanmıyor musun?" dedi Lynx hayretle.
"Hayır, hayır, lordum, inanıyorum."
"O halde, Tanrı akına neden evlenmek istemiyorsun?"
"Yeterli sözcüğü sizin için kafi olabilir, Lord de Warenne, ama benim için değil."
~~~*~~~


~~~*~~~
"Seni seviyorum, Jane. Bunu söylemem, daha da önemlisi senin bunu duyman ve kalpten söylediğimi bilmen önemli." Lynx'in ona her gece söylediği bu son şey bir ayin haline geldi. "Jane, beni her zaman bu gece sevdiğin gibi sevecek misin?"
"Seveceğim, her zaman!" dedi Jane hararetle her seferinde.
~~~*~~~


Baskı Bilgileri

Karton Cilt, 464 sayfa
Eylül2015 tarihinde, Olimpos Yayınları tarafından yayınlandı


ISBN
6059176248
Dil
Türkiye Türkçesi

Etiketler: historical

Benzer Kitaplar

Şu An Okuyanlar

Şu anda kimse okumuyor.

Okumuşlar

Okuyan K. mucdem ranayıldız pl1 anelson
17 kişi

Okumak İsteyenler

persephone. SiHiRLi_PeRi
2 kişi

Takas Verenler

Takas veren bulunamadı.
Puan : hepsi | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Değerlendirme Zamanı: en yeni | en eski