Bir Çöküşün Öyküsü

En Son Değerlendirmeler

7 puan

Kısa ve etkileyici

8 puan

Bir çırpıda biten bir tükenişin öyküsü.

7 puan

"Çünkü ak­şamlar sessizdi. Öğle zamanı gibi pencereden küstahça bakmıyor, karanlık sular gibi duvarlardan fışkırıyordu, tavanı hiçliğe doğru kaldırıyor, nesneleri usulca indirip, sessizlik seline katıyordu."

10 puan

Bütün dikkatleri üzerine çekebilmek için bir plan yapan Madame de Prie giderken bile dikkatleri üzerine çekemez. Mükemmel bir psikolojik kitap Zweig harikalarından biri...

6 puan

Betimlemeler çok güzel ancak beni içine çekmedi maalesef.

7 puan

Usta kalemin usta bir psikolojik degerlendirmesi daha. Hayati tersine donen bir kadinin psikolojisi. Tavsiye edilir.

7 puan

Güzel anlatım,
sıradan konu,
yerinde psikolojik tahlil.

7 puan

Ancak Zweig böyle bir konuyu bu kadar çarpıcı bir şekilde anlatabilirdi 👍🏼 konu itibariyle biraz Kırmızı Pazartesi'yi anımsatsa da yazar farkı diyorum ☺️

7 puan

Sarayda gözden çıkarılan bir kadının kaybettiklerinin etkisiyle yaşadığı büyük çöküş Zweig'ın mükemmel anlatımıyla sonuna kadar hissediliyor. Kitap, çöküşün yanı sıra insanın yalnız kaldığında ne kadar zayıf ve çaresiz olduğunu da çok güzel anlatıyor. Diğer Zweig kitapları tadında güzel bir kitap. Tavsiye ederim.

9 puan

https://illekitap.blogspot.com/2019/01/stephen-zweig-bir-cokusun-oykusu.html

Bugün bir klasik okuyayım dedim. Ara ara insan bu tür şeylere özlem duyuyor ve çok sevdiğim yazarlardan biri olan Stephen Zweig kitaplarından birini elime aldım.

Stephen Zweig'in daha öncesinde iki kitabını okumuş biri olarak söylemeliyim ki bu adamın hikayeleri su gibi akıp gidiyor gerçekten. Tabi buna çevirmenin mükemmel çevirileri de eşlik ediyor.

Kelimenin tam anlamıyla adının hikayesi olan kitap, Madame de Prie'nın sahip olduğu gücü kaybetmesi ve sürgün edilmesi sonunda yaşadığı psikolojik çöküş, bunalım sonrasında hayatının sonlandırmasını anlatan bir hikaye. Aslında Madame de Prie'nın aslında ne kadar boş bir hayat yaşadığını, kibrinin ve kendini beğenmişliğinin sonunu hazırladığını da okuyoruz.

Zweig, kadınların karakterlerini ve ruhsal durumlarını çok iyi analiz ettiğini bir kez daha anlıyoruz.

Her ne kadar bu kitabı da sevmiş olsam da okuduğum diğer iki kitabına kıyasla bir tık aşağıdaydı diyebilirim.

Zweig bence, modern klasikler dünyasında tanınması ve okunması gereken yazarlardan.

7 puan

Şatafat içindeki, şenlik içindeki saray hayatından kovulan kraliçenin sürgüne gidişi ve ardindan eski günlerini bulmaya cabalamasi ile süren kisa Zweig eseri.

Şöyle bir düşünelim, hayatinizi lüks icinde surdurdunuz, kalabaliklar icinde büyüdünüz, ilgi odagi oldunuz , istediğiniz her sey bir an kadar yakin.. Ama sonrasi tam bir çöküş, dibe vuruş, dibine kadar yalnizlik. Eski gunlere donme çabası icinde olur musunuz? Eskinin özlemiyle yanip tutusur musunuz ? Samimi olmak gerekirse , evet. Iste tam da bunun oykusudur bu kitap.Gercek hayattan alinma bir konu. De Prie nin zirveden dibe vuruşu.

Rahibin yigeni ile olan munasabeti, karakterin en net sekilde ortaya koyulduğu yerler.

Itici de bulabiliriz bu kadar eskiye dönüş cabasini ama en nihayetinde zirvedeki manzarayi seyre dalmis birini cukura atamazsiniz.

6 puan

İnsanların içten içe ne kadar bencil, ihtişam şatafat düşkünü, kötü niyetli olduğunu anlatan etkileyici bir kitap. Belki de bu dünyada yalnızızdır

geri ileri