Mustafa Kemal'in Ağzından Vahidettin / Atatürk'ün Bana Anlattıkları

Atatürkün gerçek hatıralarını, onun en yakın çalışma arkadaşı ve sırdaşı Falih Rıfkı Atay kaleme almış ve Atatürkün izni ile 1926 yılında Hakimiyet-i Milliye Gazetesinde yayınlatmıştır. Atatürkün Vahidettin hakkındaki düşünceleri ve yorumları en gerçek haliyle bu hatıralardadır. Falih Rıfkı Atay bu hatıralarla ilgili şunları kaydetmektedir. İzmire giren Mustafa Kemal, İzmirde Yakup Kadri ile beni kabul ettiği vakit, anlatış kuvvetine hayran kalmıştım. Konuşma sanatını en iyi bilenlerden biri idi. Uzun yıllar boyunca hemen hemen bütün hatıralarını dinlemek bahtiyarlığını kazandım. Her akşam iki saat o konuşur, ben not tutardım; ertesi gün bu notlara biraz düzen vererek okur, bir itirazı yoksa yayınlardık. Hatıralar üç kısım olacaktı; Dünya Harbine ait olanlar, mütareke sırasında İstanbuldaki faaliyetlere ait olanlar, nihayet Kuvay-ı Milliye devrine ait olanlar. İlk yazı 1926 Martnın 13ünde çıktı. 32 parçalık bu seride Mustafa Kemal harp politikası hakkındaki tenkitlerini, gerek Türk gerek Alman Kumandanları ile münakaşalarını, Vahidettinle beraber, Kayzerin genel karargahına gidişini hikaye eder. Hatıralarda birçok isimler geçtiği için ve bu isimler arasında yabancı devlet reisleri de bulunduğu için, bu yazıların içeride ve dışarıda yankılar uyandırmamasına ihtimal yoktur. Bizim elimizde bulunan notlar mütareke esnasında Adanadan İstanbula gelişi ile Samsuna ayak basışı arasındaki devrin hatıralarıdır. Mustafa Kemali İstanbuldan ayrılarak Anadoluya gelmeye ve Türk tarihinin başlıca büyük hareketlerinden birine başlatmaya sevk eden sebepler bu hatıralardan anlaşılmaktadır.

Atatürkün gerçek hatıralarını, onun en yakın çalışma arkadaşı ve sırdaşı Falih Rıfkı Atay kaleme almış ve Atatürkün izni ile 1926 yılında Hakimiyet-i Milliye Gazetesinde yayınlatmıştır. Atatürkün Vahidettin hakkındaki düşünceleri ve yorumları en gerçek haliyle bu hatıralardadır. Falih Rıfkı Atay bu hatıralarla ilgili şunları kaydetmektedir. İzmire giren Mustafa Kemal, İzmirde Yakup Kadri ile beni kabul ettiği vakit, anlatış kuvvetine hayran kalmıştım. Konuşma sanatını en iyi bilenlerden biri idi. Uzun yıllar boyunca hemen hemen bütün hatıralarını dinlemek bahtiyarlığını kazandım. Her akşam iki saat o konuşur, ben not tutardım; ertesi gün bu notlara biraz düzen vererek okur, bir itirazı yoksa yayınlardık. Hatıralar üç kısım olacaktı; Dünya Harbine ait olanlar, mütareke sırasında İstanbuldaki faaliyetlere ait olanlar, nihayet Kuvay-ı Milliye devrine ait olanlar. İlk yazı 1926 Martnın 13ünde çıktı. 32 parçalık bu seride Mustafa Kemal harp politikası hakkındaki tenkitlerini, gerek Türk gerek Alman Kumandanları ile münakaşalarını, Vahidettinle beraber, Kayzerin genel karargahına gidişini hikaye eder. Hatıralarda birçok isimler geçtiği için ve bu isimler arasında yabancı devlet reisleri de bulunduğu için, bu yazıların içeride ve dışarıda yankılar uyandırmamasına ihtimal yoktur. Bizim elimizde bulunan notlar mütareke esnasında Adanadan İstanbula gelişi ile Samsuna ayak basışı arasındaki devrin hatıralarıdır. Mustafa Kemali İstanbuldan ayrılarak Anadoluya gelmeye ve Türk tarihinin ba... tümünü göster


Değerlendirmeler

değerlendirme
8 puan

Bu ufak kitapta Mustafa Kemal'in Falih Rıfkı Atay'a 1926 yılında Hakimiyet-i Milliye Gazetesinde yayınlaması için anlattıkları bulunmakta. Konu sadece Atatürk'ün Sultan Vahtettin ile olan anıları ve konuşmaları değil. Kurtuluş savaşı önceci çeşitli konular hakkında anılarını anlatıyor. Mondros Mütarekesi, 1.Dünya savaşı sonrası, İstanbul'un hali, ittihat ve terakki cemiyeti yöneticileri, istanbulda yürüttüğü siyasi çalışmalar.

Daha fazlası için;
http://ulugbeyrasathanesi.blogspot.com.tr/2014/12/ataturkun-bana-anlatklar.html

10 puan

Atatürk'ün I. Dünya savaşı sonlarından, Samsun'a ayak basıncaya kadarki anılarını kendi ağzından Falih Rıfkı Atay'a anlattıklarından oluşan çok değerli bir eser. Mustafa Kemal'in kendi anlattıkları bir çok soruya ışık tutarken, günümüzde hala anlamsızca yorumlanıyor olması çok garip geldi bana. Her şeyi çok açık ve net anlatmış Atamız. Düşündükleri, uygulamak istedikleri, Vahdettin ile konuşmaları ve hakkında düşündükleri çok açık ve net şekilde kitapta var. Belge niteliğinde bir kitap ...

7 puan

Kitap birinci ağızdan Vahdettin henüz tahta çıkmamışken Atatürk de henüz genç bir askerken yaptıkları Almanya seyahatini ve Vahdettin'in nasıl ihanet içinde ve iki yüzlü bir insan olduğunu çok daha iyi anlatıyor o devirde yaşanan Osmanlı siyaseti ile ilgili çok daha net bilgiler içeriyor her kitaplıkta mutlaka bulunması gereken önemli bir eser!


Baskı Bilgileri

130 sayfa


ISBN
9756461209

Etiketler: hatıralar

Benzer Kitaplar

Şu An Okuyanlar

Şu anda kimse okumuyor.

Okumuşlar

Dunedan OpusMagnum nergis haspam vikitap23012013
21 kişi

Okumak İsteyenler

pasarofca Boyalı Kuş reis14 boncukprenses silarsln
5 kişi

Takas Verenler

Takas veren bulunamadı.
Puan : hepsi | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Değerlendirme Zamanı: en yeni | en eski