Beyoğlu'nun En Güzel Abisi

En Son Değerlendirmeler

7 puan

Evet bir Ahmet Ümit kitabını daha zevkle ve merakla okuyup bitirdim. Yazarımız her zamanki gibi kitabın sonuna doğru ters köşe yaptı okuru. Ancak şunu söylemeden de geçemeyeceğim ; Bir Kavim, Beyoğlu Rapsodisi veya İstanbul Hatırası kadar büyük bir zevk alamadım doğrusu. Sanırım hikayesine siyasi olayları fazlaca kullandığından.. Ama tabi ki de Ahmet Ümit en sevdiğim Türk yazarların başında gelenlerden..

Profil Resmi
4 puan

ite kaka okunan, okumasan da olur kitaplarından...

Profil Resmi
9 puan

Kitapta da dediği gibi katili çok iyi saklamış.Yazar yakın dönemde yaşanan olayları kitapta ustalıkla karşımıza çıkarmış.

7 puan

Boş zamanlarını değerlendirmek isteyenlerin okuyabileceği bir kitap türü. Basit bir konuya sahip bunun üstüne çok akıcı bir dile sahip değil. Polisiye bir roman tadını malesef akıcılıkta veremiyor ama dediğim gibi boş zamanlarınızı gene de değerlendirebilirsiniz.

6 puan

öncelikle lakap konusu gerçekten çok can sıkıcı. herkesin lakabının olmasından "böö" geldi.

--- spoiler ---

ahmet ümit'in okuduğum birkaç kitabının sevdiğim yanı, illa ki tarihle bağlantılı olan bir tarafının olması ve ufaktan bilgi vermesiydi. bu kitapta bir tek şöyle bir 6-7 eylül olaylarına değinilmiş. yine de bu bile genç okurlar için ilgi uyandırıcı olabilir. yakın tarihimiz okullarda okutulmadığından gençler ülkemizde böyle olayların olup bittiğini ancak romanlardan öğreniyorlar.

konu çok ilgimi çekmedi, tarlabaşı'nın mafyatik kumarhane sahiplerinin hikayesi çok bağlamadı beni. açıkçası bitsin diye öfleyip püflediğim bir kitap oldu. tarlabaşını, oranın havasını çok seven biri olarak hem de.

başkomiser nevzat kitabın ortalarında bir yerlerde katili tahmin ediyor ve içinden düşünüyor. o ara okuyucunun da kafasına bir giriyor sadri'nin azize'ye gereğinden fazla ilgi duyduğu. daha şaşırtıcı bir katil beklediğim için o da beni pek tatmin etmedi.

son olarak ahmet ümit'in kitabın orasından burasından çıkması da hoşuma gitmedi. gerçeklik duygumu yitirdim. ahmet ümit bunun bir roman olduğunu yüzümüze yüzümüze çarpmayaydı iyiydi. hatta sonlara doğru herhalde nevzat ölüyor, seri bitiyor diye düşündüm. kitabın adının da cinayetle ilgili değil, nevzat ile ilgili olması bunu düşündürdü.
--- spoiler ---

bence filmi çekilmeli. konu oldukça müsait. tarlabaşında çekilen her film gibi onu da bayıla bayıla izlerim.

5 puan

Ahmet Ümit'in diğer kitapları kadar akıcı ve merak uyandırıcı değil, bir çok kez elime tekrar almada zorlandım. Polisiye kısım az kalmış; Beyoğlu'ndaki rant kavgası, siyaset, Gezi olayları ağır basmış anlatımda. Aralarda sanki birşeyler sürekli tekrarlanıyor ve bunaltıyor insanı.
Bir de katili önceden tahmin ettiğim için sanırım, biraz sıkılarak bitirdim kitabı.

6 puan

Bence yazar sosyal ve politik olaylara değinmek adına zorlama bir kitap yazmış. Sırf Başkomiser Nevzat için okunabilir ama diğer kitaolarının çok gerisinde kalmış malesef.

