Köpek Kalbi

Profil Resmi
5 puan

Bu kitap ile ilgili savunacağım iki husus var. Birinci husus: kitabın akıcılığı ve kolay okunabilen bir yapıda olması. Edebi olarak metni çok beğendiğimi söyleyebilirim. İkinci husus : kitabın sansüre uğramış olması. Kitabın rejim eleştirisi gereksiz ve abartılı olmasına rağmen her ne olursa olsun sansüre topyekün karşı olmak gerektiğini düşünüyorum. Bu kitabın rejim tarafından yasaklanmış olması ülkemizdeki Ahmet Şık olayını aklıma getirdi.

Bu kitap bence çok planlı ve ince düşünülmüş. Monarşist Bulgakov açısından Ekim Devrimi büyük bir kişisel dram olduğu aşikar. Hele ki 7 odalı bir daireniz varsa :) Romanını da bu ölçüde karşıt bir propanda aracı olarak yazmış. Okuduğum ilk kitabı olmasından ötürü ufak bir arama yaptım. 1.Dünya Savaşı'nı görmüş, 2.Dünya Savaşı'nın başlarında yaşamını yitiren bir yazar olarak savaş karşıtı bir söylemde bulunmaması da ayrıca enteresandır. Yaşadığı dönemde Hitler faşizmi ile ilgili de herhangi bir yazı kaleme almamış. Sanırım savaş ve faşizm Orwell gibi, Bulgakov'u da pek ilgilendiren konular değil.

Bu kitabı Kafka'nın Dönüşüm kitabına benzettim diyebilirim.(kapakta da ufak bir bilgilendirme var) Sharik ve Samsa. İkiside aynı kaderi paylaşmış iki karekter gibiler. Dönüşüm her ne kadar felsefi bir hazine olmasına rağmen Köpek Kalbi edebi olarak Dönüşüm'den çok daha nitelikli bir metne sahip. Her ne kadar akıcı bir metne sahip olsa da Köpek Kalbi'nin rejim eleştirisi pek bayağı. Sanıyorum kitaptaki eleştirilerden dikkate değer diyeceğim tek husus NEP(YEni Ekonomi Politikası). Bir bakıma sosyalizmin temellerine aykırı olsa da (üretken köylünün zenginleşmesi-yeni sınıflandırılmalara yol açması), sosyalizmin inşası açısından sermaye birikimi yaratmak adına bir adım olarak görüyorum. Bu konu tabi tartışmaya açık, bu konu ile ilgili liberaller ve marksistler açısından birçok farklı yorumlamalar bulunuyor.

Kaknüs Yayınları'nda çıkan baskısında birçok baskı ve imla hatası mevcut. Yer yer komünist kelimesinin yanlış yazılmış. Ayrıca NEP konusu ile ilgili verdikleri tarihlerde aynı şekilde hatalı tarihler. Kozmetik olarak kapak tasarımı pek sevimli değil. Dedalus kapağı daha güzel sanırım.

Yorumlar
« geri ileri »

0 ile 0 arası yorum gösteriliyor, toplam 0 yorum.
Yorum yazılmamış.
« geri ileri »