Kırmızı Saçlı Kadın

En Son Değerlendirmeler

6 puan

O. Pamuk'un okuduğum ilk romanıydı.
Kitap bana biraz sıkıcı geldi.
Dili sadeydi ancak olayları çok uzatmış ilk kısımda.
İkinci kısım akıcıydı ancak tahmin edilebilen bir sona doğru gidildiği belliydi.
Son kısım ise Kırmızı Saçlı Kadın'ın ağzından kısa ve çok üstünkörü bir özet gibiydi.
Özetle okunur mu ? Okunur.
Tavsiye edilir mi ? Kişiye göre değişir.

8 puan

“Sizin saçınızın kırmızısı doğuştan, benimki ise kendi kararım”


Öncelikle dikkat çekici bir bilgi ile başlayayım. Kitap kapağını Orhan Pamuk bilhassa koydurmuş.Dante Gabriel Rosetti'nin Regina Cordiuam (Queen of Hearts) tablosuna ait kapak resminde elinde menekşe tutan bir kadın görülüyor.Tabi Queen of Hearts bildiğimiz kupa kızıdır.

Kitap kapağında yırtık resmi Rosetti portresi yoktur.Roman içindeki olay nedeniyle Orhan Pamuk yırtılmış olarak resmi koydurmuştur.
Roman kahramanı Cem Çelik solcu babası tarafından başka kadın için terkedilmiş üniversite sınavlarını kazanınca tıp yerine kuyu ustasının etkisinde kalarak jeoloji mühendisi olmuş bir adamın hikayesidir.Kitap bölüm bölüm. Birinci bölümde kahramanlar ete kemiğe bürünüyor,hepsini kafanda canlandırabiliyorsun.Yalnız aynı tadı diğer bölümlerde alamadım.Karısı,oğlu havada kalıyor özellikle son bölümde Gülcihan Hanım'ın ağzından anlatılanlar kaleminin arkasından at koşturuyormuş gibi bir izlenim veriyor.Oedipus hikayesine, Sührab ve Rüstem'in ilişkisine oldukça geniş yer vermiş.Bir sonraki sayfayı elbette merak ediyorsunuz ama tahmin edilemez sonuçlar da yok.
Orhan Pamuk kitapları okumak her zaman bunaltıcı gelmiştir bana.Yalnız bu kitabı hariç.Kısa roman tam Orhan Pamuk'a göreymiş.Diğer kitapları gibi ağdalı bir dili yok.
Klasik olan kısım, Orhan Pamuk'un at gözlükleri.Doğu-Batı ikilemini anlatırken Batı hayranlığını acımasızca eleştirirken Araplaşan Türk dünyasını anlatmadı.Oğul öldüren hikayaleri sayfalarca anlatırken oğlunu öldüren padişahlara 1 cümle ile yer vermesi ilginçtir.

5 puan

Bu benim ilk Orhan Pamuk kitabım o nedenle nasıl bir eleştiri yapabileceğimi bilmiyorum açıkçası.
Yazara karşı malum nedenlerden dolayı önyargılıydım.
Bu huyumu sevmesem de zaman zaman kişinin yaptığı iş ile kişiliğini birbirinden ayrı tutamıyorum.
Tavsiye üzerine başladım bu kitabına.
Kitap, giriş bölümü olmadan direk gelişme ile başladı gibi geldi bana en azından.
Ve sonra Mahmut Usta ve hikayeleri kısmını sevdim. Ve keşke ustadan daha fazla hikaye dinleyebilseydim dedim.
Kitabın ikinci kısmına geldiğim zaman da zaman atlamasının hızına yetişemedim.
Ana karakteri de zaten sevemedim. ilk andan itibaren ısınamadım.
Kırmızı saçlı kadın ve oğlu desen o da ayrı bir hikaye.
Kitabın sonunun ise öyle bitmesine nedense hiç şaşırmadım.
İlk sayfalardan itibaren gözümüze sokulduğu şekilde bitti.
Yazarın dili okumayı zorlaştırmıyor.
Ama bu kitap bana aceleyle yazılmış gibi geldi.
Olayın can damarına inmeden çok yüzeysel kaldığına inanıyorum.