4 puan

tarlabaşında işlenen bir cinayet fonunda bir cok sey anlatmak istemiş yazar. gezi parkı, 6- 7 eylül olayları, rant kavgası, mafya babalarının gecmiş hikayeleri, 3lü ask hikayeleri, sokak cocukları ve hatta kendisi.. vermek istediği sosyal mesajlarda o kadar fazla ki keske diyor insan birine yogunlasaymıs yazar. ve sonu öyle bi yere cıkıyor ki neden bu kadar hikaye anlattıgını anlayamıyorsunuz. biraz güncel olaylarla ilgilendirmek için aceleye gelmiş gibi geldi bana..

6 puan

Kitap yorumum http://gulsahtoptas.blogspot.com.tr/

1 puan

Sonuçta vasat,polisiye sevmem,ilk polisiyemdi, yazarın dedektif ve emniyetçilerden yardım alması güzel.Yurt dışına en çok satan yazarda abartılı yabancı sevgisi ,birazda ydışı ilgisini çekmesi için istte dolaştırması sıkarken ülke eleştirileri,bazı eski sözcükleri hoştu.Mafya karakterleri diyalogları iyiydi,ama son 5 sayfaya kadar bekletip katile çok az yer ayırması garipti, komiserin günlük kırıklıkları uzaması sırıttı, iyi filmi olabilir… akıcı ve örgüsü sağlam..Olabilecekler;

“Büyük yazarlardan bahsediyordu babam.Bunun gibi sıradan polisiye yazarlarından değil.”,“Aksine her insan bir düzine örgüte üye olmalı.”,“Sahi,kadınlar bu sanatçıları neden hoş görürüler,hep olumlu bir önyargıyla bakarlar.”,“O kadar korkunçtu ki yaşadıkları hayat,kaçmak için her türlü maddeyi çekiyorlar ciğerlerine..”,
“Yanlışa düşmekten başka seçeneği olmayan birine,neden doğru yolu seçmedin demek kadar ahlaksız bir davranıştır bu.”,“Her gece otursanız buraya her gece caddeden geçenleri seyrettseniz yinede bıkmazdınız gördüklerinizden.”,“İstanbul’un taşı toprağı altın,biz nasiplenmessek başkaları nasiplenir diyen soysuzlar var ya işte…”,“..gibi toplumun dibindeki adamlar değil,hepimizin ortak vurdumduymazlığı ,ortak acımasızlığı,ortak cahilliği bitirmişti bu şehri.”,“Paran varsa her şeyi satın alabilirsin,elbette başta insanları,doktorları,hakimleri,savcıları,polisleri,yanlış anlamayın herkesi.”,“Kadınlardan asla kurtulamzsın, hayaletleri seni hayatın boyunca takip eder.”,“İnsan ne iyidir ne kötü,hem şeytan vardır içimizde hem melek.Hangisini uyandırırsak hangisini beslersek,o ele geçirir ruhumuzu.“,“..yabancı seyyahların bir zamanlar dünyanın en güzel gelini olarak tarif ettikleri bu yer..”

7 puan

Edebi dili, cumle yapılari ve anlaşılırlığı konusunda parmakla gösterebileceğim kitaplardan biridir diyebilirim lakin yazarın bir polisin ağzından sürekli devleti kötülemesi hoş değildi. Başkomsee Nevzat isimli kahraman sanki "Devlet bir katil ama ben katile hizmet etmek zorundayım" tavırlarını tasvip etmedim. Özellikle memlekette huzur bırakmayan ve vergilerimizle sponsor olduğumuz devlet mallarina zarar veren bir sürü insanın çok iyi birşey yapmış gibi masum ve iyi niyetli gösterilme cabalarına rağmen devletin sürekli kötü, kışkırtıcı, katil ve dikdatör gösterilmesi yazarın iyi niyetini sorgulatıyor. Bu benim şahsi fikrim ve ben tüm okurlara hitap etme kaygısı taşımıyorum lakin yazarun böyle bir kaygısı varsa siyasi fikirlerini romanlarına malzeme etmekten vazgecmeli ve edebi birikimini okuyucuya sunma kaygısı taşımalı. Bu nedenle bir kitapsever plarak edebi dilini ne kadar beğenmiş olsamda Ahmet Ümit kitaplarını bir daha okuyacağımı sanmıyorum.

