Hayvanlardan Tanrılara - Sapiens İnsan Türünün Kısa Bir Tarihi

En Son Değerlendirmeler

9 puan

Populer bilim kitaplarini cok severim. Tavsiye ederim, cok begenerek ve altini cizerek okudum.

10 puan

Kitabin adindan da anlaşılacağı gibi insanlığın ortaya çıkışı, tarihsel gelişimini konu edinen , okuyucuyu kesinlikle bilgilendirirken bogmayan , sikmayan , bilimsel veriler eşliğinde bizi aydınlatan mükemmel bir kitap. İlk insan Afrika'da ortaya çıkıyor ve dünyaya yigiliyor. Dünyaya yayılırken de zaman içerisinde çevresel etkenlerle , genetik etkenlerle değişime uğruyor. Doğaya etki ediyor. Özellikle avcı toplayıcı dönemle , tarım yapilan dönemleri karşılaştırıyor ve bize öğretilenin aksine avcı toplayıcı iken insanlığın daha iyi bir gelişim gösterdiğini , daha iyi durumda olduğunu belirtiyor. Özellikle yerleşik hayatla beraber artan nüfus , hastalık, ürünlerin çeşidinin azalmasını söylüyor. İlk imparatorlukların nasıl ortaya çıktığını , kapitalizm , düalizm, komünizm, liberalizm gibi kavramlara ışık tutuyor. Özellikle bilişsel devrimin getirdiği düzen, insanoğlunun sürekli değişimi kitabin içerisinde sürekli dile getiriliyor. ..


İlgimi çeken bir cümle : " tarih çok az insanın 'yaptığı ' , geri kalanların tarla sürdüğü veya su kovalari taşıdığı bir seydir. "

İnsanoğlunun binlerce yıllık gelişimine bu denli geniş bir perspektifle bakması takdire sayan. Ve kullanilan dil kitabin türüne gore çok sade ve anlaşılır.

Paranın insan hayatındaki yeri , günümüz koşullarının değerlendirilmesi , yapilan bilimsel çalışmalar. İnsana ait bir çok farklı alandan görüntüleri sunuyor kitap bize.

Kitabi okurken yahu bu adam neden hep Türkiye ve İstanbul ağırlıklı ornekler vermiş diye düşündüm. Yazarın adından İsrailli olduğunu anladım ve neticede öyleymiş , çeviriyi yapan kişi sanırım örnek kısımlarını kendine gore çevirmiş.

10 puan

Herkesin okuması gereken bir kitap. Okudukça insana dünyaya ve doğaya bakışınızı değiştirecek mükemmel bir eser.

9 puan

İçinde çok ilginç tespitler barındıran kitap. Tarım devrimiyle ilgili çıkarımları beni hayrete düşürdü. Zihninizde farklı pencereler açıyor. Şiddetle tavsiye ederim!

9 puan

Bu kitapta Dünya tarihi ve günümüz hakkında kafamı kurcalayan bir çok soruya tatmin edici cevaplar buldum.Organize şekilde,üzerinde büyük çalışmalar yapılarak yazılmış akıcı bir ansiklopedi diyebilirim.

Yazar Dünya ülkelerini hiç çekinmeden eleştirmiş ve tarihsel efsanelere pek girmeden anlatmaya çalışmış.Yeri gelmiş acımasızca tüm gerçekliği gözler önüne sermiş.

Kitapta beğenmedim tek durum ise bu kadar gerçekçi bir eleştirmenin hemen hemen tüm devletlerden bahsedip de yaşadığı İsrail i konunun dışına bırakması oldu.Sanki tek bu konuda taraflı davranmış gibi.

Ama kesinlikle okunulması gereken ufkumuza açacak bir eser diyebilirim

10 puan

MÜKEMMEL...
Tekrardan okuyacağım, ademoğlunun başlangıcından, üremesinden türemesinden yayılmasından.. geçmiş ile ilgili bütün bilgiler mevcut.
Bazı yerleri kabul etmesem de (maymundan evrimleştiğimizin düşüncesi gibi) buna rağmen harkulade bir kitaptı.
Bir ay kadar ara verip tekrardan okuyacağım, yazarın diğer kitabını da almıştım eminim Sapiens kadar etkilidir.