8 puan

Okuduğum ilk Orhan Pamuk kitabı oldu. Her şeyi söyleyen yapısıyla okuyucuyu kitabın içine çeken bir tarzı vardı. Normalde anlatma sezdir derler usta yazarlar. Pamuk bunun tam tersini detaycılığı ve tasvirleriyle yapıyor. Ben açıkçası beğendim kitabı.

8 puan

Adını ilk kez duyacağımız, eserini ilk kez okuyacağımız bir yazarın olsa, "başarılı bir ilk roman" diyebileceğimiz bir kitap olmuş. Ama bu Orhan Pamuk. Değerlendirirken Kara Kitap'a, Kar'a bakıyor okur. Onların yanından bile geçemez bana göre. Baba Oğul ilişkisi, Şehname ve Oidipus mevzuları ne kadar zevk verse de, biri bir gün Pamuk kitaplarını sıralamamı istese, herhalde en sona Kırmızı Saçlı Kadın yazarım. Yine de bir öğleden sonrayı keyifle geçirmek için okunabilir bir roman.

8 puan

Yunan Kralı Oidipus'un baba katilliği, Şehname'nin Rüstem'inin oğlu Sührab'ı öldürüşü... Efsaneler ile yoğrulan kitap Enver'in babası Cem'i öldürüşüyle son buluyor.

Profil Resmi
9 puan

Daha önce zorlanırım diye düşünüp hiç Orhan Pamuk okumadım. Fakat bu kitabın anlatımı ve dili hiç zor değil. Çok sürükleyici. Konuyuda çok beğendim. Hikayede asıl unsur olan Kral Oidipus ve Rüstem ile Suhrab beni çok etkiledi. Her tür kitabı seven okuyucuya tavsiye ederim

6 puan

Ilk Orhan Pamuk kitabım, önyargı ile okuduğum için olabilir; Beğendiğimi söyleyemem. :(
Değerli bir arkadaşımın tavsiyesi ile Masumiyet Müzesi ile tekrar denemek istiyorum. Yine olmazsa, kısmet!

8 puan

Kitabın ilk yarısını okumak için resmen kendime işkence ettim ama ikinci yarıda merak öğesi işin içine giriyor ve okunuyor kendisini.. Tatil için ideal
..

6 puan

Kitabı okuduğumdan beri kitap hakkındaki duygularımı tartıyorum, yoruma dökebilmek için çabalıyorum. İlk bölüm oldukça başarılı başlıyor, ilk sayfadan itibaren merakla sayfaları çeviriyorsunuz.

Mahmut Usta'nın Cem ile ilişkisini, ders niteliğindeki hikayelerini sevmemek imkansız. Fakat, ikinci bölümden itibaren bazı şeyler değişmeye başlıyor, yazarın vermeye çalıştığını tam alamamaya başladım, bu eksiklik duygusu ve/veya tatminsizlik kitap boyunca devam etti.

Karakter tahlillerini, karakterler arasındaki tezatlıkları ve doğu batı ikilemini beğenerek okuduğum Sessiz Ev'den sonra; baba-oğul ilişkisi üzerinden, mitolojilere dayandırarak sunduğu doğu - batı ikilemi, Kırmızı Saçlı Kadın'da 'yetersizlik'ti benim için.

Bu bölümden itibaren kitabı okumayanlar için içerik hakkında bilgiler içermektedir....

Karakterleri oturtamamak, karakterlerin düşüncelerini, hislerini çözememek bu duyguyu veriyor sanırım. Ana karakter olması gereken Cem bile her yönüyle eksikti. Babasını uzun süre görmüyor, bir şekilde duygularına yansıtmıyor diyelim, babasını tekrar görmesine kadar ki süreçte bir dolu duygusal şey yaşıyor aslında...
Birinin ölümüne sebebiyet vermek, birine aşık olmak, ilk deneyim vs. Cem'in ne duygularına ne de ruhuna yansıyan bir değişiklik görüyoruz. Diğer karakterler ise, hırssız, vasıfsız, sönük, donuk boş karakterlerler olarak yansıyor kitaba.

