Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi

En Son Değerlendirmeler

5 puan

Güncel gelişmeleri takip ediyorsanız kitabın söylediği yeni , farklı bir şey yok sizin için.

7 puan

Yakın tarihten günümüze uzanan ideoloji ve sosyal sistemleri ele alarak ölümsüzlük, mutluluk, tanrısallık peşinde koşan Homo sapiens'in Homo deus'a dönüşme arzusunun sonucunda üç farklı senaryo öngörüyor Harari.
Kitabın dili oldukça akıcı ve anlaşılabilir. Bununla birlikte, Harari'nin insanı; organik bir robotmuşçasına ele alması dolayısıyla insan psikolojisini biraz es geçmesi bende olumsuz bir etki bırakmadı değil. İnsana daha bütüncül yaklaşıp olası senaryoları daha fazla değişkenle oluşturmak oluşturduğu ihtimalleri daha da çoğaltabilirdi diye düşünüyorum. Fakat insana yeni bir bakış açısı, çeşitli fikir vermesinden ötürü sevmedim de değil.

8 puan

Farklı bir bakış açısı oluşturması açısından beğendim.

9 puan

Liberalizm ve hümanizme uzun uzun değiniyor. Son olarak da yeni bir din olarak dataizm fikrini ortaya atıyor. Kitapta yazılanlar gerçekten çok mantıklı, okuyup da itiraz edeceğeniz yer yok gibi. İnsanlığın nereye gittiğini günümüzdeki gidişata bakarak tahmin etmeye çalışıyor ve bu konuda baya başarılı.

4 puan

Kitap oldukça kaotik ve tekrarlayıcıydı; Kitabın çoğu bölümünde hangi amaca hizmet etttiğini anlayamadığım gibi birçok basit gerçekleri oldukca demogojik bir şekilde anlattığının farkına vardım. Özgür irade humanizm gibi bir çok düşünceyi fazlasıyla tekrar etsede asıl anlatmak istediğinin ne olduğunu bildigini sanmıyorum kendisi de anlamış olsun. O kadar çok konudan konuya atlamış ki tam; aha burda yanıldın, yada şurda bu doğru ama aslında şöyle olması gerekiyor diye bekleyip daha sonra ne diyeceğini beklerken tamamen ayrı bir konuya hoplamış.anlattıklarının çoğu yanlış demiyecegim ama o kadar başka bir dünyada yaşıyor ki hangi gezegenden geldigini tam anlayamadim. ortaçağdaki davranışları işleyişi ,tanrı yada dini inançları tenkit ederken yarım bıraktığı bir şey var evet şimdi teknolojik olarak gelişmiş olabiliriz ama yine esiriz yine esiriz sisteme ,sadece ismi ve şekli değişmiş.
Kimi istersek onu seçiyoruz diyor,dünyanın neresinde gerçekleşiyor bu bilemeyecegim bildiğim tek şey dünyaya hükmeden bir kac pisliğin kimi isterse onu seçtiği devlet başkanı olarak. Terör dedikleri şeyin de o pisliklerin elinden geçtiğini biliyoruz ayrıca humanizm pek işe yaramayan bir düşünce şimdiki zamanda.
Aslında denecek çok şey var ama ve karşı çıktığım çok şey var söylediklerinde fazlasıyla fiyonklu bir kurdeleyle önümüze sürdüğü bu paket görünüş olarak çok güzel olsada içinde sadece sistemin b..ku olarak görüyorum.
Yanlış anlaşılmasın çok doğru şeylerde yazmış ama biraz ilerde anlattığı bir durumda o doğruyu alıp götürüyor. Cımbızla alıp getirdiği bazı fikirler düşünceler var ki çok yerde diyorsun ki abi bu söylediğin şey yarım kalmış orda demek istediği şey başka.
Belliki çok araştırma yapmış çok şey anlatmış bir çok okur beğense de bana hitap etmedi.
Ayrıca şunu da yazayım çok kötümser değilim güzel şeylerde var dünya yinede yaşanacak yer iyi insanlarda var ölümsüzlük yada robot bebekler olmasa da olur. Yaşadığımız kadar yaşayalım ama mutlu anlarımız olsun. İyi okumalar hepinize

8 puan

Homo Deus , Saphiens'den sonra İsrailli yazar Harari'nin ikinci kitabı. Türü itibari ile yine dili olabildiğince sade bir kitap. Tabi yine türü itibari ile aşina olmadığımız kavramların fazlaca olduğu da aşikar.
Harari kitabında da değindiği gibi insanlığın yanı Saphiens'in gelecekte ulaşacağı nokta hakkında kehanetlerde değil de tahminlerde bulunuyor. Her zerremize nüfuz eden teknolojinin hayatımıza nasıl yon verdiği , bizi nasıl ele geçirdiği ; düşünebilen ve düşündüğünü evirebilen tek hayvan olan insanın dünyayı hatta ötesini de başka bir boyuta çevirme noktasında ne kadar yol kat ettiğini konu ediniyor. Sorduğu sorular ve verdiği cevaplarla bizleri afallatiyor. Özellikle geçmişten bu yana geldiğimiz noktayı baz aldığımızda , gelecekte hedeflenen şeylerin gerçekleşebilme ihtimali dahi bizleri derinden düşündürüyor , gelisimimizin ne denli çılgınca boyutlarda seyrettiği su götürmez bir gerçek.

Hümanizm kavramı kitapta enine boyuna irdeleniyor, eskiden ilahi güce inanan insanın simdi özgür iradenin savunucusu olduğunu gelecekte de gelişen teknoloji ile hümanizmin birlikte ele alınacağı bir yaklaşımın başrolü oynayacağını öngörüyor.

Kullandığı bilimsel veriler , bilimsel açıklamalar , teoriler bize bazı şeyleri gerçekten dusunduyor. ( yanlış anlasilmasin inancım noktasında en ufak tereddutum yok ) . Ama sorgulanması gereken bunca şeyi sadece seyretmememjz , elimizi taşın altına koymamiz gerekiyor.

Günümüz kapitalist sistemine, liberalizme , geçmişte (simdi kısmen) büyük bir kesmi kanatları altına alan komünizme ve öğretilerine , insanlığın geldiği nokta temelinde açıklamalar getiriyor.

İnsanlık ölümsüzlüğü ve sonsuz mutluluğu istiyor. Bu doğrultuda çalışmalar yapıyor. Önümüzdeki yüzyıl saphiensin gelebileceği bu noktanın umudunu taşıyor. Tanri -insan olabilme umudu hala saphiensi heyecanlandiyor.

Acaba bizleri önümüzdeki zaman diliminde algoritmalar mi yönetecek ? Yerimizi robotlar mi olacak ? Kim bilir belki de George Orwell'in 1984'unu yaşarız !

6 puan

Yuval Noah Harari günümüzün en popüler yazarlarından. Geçmişten, günümüze ve geleceğe hızlı bir akış sağlıyor; her konudan ve akımdan ufak ufak bahsediyor. Tam hiçbir şeyi detaylı okumaya sabrı olmayan, hızlı tüketimi seven günümüz insanına göre. Kitap hem samimi; sizi hep gözünüzün önünde olan şeylere farklı bir bakış açısı getirmeye, düşünmeye teşvik ediyor, hem de çok yapay; ticari kaygılar, popüler kültürün hızlı bir soğuk mezesi olduğu sık sık hissediliyor. İlk defa bir yazar için tereddütte kalıyorum, takdir diğer okuyucularındır.

geri ileri