Mister Pickwick'in Serüvenleri

8 puan

Charles Dickens'in ilk olarak tefrika olarak basılan Mister Pickwick'in serüvenleri 1836 yılında kitap olarak basılmış olup Dickens'in ilk romanıdır ve ona büyük bir ün kazandırmıştır.

Yazar bu romanını kendisininde belirttiği üzere çocukluğunda defalarca okuyup hayran kaldığı Henry Fielding'in Tom Jones ve Cervantes'in Don Quijote'sinden etkilendiğini belirtir. Eser tıpkı sözünü ettiği romanlar gibi Pikaresk romandır ( Çeşitli yerlerde değişik kişilerle geçen serüvenleri çekilen sıkıntıları düzenbaz kişileri alaycı bir dille anlatan )

Roman G.B.P..K.Ü ( Genel Başkan Pickwick Klüp Üyesi ) adlı klübün daimi ve kalıcı genel başkanı Mister Pickwick'in yine klüp üyesi ve kendisine adeta tapan bir birinden matrak dört arkadaşı ile İngiltere'nin çeşitli yerlerine yaptıkları gezileri, karşılaştıkları kişileri 19 yy İngiltere'sinin harika panoramasıyla okuyucuya sunuyor. Ve Dickens'in ileride nasıl bir yazar olacağına ait bilgi veriyor edebiyat dünyasına.

Romanda Mister Picwick harika bir kişilik ben çok çok sevdim. Ama asıl bayıldığım Karakter romana 10. bölümde dahil olan ve kitap yayınlandıktan sonra geniş kitlelerin adeta taptığı ve konuşma üslubunu ve yaptığı şakaları dillerinden düşürmedikleri Fenomen Sam Weller. Müthiş bir karakter sadece onun için bile okunur.

Son olarak kitap 906 Sh ve 57 Blm den oluşuyor YKY yayınları Kazım Taşkent Klasik Yapıtlar dizisinden çıkmış. Cilt, kağıt kalitesi, baskı ve Tektaş Ağaoğlu çevirisi zaten harika olan romana artı bir değer daha katmış. Dickens severler okumadıysa tavsiye ederim. Henüz tanışmamış olanlar ise okurlarsa eğer yazarı çok seveceklerine eminim.....

Yorumlar
« geri ileri »

0 ile 0 arası yorum gösteriliyor, toplam 0 yorum.
Yorum yazılmamış.
« geri ileri »