8 puan

İçinde yararlı bilgiler bulunduruyor. Sonlara doğru, bizi gelecekteki halimiz hakkında düşünmeye sevk ediyor. Okunulması lazım.

10 puan

Basit bir dilde yazılmış güzel bir kitap.İnsanın tüm gelişim sürecini genetik ve sosyolojik geçmişini çok basit ve hoş bir tarzda anlatmış..

10 puan

Hep merak edilen sorular, bazen katılmadığım bazen katıldığım cevaplar, akıcı ve sürükleyici bir anlatım. İyi ki okumuşum dediğim bir kitap.

10 puan

Çok aydınlatıcı, herkesin okuması gereken, bir çırpıda biten bir kitap. Bu kadar geniş ve ağır bir konu ustaca derlenip keyifli bir şekilde anlatılmış. Yazara hayran kaldım.

10 puan

Okuduğum kitaplar arasında en iyilerden biri kesinlikle. Herkesin okuması gerektiğini düşünüyorum. Ufkunuzu açacak nadir kitaplardan. Aynı yazarın ikinci kitabı olan Homo Deus'u okumak için sabırsızlanıyorum.

8 puan

İlginç fikirler var ve çoğu kimsenin dillendirmeye korktuğu ama bildiği gerçekleri de anlatıyor. Lakin on doğrunun yanına bir yanlışı sokup olayı kanıksaman için elinden geldiğince uğraşıyor. Bir kere kabul ettiğinde onun üzerine bina edeceği yeni fikirler sürmeye başlayacak.
İslama ve Hıristiyanlığa lafı çakıp kendi ülkesinin inancına bir kez bile laf çakmaması da ilginç geldi. Övgüye ya da iyi bir olaya destekleyecek bir fikir varsa yahudiliğin inancını eleştirmiyor.
Dili akıcı bu yüzden olaylar kolay kavranıyor. Bence okunması gerekiyor. Dini inancı olan kişiler belki kızacak ama dini her zaman kullanan kişiler yüzünden oluşan yanlışlıklar yok değil midir? Bu yüzden inanç konusunda yazar yanlı tutumunu dikkate almazsak yaşanan olaylar açısından hiç de yanlış değil yazdıkları. Okunmaya değer kısacası ama eleştirel okumaya dikkat edin.

10 puan

İnsanların yapabildikleri olağanüstü şeylere rağmen hedeflerimiz konusunda emin değiliz ve her zamanki kadar memnuniyetsiziz. Kano ve kadırgalardan buharlı gemilere ve uzay mekiklerine vardık ama kimse nereye gittiğimizi bilmiyor. Her zamankinden daha güçlüyüz ama bunca güçle ne yapacağımızı bilmiyoruz. Daha da kötüsü, insanlar her zamankinden daha sorumsuz gibiler. Uymamız gereken yegane yasalar, fizik yasaları ve kendi kendini yaratmış küçük tanrılar olarak kimseye hesap vermiyoruz. Diğer hayvanları ve etrafımızdaki ekosistemi sürekli mahvediyoruz ve bunun karşılığında sadece kendi konforumuzu ve eğlencemizi düşünüyoruz, üstelik tatmin de olmuyoruz.
Ne istediğini bilmeyen, tatminsiz ve sorumsuz tanrılardan daha tehlikeli bir şey olabilir mi?
Eser bu sözlerle bitiyor beni çok etkiledi. Kitabın dili oldukça sade ve anlaşılır çok rahat okunuyor. Kitap konusunda bilgi sahibi olan olmayan herkesin anlayabileceği bir kitap olmuş. İnsanlık tarihinin kısa hikayesi. İlk insandan günümüze neler olmuş, neleri kazanmışız neleri yok etmişiz. Kitabı okudukça kendi türümden nefret ettim.Özellikle hayvanlara yapılanlar çok korkunç. Bu dünya sadece bizim için yaratılmadı.Okumanızı tavsiye derim.