Kitabın sonlarındaki hıza adapte olmakta zorlandım, bazen okuyucuya özümsemek için bir ara vermek iyidir. Sıfır duygusal geçişle, birbiri ardına gelen, oğul, Mahmut Usta haberleri bu hızın nedenini sorgulatıyor insana. Kitabın sonunu ise "Bir an önce bitireyim!" gayreti ile eklenen Oğul aracılığıyla, "O kadar mitolojiyle uğraştım, sonu 'Oğul' elinden yazayım ki, bu karakteri de burada kullanalım, adı geçsin." hissinden öte bir şey hissettirmedi bana.

Kurgudaki eksiklik ve kopukluk en başından itibaren hem kitaba hem de konunun ilerleyişine yansıyor, öyleki, Mahmut Usta'nın ölmediğini biliyor, Ayşe ile çocukları olmamasına üzülmüyorsunuz - dip not, zaten karakterlerin de bu konuda ki duygularını net hissetmiyorsunuz, Ayşe Cem'le yıllarını geçiren onunla evli karakter olmasına rağmen, hiçbir ayrıt edici bir özelliği yansımıyor size- çünkü bir şekilde Kırmızı Saçlı Kadından olma oğlu ile sonun belirlendiği belli.

Ne Sessiz Ev ne de Benim Adım Kırmızı'daki tadı alabildim, Bu nedenle eleştirmenlerin aksine; Orhan Pamuk Nobel'den sonra; Nobel'den önceki kitaplarının seviyesine maalesef ulaşamadı bana göre.

7 yıl, 9 ay
4 puan

Fazlaca arabesk. Kaderci bir bakış açısıyla yazılmış. Çocuğu olduğunu çok sonra öğrenen anne, baba... Bu konuda çok türk filmi de var.

8 puan

Dante Gabriel Rosetti, 1860 yilinda, kitabin kapaginda ki bu "Kirmizi Sacli Kadin" in (Regina Cordium mus adi) tablosunu yapmis. Bu kadinin o zamanlarda lakabi: The Queen of Hearts", "Kalplerin Kralicesi" imis.
Orhan Pamuk un, kitaba bu ismi vermesi ve kapaga da bu resmi koymasi hic nedensiz degil, bunu okuyunca cok guzel anliyorsunuz. Kitabi cok cok begendim, cok kisa bir surede okudum. Orhan Pamuk, gene tadina varilmaz detaylari, harika tasvirleri ile beni mest etti. Hele kitabin ortalarindan itibaren hikaye oyle bir yon aldi ki, muthis!
Her kitabinda bir meslek, bir yer, bir olayi temel alir ya Pamuk, bu kitapda da kuyuculuk meslegini ele almis, cok cok enteresan...nasil guzel bir arastirma ve bunu nakletme yetenegidir bu.
"Kirmizi Sacli" olmanin tum anlamlarini, Kral Oidipus"un ve Suhrab"in bir kitapda nasil bulusabilecegini gulumseyerek okudum... kesinlikle tavsiye ederim..

9 puan

İlk Orhan Pamuk kitabım :) Kurgusu genel olarak Sigmund Freud'un Oidipus Kompleksi üzerine kurulmuş. Kitap Sophokles'in "Kral Oidipus" ve Firdevsi'nin "Rüstem ile Sührab" efsaneleriyle, doğu-batı kültürünün karşılaştırılması şeklinde ilerliyor.


Baba-oğul ilişkisi, İstanbul'un hızla büyümesi, kuyuculuk mesleğinin zamanla yok olması, uzak-yakın tarihten örnekler gibi konularla dolu dolu bir kitap olmuş keyifle okudum. Okurken durup uzun uzun düşündürüyor yazar.


Yalnız belirtmeden geçemeyeceğim ve okurken beni rahatsız eden bir durum var, yazarın yoğun bir şekilde "bazan" kelimesini kullanması. Özellikle kitabın ilk 60 sayfasında okumamı bir hayli zorlaştırdı. Resmen gözüme battı o kelime. Takıntılı olmak çok kötü :(


Kitabın fazlaca eleştirilmesi Orhan Pamuk'la daha erken tanışmamı sağladı. Tek bir paragrafın 204 sayfalık bir kitabı yerden yere vurmaya yetiyor malesef ülkemizde.


