Algernon'a Çiçekler

Kitap açıklaması henüz eklenmemiş.


Değerlendirmeler

değerlendirme
10 puan

Okuduğum en orijinal en etkileyici kitaplardan biri.Şiddetle tavsiye ediyorum.

10 puan

"Zeki olmanın avantajlarının ve dezavantajlarının ütopik bir senaryoda ele alındığı dokunaklı, hatta dramatik denebilecek harika bir kitap. Yazar etik, bilim gibi konuları ve hatta kendi hayatımızı sorgulamaya teşvik ediyor."

8 puan

Daha uzun olabilirdi; ama Charlie'nin son halini yazar bizim hayal gücümüze bırakmış. insanı düşünmeye iten okunması gereken bir kitap.

10 puan

cidden keşke çok daha uzun olsa dediğim kitaplardan

10 puan

Etkileyici bir roman . Kobay fare Algernon ve düşük IQ ile doğan Charlie... Okunmalı dediklerimden.

9 puan

Her şeyden önce Handan Ünlü Haktanır'a teşekkür etmek gerek gerçekten harika bir çeviriye imza atmış.
Kitaba gelirsek IQ seviyesi düşük olan Charlie akıllı bir insan olmak için daha önce Algernon isimli bir fareye uygulanan deneye tabi tutuluyor.Bu süreçte Charlie'nin üstün gayretine,insanlar tarafından sevilme ve kabul görme isteğine şahit oluyoruz. Ancak Charlie'nin zekası geliştikçe anıları canlanmaya, dostu olarak gördüğü insanların aslında onunla hep dalga geçtiklerini sadece o zamanlar bunları algılayamadığını fark ediyor.Ancak zekası düşükken küçümsenen dışlanan Charlie bu seferde üstün zekasıyla insanların kendilerini eksik hissetmelerine sebep oluyor ve yine dışlanıyor. Ve...Deneyde bazı terslikler oluyor Charlie'nin zekası gerilemeye başlıyor..

Zihinsel yada bedensel engelli insanların bizden bekledikleri sadece sevgi kitap bunu çok ama çok iyi anlatıyor..Çok sevdim çok etkilendim .

7 puan

Haziran ayının seçilen kitabıydı kendisi 1 saatte okuyup bitirdiğim ve beğendiğim bir kitap oldu . Charlieye çok üzüldüm açıkcası, o kadar çabaladı zeki oldu sonunda ama hem onunla dalga geçildiğini anladı acı çekti hemde zekasını kaybetti çok mutsuz oldu,hangisi daha iyiydi bilemedim; denememekmi, denemekmi ? öbür türlü zeki olmanın ne demek olduğunu bilmeyecekti ve neyi kaybettiğini bilip acı çekmeyecekti ama mutluda olmayacaktı . Ben içinden çıkamadım insanlar ve seçimleri diyorum.Genel olarak keşke daha uzun olsa dediğim ve beğendiğim bir kitaptı.

9 puan

Ağlattın be charlie. Uzun zamandır böyle içerlediğim bir kitap okumamıştım sanırım. Bize verilen nimetlerin şükrünü eda edemiyoruz. Bilmiyoruz, görmüyoruz görmeye de çalışmıyoruz. Charlie gordonı tanırsanız belki daha dikkat edersiniz. Mükemmel bir kitaptı.

10 puan

Son zamanlarda okuduğum en çarpıcı ve daha da ilerisine gideyim okudugum en iyi romanlardan birisi oldu. ✌

Çok yüksek bir dağ ve zirvesine tirmaniyorsunuz. Ve artik zirveye ulasmissinizdir. Oranin sahibi olmussunuzdur. Ama bu cikisin bir de inisi vardir. Asla oranin sahibi olamadiginizin farkına varmak...

Kitap ile ilgili yukardaki teşbihi kullanmam yersiz değil sanirim.

Kitabin konusuna gelince : Charlie Gordon daha önce Algernon adinda bir farede denenmiş, ıq seviyesi cok düşük olan bir insanin bir dizi operasyonla cok yuksek,normalden çok daha yuksek bir ıq'ya sahip olabilmesini amac edinen bir operasyon uygulanan ıq seviyesi cok düşük bir denektir. Operasyondan sonra dahi haline gelmistir. Bütün bu gelisimini rapor halinde gün gün tutmustur, raporlarina bakarak,imla hatalarina bakarak dahi ondaki gelisim cok net gorulmektedir.

Ama bir sorun vardir, aptalken sahip oldugu mutluluk, dostlugu yuksek zeka seviyesine sahipken asla bulamamış ve tutunamamistir. Sonrasi malumun ilanı adeta. O zirve acaba ona mi ait ? Kalici mi ?

Gordon'in gun gun erimesi,caresizlesmesi,ben geliyorum diyen eski gunler. Buram buram yalnizlik. 😕

Insanin icini burkan sona dogru atilan adimlar. Fazlasiyla spoiler iceren bir kitap yorumu oldu ama cidden beni ziyadesiyle huzunlendirdi. Ve su soruyu sorduruyor kitap : "Mutluluk içeren bir aptallik mi , buram buram yalnizlik kokan bir deha olma durumu mu ?" 🧐

Kitap , fazlasiyla sosyoloji,psikoloji, egitim bilimleri gibi alanlardan esintiler sunuyor. Bu yönü ile bu alanlarda ogrenim goren öğrencilere ve bu alanlara ilgisi olanlara okutulmasi gereken,onerilmesi gereken bir eser.

Neden bu denli etkileyici ve genis capli bir eser daha fazla ün kazanmamis, daha genis kitlelere ulasmamis aklimi kurcaladi. Ve 1950 yapimi olup bu kadar guncellik sunabilmesi,hic siritmamasi da ayri bi guzellik. Muhtesem bir kitap. Her yönüyle. 👌👏

8 puan

Ne diyeceğimi bilemiyorum. Bir solukta bitti, Charlie ile yukselip onunla dususe gecmis gibi hissediyorum. Kitapla ilgili tek sikintim keske yazar Charlie'nin son durumunu okuyucunun hayal gucune birakmasaydi.


Baskı Bilgileri




Diğer baskılar


Benzer Kitaplar

Şu An Okuyanlar

Şu anda kimse okumuyor.

Okumuşlar

alparslan1 glcngnel
3 kişi

Okumak İsteyenler

beyzaaa
1 kişi

Takas Verenler

Takas veren bulunamadı.
Puan : hepsi | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Değerlendirme Zamanı: en yeni | en eski