Profil Resmi
10 puan

Zihin açıcı okunması gereken bir kitap

8 puan

Sesli kitap olarak dinledim. Bu yüzden yazarın başvurduğu kaynak sayısı ne kadar bilemiyorum. O yüzden açık bir kapı bırakmakta fayda var. Yazarın özellikle tahılla beslenmeye geçişin etkileri üzerine söyledikleri çok düşündürücü. Modern yaşamın sahtelikleri ve hayvan hakları üzerine farkındalık geliştirme adına oldukça kışkırtıcı bir kitap.

8 puan

Çok ilginç bir kitap.

Yuval Noah Harari, İbranice yazdığı, kısa zamanda İsrail'de best-seller olan ve daha sonra otuz dile çevrilen Sapiens'i henüz 36 yaşında iken kaleme almış.

Jared Diamond'ın Tüfek, Mikrop ve Çelik'ini beğenenler bu kitabı da çok beğenecektir. Diamond insanın tarihini doğa tarihçisi gözüyle ele alıyordu. Harari ise insanın tarihini kültürel evrimci bir bakış açısıyla inceliyor.

Kitap toplam dört kısım, yirmi bölüm ve bir sonsözden oluşuyor.

Birinci Kısım'ın başlığı Bilişsel Devrim; okuyucuyu doğrudan kitaba davet eden, meraklandıran, provokatif bir giriş...

İkinci Kısım'ın başlığı Tarım Devrimi. Okuyucu bu kısımda Harari'nin ilginç görüşleri ile tanışıyor. Harari bu bölümde tarım devriminin "ileriye doğru" atılmış bir adım olup olmadığını tartışıyor. Tarım devriminin Sapiens'in yaşamını kolaylaştıran bir devrim olmak bir yana, belki de bir hata olduğunu ileri sürüyor. "Hayali düzenler" ve "işbirliği ağları" kavramlarını ortaya atarak, kitabın ilerideki bölümlerinde daha da geliştireceği fikirlerin temelini bu kısımda oluşturuyor.

İnsanoğlunun Birleşmesi başlıklı üçüncü kısımda para, din ve imparatorluk kavramlarını sorguluyor. İşbirliği ağlarının "hayali düzenler" içinde nasıl kurulduğunu anlatıyor. "Emperyal Döngü" ilginç.

Bu bölümde ileri sürdüğü bazı tezlerle hemfikir olmak çok güç. Örneğin, hümanizmin, komünizmin, kapitalizmin de birer din olduğunu iddia ediyor ki, bu tezler "din" kavramının sınırlarını muğlaklaştırıyor. Ancak gene de Harari'nin tezleri oldukça provokatif ve üzerinde düşünmeye değer.

Bilimsel Devrim başlıklı dördüncü bölüm, kitabın belki de en ilginç ve okunmayı en fazla hak eden kısmı. Ölüm konusunu tartıştığı Gılgamış Projesi alt-başlıklı bölümü özellikle ilginç buldum. Kapitalizm ve serbest piyasa kültünü tartıştığı 16. bölümde iktisat tarihine giren Harari bir sonraki bölümde tarihe bir de evcilleştirilmiş hayvanların açısından bakıyor. 19. Bölüm'de mutluluğu tartışırken okuyucuyu tarihi ve "ilerlemeyi" bir de insan mutluluğu bakımından değerlendirmeye davet ediyor.

Kitabın en çarpıcı bölümü ise (aynı zamanda Sonsöz'den önceki son bölüm olan) Sapiens'in Sonu. Bu bölümde Harari, geçmiş olayları değerlendiren sıradan ve alışılmış bir tarihçinin yaklaşımından uzaklaşıyor ve geleceği tartışıyor. Özellikle bu bölümü çok beğendim. Sadece bu bölüm için bile okumaya değer bir kitap Sapiens.

Bazı konulardaki fikirlerini yeterince geliştirilmemiş ve spekülasyona açık bulsam da kitabı genel olarak beğendim. Tarihe hiç meraklı olmayanların bile severek okuyacağı bir kitap.

8 puan

Kitap oldukça ilginç zaman zaman kasvetli ama düşündürücü

10 puan

Bu kadar mı güzel anlatılır?