1 puan

İsimlere fazlaca yer verilmiş... sıkıcı... akıcılığı olmayan bir kitap.

9 puan

"aşk yaşamı,cinayet ölümü sıradanlıktan kurtarır." ciddi anlamda güzel ve özenilmiş bir kitaptı bence.polisiye kitap sevenler Ahmet Ümit'i kesinlikle okumalı.yazarın neredeyse tüm kitapları bende var ve hepsi ayrı bir zeka ve özenle yazılmış kitaplar.

9 puan

Nevzat Komiser'i çok sevdim..

7 puan

Ahmet Ümit benim Türk romancılığını sevme sebeplerimden biri. Muhakkak ki bu kitabıda başarılı. Polisiye roman aksiyon dolu anlar yaşamak için doğru bir seçimdir. Ahmet Ümit de bu konuda çok başarılı.

Profil Resmi
9 puan

Beyoğlu'undaki dönüşümü çok güzel özetleyen bır kitap olmuştur.

6 puan

Aslında klasik bir polisiye kitabıydı. Cinayet sebebi de anlatılan konuda klasikti ama yazar güzel işlemiş, olay örgüsünü. Kitabın sonuna kadarda katili iyi gizlemiş diye düşünüyorum. Ara ara tahminlerim olmuştu fakat iki ihtimal arasında gidip geldim. Öğrenmek için kitabı bitirmem gerekti ama değdiğini düşünüyorum. Tavsiye ederim.

8 puan

Yine Bir Ahmet Ümit Klasiği.Gayet akıcı ve acaba sonunda ne olacak diye marak edilen bir konu.Gerçi katili tahmin etmiştim ama emin olamamıştım.Bunun haricinde kitapta Geziye göndermeler var.Son olarak kendisini de başkomiser Nevzat'ın karşısına sürekli çıkan yazar olarak olarak hikayeye dahil etmesi ilginç olmuş.Tavsiye ederim.

6 puan

http://moonlightcat13.blogspot.com/2016/03/beyoglunun-en-guzel-abisi-ahmet-umit.html

8 puan

Bir cinayeti ararken iki mafyanın arasına düşmek..Komiser Nevzat'ın ölümün kıyısından döndüğü,muhteşem analizlerin yer aldığı,insanı sürükleyen bir Ahmet Ümit polisiye eseri daha.Yine şaşırttı.

8 puan

Bir cinayet romanı olmasınından çok gündeme bakış açısı ve hatırlatmalarıyla öne çıkan kitap oldu. Öncelikle üzülerek belirtmeliyim ki, Ahmet Ümit severler için diğer kitaplarına kıyasla biraz hayal kırıklığı. Polisiye yönü oldukça zayıf, kurgusu en beğendiğim kitapları İstanbul Hatırası ve Beyoğlu Rapsodisi'ne kıyasla vasat. Dili yalın olduğu kadar, basitleşmiş de; derin anlatımlarına çok rastlamadım. "Gezi" ye yapılan atıflar romana renk katıyor, özellikle parkta duyulan sesler etkileyiciydi. Taksim ve çevresinin sosyal durumunu da her zamanki gibi çok başarılı analiz etmiş. Ahmet Ümit'in bu yönünü çok taktir ediyorum, araştırmadan incelemeden, yazmıyor. Ama... Kitap bana daha çok " 'Gezi' hakkında benimde söyleyeceğim var!" düşüncesiyle, üzerinde çalışılmadan, alelacele yazılmış hissi verdi. Ne "Gezi Ruhu"nu tam alabildim, ne de polisiye yönünü.

6 puan

Daha önce Ahmet Ümit'in bir çok kısa öyküsünü okumuştum. Bu ilk roman denememdi ve öykülerinde olduğu kadar romanda da başarılı bulduğumu söyleyebilirim. Kitabın konusuna gelecek olursak sürükleyici konusunun yanında sade bir dili olması ve tahmin edilemeyen sonuyla oldukça ilgi çekici bir solukta okunabilecek bir romandı şimdi Ahmet Ümit'in diğer romanlarını da aynı heyecan ve merakla okuyacağımı düşünüyorum.