Orhan Pamuk'a ya da bu kitaba önyargınız varsa okumayın. Kendinize de bu kitaba da yazık etmeyin. :)

8 puan

Kırmızı saçlı kadın, Orhan Pamuk sesini hissettiren bir roman.
Olay örgüsü, işleniş biçimi, baba-oğul ilişkisinin katmanlı olarak ele alınışı, öyküleme tekniği Pamuk'un ustalığını gösteriyor.

Öykü içinde Oidipus - Sührab/Rüstem efsanelerinin ele alınışı, Kur'an'dan kıssalar, baba-oğul ilişkisi kapsamında bahsedilen müzeler, kitaplar, tablolar bir yandan Pamuk'un romanın hazırlık aşamasındaki çalışmaları gösteriyor, diğer yandan "Benim Adım Kırmızı"da kullanılan doğu-batı karşılaştırılmasının temelini oluşturuyor.

Pamuk açısından bir baş yapıt olmasa da keyifle okunan, sona doğru olayların fazlaca hızlanarak toparlandığı (sonu zayıf), sürpriz unsurunu kullanmaya çalışırken hikayesini zedeleyen bir roman olarak değerlendiriyorum. Yine de bir ustanın romanı, okunmalı...

3 puan

Okuduğum en vasat Orhan Pamuk kitabı bu kitap oldu.-Benim Adım Kırmızı, Yeni Hayat, Kara Kitap- gibi kitapların yazarıyla bu üçüncü sınıf Ahmet Ümit'vari kitabın yazarının aynı kişi olduğuna inanmak zor.Güzel bir konu seçilmiş ama tüm olaylar çok yüzeysel geçilmiş.Karakterler çok bayağı.Hiç bir karakter tam oturmamış.Kurgu fazlasıyla kopuk.Adamın karısı ne oldu, kuyu ustası ne oldu, adamın annesi ne oldu gibi onlarca soru kaldı aklımda kitap bittiğinde.Tarihi, coğrafi, kültürel hatalarla dolu bir kitap.Kısacası olmamış bu kitap.

5 puan

Kara Kitap gibi bir ürünü ortaya çıkarabilmiş bir yazar için oldukça vasat ...

7 puan

orhan pamuk hikayelerini hafifletti sanki dedirtici (:

8 puan

Çoğu insan Orhan Pamuk'u okumaktan çekinir.
Bir satırını ile okumamıştır ancak O'nu yargılar. Beğenmez.
Kimileri okumuştur; artist ve ukala bulur.
Ben ise okuyorum ve beğeniyorum. Şunu diyorum: Ben de böyle yazsam, ben de böyle yorumlardım.
Hiçbir yorum Orhan Pamuk'u sevmemi değiştiremeyecek.
Adam yazıyor işte, beğenmiyorsan, yap da görelim..

4 puan

orhan pamukun aceleye gelmiş romanı diyebilirim. yine de okunuyor mu okunuyor, adamın dili akıyor kendini okutmasını biliyor.

8 puan

Bir kitabın kalitesini çok boyutluluğu ve anlamsal derinliği belirler bana göre. Bu ölçütlerin yanında kurgusuyla da başarılı bir kitap. Fakat kitabın kurgusunun yavaşlatıldığı ve geri plana atıldığı orta kısım-Cem'in evlenmesi ile Öngören ile tekrar temasa geçmesinin arası- beni biraz sıktı açıkcası. Bunun dışında gerçekten emekle ve yetenekle yazılmış, okunması gereken bir roman olduğunu düşünüyorum.

Profil Resmi
10 puan

İlk Orhan pamuk kitabım olan kıırmızı saçlı kadın gerçekten okuduğum en iyi kitaplardan birisi.Kurgusu , kahramanları ,anlatımı ile muhteşem bir kitap .Aslında ilk kısmında biraz sıkılsam da ondan sonraki bölümlerde kitabı elimden bırakamadım.Orhan Pamuk farkı...

8 puan

İlk kısım çok etkileyiciydi. Sonrasında hikayenin gidişatını sevemedim ama sarsıcı bir örgüsü var.

geri ileri