Hayvanlardan Tanrılara - Sapiens İnsan Türünün Kısa Bir Tarihi

10 puan

Kitabin adindan da anlaşılacağı gibi insanlığın ortaya çıkışı, tarihsel gelişimini konu edinen , okuyucuyu kesinlikle bilgilendirirken bogmayan , sikmayan , bilimsel veriler eşliğinde bizi aydınlatan mükemmel bir kitap. İlk insan Afrika'da ortaya çıkıyor ve dünyaya yigiliyor. Dünyaya yayılırken de zaman içerisinde çevresel etkenlerle , genetik etkenlerle değişime uğruyor. Doğaya etki ediyor. Özellikle avcı toplayıcı dönemle , tarım yapilan dönemleri karşılaştırıyor ve bize öğretilenin aksine avcı toplayıcı iken insanlığın daha iyi bir gelişim gösterdiğini , daha iyi durumda olduğunu belirtiyor. Özellikle yerleşik hayatla beraber artan nüfus , hastalık, ürünlerin çeşidinin azalmasını söylüyor. İlk imparatorlukların nasıl ortaya çıktığını , kapitalizm , düalizm, komünizm, liberalizm gibi kavramlara ışık tutuyor. Özellikle bilişsel devrimin getirdiği düzen, insanoğlunun sürekli değişimi kitabin içerisinde sürekli dile getiriliyor. ..


İlgimi çeken bir cümle : " tarih çok az insanın 'yaptığı ' , geri kalanların tarla sürdüğü veya su kovalari taşıdığı bir seydir. "

İnsanoğlunun binlerce yıllık gelişimine bu denli geniş bir perspektifle bakması takdire sayan. Ve kullanilan dil kitabin türüne gore çok sade ve anlaşılır.

Paranın insan hayatındaki yeri , günümüz koşullarının değerlendirilmesi , yapilan bilimsel çalışmalar. İnsana ait bir çok farklı alandan görüntüleri sunuyor kitap bize.

Kitabi okurken yahu bu adam neden hep Türkiye ve İstanbul ağırlıklı ornekler vermiş diye düşündüm. Yazarın adından İsrailli olduğunu anladım ve neticede öyleymiş , çeviriyi yapan kişi sanırım örnek kısımlarını kendine gore çevirmiş.

Yorumlar
« geri ileri »

0 ile 0 arası yorum gösteriliyor, toplam 0 yorum.
Yorum yazılmamış.
« geri ileri »