Uğultulu Tepeler

En Son Değerlendirmeler

10 puan

Okurken oldukça yoğun hisler içinde boğulur bir vaziyetteydim.
Uğultulu Tepeler o kadar derin ki... Yüreğime bir ağırlık çöktü adeta, ne yapacağımı şaşırdım.
Başlangıçta karakterler konusunda bir karmaşa yaşamıştım ama daha ilk yüz sayfaya gelmeden olayı kendi kafamda çözmeyi başardım. Buna rağmen beni bütünüyle kendine bağladı.
Aslında fazla söze gerek yok ^^ Başucu kitabı olmalı!
Her karakterin ayrı ayrı nedenleri vardı ve her şey daha farklı olsaydı: Tüm mutluluklarıyla yaşamaktan geri durmayacakları huzurlu hayatları olacaktı her birinin... Lakin söylemeden geçemeyeceğim bu fitili ateşleyen Catherine'in kendisi oldu. Domino etkisini başlatan o küçük taşı deviren ondan başkası değildi! Heathcliff'in lafıyla: Kendi yüreğine ihanet etti. Yani burada illa suçlu olarak addedilecek biri varsa, sadece o olmalı bence.
Linton'a da kızamadım. Çünkü biliyorum ki istediği asla bu değildi. Sadece sevilmek isteyen birine nasıl gocunabilirim ki...

"Ondan büyüğüm, biliyorsun. Hem daha akıllıyım ve ona kıyasla daha az çocuksu yanlarım var, değil mi? Azıcık huyuna gidersem her dediğimi yapacaktır... İyi olduğu zamanlarda çok şirin, çok tatlı oluyor. O benim olsaydı nasıl da el üstünde tutardım..."

9 puan

Bir aşk kitabi. 💘 Ama kesinlikle aşkın en keskin, aci veren hallerini görüyoruz. Intikam duugusuyla yapilan eylemler, amiyane tabirle psikopatca davranislar kitabi olabildigince farkli kilmis. Salt aşki anlatan kitaplardan karakterlerin aşka  farkli bakislariyla ayrılıyor. Bununla paralel olarak da gariptir ki kitaptaki birçok karakter kendini sevdiremiyor okuyucuya. Basta Heathcliff olmak uzere Caterine,Joseph..

Heathclif'in Catherine e duyduğu aşka gercek ask diyebiliriz. Tutkunun dorukta yaşandığı, bu uğurda her turlu sapkinliga surukleyecek bir ask. Bu da Heathclif karakterini oldukça farklı, tehlikeli, acimasiz kılmış. Iki malikane arasinda firtinali gunler yasanmasina sebep olmus. Guclunun gucsuzu ezdiği gunleri beraberinde getirmistir. 😕

Bu noktada beni Edgar Linton karakteri, Hareton karakterleri ziyadesiyle uzmustur. Biri yapisi ile digeri ise bir kenara itilmisligi ile.

Karakter analizi yapmisken bakici Nelly,diger karakterlere nazaran merhameti ve sadakati ile kendini sevdirmistir bana. 👍

Heathclif in son aşamada geçirdiği değişim, Hareton in kitabin sonu itibariyle mutlu olmasi beni mutlu etti.

Dili itibariyle elinizden dusurmeyeceginiz bir yapida. Kendini okutturan bir eser. Karakterler arasi catisma o kadar fazla ki kitabi gerilim acisindan hep yukarda tutuyor. Kendine bağlıyor.

Genel itibariyle cok iyi bir eser. Okumaktan keyif aldığım, akici, konusunun işlenişi itibariyle zihnime olumlu anlamda kazinacak bir kitap oldu. ✌📖

geri ileri