Ölüme 5 Kala

En Son Değerlendirmeler

7 puan

http://illekitap.blogspot.com.tr/2014/01/mark-billingham-olume-5-kala.html

Ve Orkinos'un en yeni kitabı "Ölüme 5 Kala"'da okundu ve bitti... "Seni İzliyorum"un yorumunda da demiştim yayınevinin başka kitaplarını da okumayı istiyorum diye ve "Seni İzliyorum"u her ne kadar beğenemediysem de bu kitabı beğendim. Güzel bir polisiye, cinayetli, suç kitabıydı. Gizemliydi de...

Mark Billingham'ın ülkemizde yayınlanan ilk kitabıydı ve hem yeni bir yazar tanıdık hem de uzun zamandır polisiye okumamıştım benim için güzel bir değişiklik oldu.

Hep yaptığım gibi yazarın diline dair bir yorum yapacağım. Akıcı bir üslubu vardı yazarın okuru sıkmıyor ve tek bir konu üzerine yoğunlaşmıyor. Bir cinayet işlenip de sadece polisiye türünde kalmayıp karakterlerin hayatlarına da dokunuşlar vardı kitapta bu da yazarın kalemini ve kurgusunu bir üst kademeye ulaştırıyor dolayısıyla...

Az çok bu tür kitaplardaki yorumumu okuyanlar bilirler ben tek bir konu üzerine odaklı kitapları sevmiyorum. Mark Billingham bu kitapta tam benim istediğim kıvamda bir kurgu yaratmış. Cinayetler, polisiye, gizemin yanında karakterin özel hayatına da dokunmuş kalemi ve bu benim hoşuma gitti.

Bu arada Mark Billingham'ın Tom Thone adında bir serisi var. Ve bu kitabın karakteri de Thorne olunca seriye ait m diye araştırdım ve evet seriye ait görünüyor. Hani her kitabında farklı konular işlenen seriler vardır ya onun gibi bir seri bu da... sanırım... Dilerim yayınevi yazarın diğer kitaplarını da bizlerle buluşturur.

Ne yazık ki kitap içeriğine giren bir yorum yapamayacağım. Yani bu bir polisiye kitap içeriğine girersem kitabı anlatmak zorunda kalır ve bütün heyecanını öldürürüm bu yüzden o kısımlar için susuyorum :)

Kitabı genelde anlamda beğendim. Zaman zaman durağan geldiği yerler oldu ama konusu güzeldi, kurgusu güçlüydü yazarın. Polisiye, dedektifli kitapları severlere tavsiye ederim okuyun eminim ki yazarın kitaplarını takip etmek isteyeceksiniz.

Sanki polisiye bir dizi izliyormuş gibi hissedeceksiniz...

Ayrıca kitabın kapağını tanıtımını yaparken de dediğim gibi sevdim. Beyaz zemine siyah yazıyı Koridor Yayınları yapıyordu polisiye kitaplarında ve ben oldukça beğeniyordum bunu başka yayınevlerinde de görmek cidden çok hoş. Bu model kapakları yakıştırıyorum bu türe.

5 puan

Hikaye aslında fena değildi. Okurken kurgudan sıkıldığımı söyleyemem fakat sıkıldığım kısımları da yazayım. Bir çok kitapta olduğu gibi yazım yanlışları ve imla hataları vardı. Hepsini gölgede bırakacak olan kısım ise çevirinin berbat oluşu. Çok az kitapta bu kadar kötü çeviriye rastladım. Çevirmen aslında zaman zaman dipnotlar da vererek özenli çevirmeyi istemişse de olmamış. Google çevirisinden hallice olmuş sadece. Kısa cümleler ve diyaloglarda sorun yok ama paragraflarda ne anlatıldığını kavrayabilmek için bir çok kez iki ve üçüncü kez okumak zorunda kaldım. Belli süreden sonra da bitse de kurtulsam kitaptan diye düşündüm.
Yazar İngilizlerin vasat polisiye yazarlarından biri gibi görünüyor. Aynı roman kahramanının olduğu başka hikayeleri de varmış. Kitap içinde de roman kahramanımızın sık sık önceki hikayesine atıflar var. Orjinal dilinin Türkçe çevirisi kadar berbat olmayacağını sanıyorum. Ama kitap önünde ve arkasında yazan övgü cümleleri de epeyce abartılı olmuş.
Elinize geçerse şöyle bir göz atın. Mevcut yayınevinin bu çevirisiyle para ve zaman harcamak bonkörlük olur.

geri ileri