Kürk Mantolu Madonna

10 puan

"Biraz Sabahattin Ali'nin 'Kürk Mantolu Madonna'sıydın; biraz Ahmet Hamdi Tanpınar'ın 'Huzur'da anlattığı Nuran, ve en çok da Nilgün Marmara'ydın. Ne yalan söylemeli, yine Tanpınar'ın 'Bir Yaz Yağmuru' romanındaki o büyülü, o uçarı kadında da senden çok izler vardı. Masum bir sevinç için ikbal yakankadınlardandın sen..."

* * *

Sevgili dostum Eren'in hediye ettiği, Cezmi Ersöz'ün "Kırk Yılda Bir Gibisin" kitabının arka kapağında yazıyordu yukarıdaki cümleler. Yazarın aşık olduğu kadını, Türk Edebiyatı'nın romanlarındaki kadınlarla özdeşleştirmesi o kadar hoşuma gitmişti ki, soluk soluğa Eren'e okuduğumda, "Kürk Mantolu Madonna'yı okumadın mı sen?" dedi, şaşkın bir tavırla...

Hemen ertesi gün kitabı alıp, eve kapandığımı hatırlıyorum. Tatil günüm olmasına rağmen dışarı çıkmayışımı. Kitap genç bir memurun, yeni başladığı işinde kitabın baş kahramanı orta yaşlı memur Raif Bey ile tanışmasıyla başlayıp, daha sonra tedavisi mümkün olmayan hastalığa yakalanan, sıradan ve tekdüze bir aile hayatı olan Raif Bey'in, hiç kimseyi şikayet etmeden, sessizce, hani "yaşamak için yaşıyor" derler ya, bu halde sürdürdüğü hayatı, genç adamın dikkatini çekmesiyle başlıyor.

Sonrasında genç memur günlüğünü okuyup, Raif Bey'in tutkulu aşkı Kürk Mantolu Madonna ve iç dünyası hakkında her şeyi öğrenmesiyle devam edip sonlanıyor...

Sabahattin Ali, iki bin bir yılında gittiğim, Sinop Cezaevi'nin duvarına yazdığı ünlü Aldırma Gönül şiiri ve ilk gençlik yıllarım sonlandıktan sonra dinlediğim Volkan Konak'ın seslendirdiği Göklerde Kartal Gibiydim şarkısıyla hafızama kazınsada, enfes bir şekilde tasvir ettiği Kürk Mantolu Madonna'yla yüreğimin derinliklerinde bir yer edindi. Diğer eserlerini okuyup, sizlerle paylaşmak için sabırsızlanıyorum.

Yorumlar
« geri ileri »

0 ile 0 arası yorum gösteriliyor, toplam 0 yorum.
Yorum yazılmamış.
« geri ileri »