Biyoloji, antrapoloji, sosyoloji, psikoloji, tarih, ekonomi, bilim, inanç, felsefe... Herşeyi birleştiren müthiş bir bakış açısı...
Harika bir harman, ufuk açıcı, bilgilendirici, farklı bakışlar getiren, açıklayıcı... ve hatta komik.

Israrla tavsiye olunur.

10 puan

insanlık geçmişine dair o kadar ince ve vurucu detaylar öne çıkmış ki şaşıracaksınız. herkesin okuması gereken nadide kitaplardan.

9 puan

İsmini çok duydum.okumak için can attığım bir kitap.umarım hayal kırıklığına uğratmaz.

Profil Resmi
10 puan

okuduğum en özel kitaplardan birisi. insanlığa, doğaya, evrene dair bir çok şey öğrenebileceğiniz mükemmel bir kitap,hayata bakış açısınızı değiştireceğinden eminim.

7 puan

Bugüne kadar yazılmış tarih öncesi tezlerin kısa derleme ve yorumlarından,
tarih sonrası doğal olarak daha somut bilgiler ve yorumlardan oluşuyor.

Kitap pazarlama taktiği açısından başarılı.Örneğin kitap Türkiye'de çıkıyorsa,
içersinde geçen isimler Türkçe, yerler Türkiye'den o ülkeye ait tarihsel bağıntılar kullanılıyor.
Yunanistan'da çıkıyorsa o ülkeye ait bağıntılar.Bu kitabın size daha samimi görünmesini sağlıyor(!)

Yazar bütün dini referanslarda Yahudiliği hiç bir şekilde cümle içersinde kullanmıyor.
Hristiyanlık, İslam ve Budizm sık sık dile gelirken,Hz. İsa,Hz. Muhammed ve Buda gibi
tarihi dinsel kişilikleri söylemlerine dahil ederken ne Hz. Musa ne Hz.Davud ne de Yahudilik dillenmiyor.
Diğer yandan yazar size tartışılmaz bir Evrimci profili çiziyor.Garip değil mi?

Irak ve Suriye'nin İngiltere ve Fransa tarafından Mezapotamya'ya yerleştirildiği ve katı
bir ulusalcılık oluşturulduğunu söylerken, Ortadoğu'nun en katı ulusalcısı İsrail'i ağzına almıyor.

Diğer bir nokta.Einstein'ın Amerika dünya polisi rolünü üstlenmeli sözü ve atom bombası çalışmalarına katılmasına
destek amacı taşıyan cümleler kullanması.Pentagon'un Abd başkanına Japonya'ya asker çıkarırsak bir milyon askerimiz ölebilir
demesine üzerine başkanın atom bombası onaylamasını yazar hafifletici sebep tarzında bir mazerete gidiyor.
Bir milyon asker ölmeyebilirdi de?Ama yazar subliminal çalışmayı seviyor.Bir kaç yüzbin sivil savaşı bitirmiştir.
Öte yandan atom bombasının icadının artık büyük savaşları bitirdiğini devletlerin birbirine saldırmaktan korktuğunu
ifade ederek erken(?) bir öngörüde bulunuyor.

Bizi ilgilendiren son değerlendirmesi ise.
Ermenilerin yüzyılın ilk soykırımına maruz kaldığını batan bir imporatorluğun son çırpınışlarının hedefi olduğunu söylüyor.
Lakin bir milyon üzerinde Cezayir'linin ölümüne sebep olan Fransa ve Cezayir soykırımını görmezden geliyor.

10 puan

Öğretici, yararlı

9 puan

Severek, merak içinde ve beğenerek okudum. Herkesin kitaplığında bulunmalı..

10 puan

Muhteşem tarihsel değerlendirmeleri olan, neden daha önce aklıma gelmedi dedirten, sorgulatan ve vizyon açan bir kitap.

9 puan

Bazı kitaplar vardır insanın bakış açısını değiştirir, işte Sapiens'te onlardan. İnsanlığın başlangıcından, geleceğine kadar uzanan güzel bir derleme olmuş. Kolay okunabilen, çeşitli anekdotlar ve ilginç bilgilerle süslü bir kitap. Arap dünyasında kullanılan Dinar'ın, Roma imparatoru Denarius'tan geldiğini kaçımız biliyordu? Ya da ilkel atalarımızın pek de doğayla barışık yaşamadığını, tersine ayak bastığı coğrafyayı "kuruttuğunu"? Sonuç olarak; son yıllarda çıkan eserler arasında "okunması gereken" kitaplar arasında olduğunu düşünüyorum. Not: Yazarımızın "Tek Dünya Devleti"ne olan ilgisi ve sevgisi de dikkatlerden kaçmıyor.

9 puan

Kitabın ismi içeriğini gayet açık bir şekilde ifade ediyor. O yüzden kitabın özetini yazmaya gerek yok. Kitapta müthiş bir bilgi birikimi olduğu da kesin. Binlerce yıllık bir tarihi sadece 408 sayfada bu kadar güzel ifade edebilmek de yine müthiş bir başarı. Kitabın dili akıcıydı. Bu kadar çok bilgi içeriyor olmasına rağmen edebi olarak da dikkate değerdi. Kitabın ilginç olmasının yanı sıra dili de sıkılmadan okunmasını sağlıyor. İnsan kendini, türünü, yaşadığı dönemi, geçmişini ve geleceğini sorgulamadan edemiyor. Yazar farklı teorileri gerçek olma olasılıklarını tek tek değerlendirmiş bir çok konuda. Yine de bazı düşünce biçimlerini öne çıkardığını ve savunduğunu da düşündüm okurken. Bunun kötü bir şey olduğunu düşünmedim. Kitapta herkesin bildiği şeyler de vardı pek bilinmeyen ilginç bilgilerde. Çoğu yerde beni araştırma yapmaya da sevk etti. Kısaca herkese gönül rahatlığı ile tavsiye edebileceğim bir kitaptı. Keyifli okumalar.

10 puan

Kitap adına yakışır bir şekilde insanlık tarihini araştırıyor. Bu güne kadar okuduğumuz ders kitapları ve ansiklopedilerin bize empoze ettiği tek pencereli yavan katı bilgilerin aksine aksine kafa açıcı, başka tanımadığımız boyutlarda samimi yorumlarla desteklenmiş çıkarımlar yapıyor. Örneğin ele alınan konular
- Keşiflerin şirket benzeri yapılarca kapı kapı sponsor aranarak organize edildiği
- mutluluğun kökeni...
- Savaşların ardındaki ekonomik hesaplar.
- Bir soğuk savaş taktiği olarak kültürel dejenerasyon
Kitabı okurken tarım devriminin ne kadar kötü bir şey olduğunu anlayacak, evrimsel sürecin doğal seçilimin umursamaz, sert kişiliğini tanıyacak, din salgını sonucu toprağa ve yerleşik yaşama tutsak edilen insanın hüznünü duyacaksınız.
Psikolojik çözümlemeler ile konuları irdeleyen kitap birçok miti de tarihin çöplüğüne gömüyor.
-ve daha bir sürü şey
Okuyucu notu : isteyene kitabı e-kitap olarak yollayabilirim.

6 puan

Her yetişkine okuması önerilebilecek, herkese hediye edilebilecek bir kitap. Yazarın klasik tarzı geçmişten günümüze hızlı bir akış sağlamak, genel bilgiler vermek ve tarih akarken bizi belli noktalarda durdurup düşündürmek. Bu açılardan güzel olsa da, yazarın bilgisine göre kitap çok yüzeysel, samimi fikirlerini ve yorumlarını direkt vermek yerine satır aralarına ve imalara sığınıyor. Bu durum okuyucuya saygı duymadığını, kitabın her ülkede herkese satılabilmesi adına ticari kaygılara kurban edildiğini hissettiriyor.

Profil Resmi
3 puan

Bu kitabı okumayı çok istiyorum ama şöyle bir sorunum var liseye yeni geçtiğimde kitap okumaya heveslendiğim zaman araştırmadan aldığım fazla bilinmeyen ve beni sıkan kitaplar almıştım. Kütüphanemde okunmamış kitap olucak diye sapiens okumayı erteliyorum fakat bu okumadıklarım için hiç okuma hevesim yok. Ne yapmam gerek bilmiyorum yatdımcı olanlara şimdiden teşekkürler :)

3 yıl, 3 ay
geri 1 | 2