7 puan

Gene cok guzel bir Ahmet Umit polisiyesi.. Her kitabinda en keyifli okudugum yerler eski Istanbul sokaklari, evleri, geceleri...Bir romaninda Sultanahmet, birinde Balat...burada da Tarlabasi, Beyoglu"nun arka sokaklari...Bu sokaklari mesken tutan mafya babalari, tinercileri, ve Gezi Parki gencligi. Kurdili Hicaskar esliginde icilen rakilar ve paylasilan anilar....Bir de katilin gene son anda belli olmasinin verdigi tatli gerilim.

7 puan

Uzun bir zaman oldu. Hiç bir kitabı bu kadar sündürmemiştim. Sanırım bunun şansına. Her neyse...

Bir kere kitabın ismi gerçekten çok güzel. Ahmet Ümit' in polisiye romanlarının başarılarından haberdardım fakat kitabın ismi beni oldukça çekti.

Tarlabaşı' nın sokaklarında yürüdükçe imgemde: ortam, İstanbul' u bildiğim kadar; karakterler ise Kanıt, Behzat Ç (özellikle özgürce kullanılmış küfürlerden dolayı) ve azda olsa Arka Sokaklar' a uğramadan geçmedi. Her defasında oradan buradan kadrajlar canlandı sanki göz kapaklarımın altında. Hatta Başkomser Nevzat bazen Ahmet Ümit olarak bazen de Çetin Tekindor olarak canlandı. Yardımcı Komser Ali ise, Kanıt dizisinde Komser Selim'i canlandıran Deniz Celiloğlu olarak gitgellerde bulundu.

Oldukça sürükleyici. #Basmakalıpcümle

Kitabı okumaya başladığınızda aniden cinayetin içinde buluyorsunuz kendinizi. Serüven başlıyor. Sonunda da sanki bu hızla bitiyor. Bu istenilmiş bir durum ise sözüm yok. O zaman gayet başarılı. Ama yok değil ise birazcık yıldızlarımdan bir tanesinin gücünü düşürerek yakmaktan yanayım.

Ve aba altından sopa gösteren cinsten konuya dahil olan "Gezi olayları", 6-7 Eylül Olayları, Beyoğlu ve civarı inşaat rant piyasası, sokak çocukları, duyarlı insanların düşünceleri gibi bir çok duruma da değinmeden geçmemiş. Bunların hepsinin zincirin halkası niteliğinde demiş sanki. Ama ağırlık Gezi olayları. Bunlar hakkında düşünceleriniz nelerdir, önemli değil. Önemli olan polisiye bir tür romanda düşüncelerin bu şekilde güzel aktarılması. Avazın çıktığı kadar bas bas, kimseyi dinlemeden, gözleri yumup bağırmak yerine Ahmet Ümit'in seçtiği yol bence harika. Böyle de olmalı. Ve böylesi emin olun daha etkili ve daha uzun soluklu. Diğer yöntemler bu ülkede sadece saman alevi. Etkisi az ve düştüğü yeri kirletmekten başka bir işe yaramayan yöntemler. Kısacası sanatın dilini güzel kullanmış.

Bir diğer güzellik, usta yazar Selim İleri'ye küçük bir arkadaş jesti yapmış. Gülümsetti beni.

Ve kitapta söz ettiği, Başkomser Nevzat ağzıyla "tuhaf yazar"ın yazdığı karakter bağlantısı. Bu da gülümsetenler arasında idi.

Okunmalı. #kısavenet

6 puan

gerillanın barışçıl , koca yürekli olarak anlatıldığı, bolca gezi güzellemesi yapılan, polise de devlete de her fırsatta giydirilmiş bir roman olmuş.

romana da şu kadar siyasi düşüncesinizi sokmasanız şaşacağım. neyse demekki böylesi iyi satıyor. kendi romanında, yazdığı diğer romanların bolca reklamını çekinmeden yapmış olmasından bu sonuca varıyorum.

belirttiğim saçmalıkları es geçersem hikaye iyi ve sürükleyici idi.

4 puan

Bu adam polisiye romanlarına son yazmayı bir türlü beceremiyor ya.
Kendi kitaplarını romanda övmesi ise ayrı itici bir unsurdu bence. Okurken soğudum kitaptan.
Yine bir roman sonu da sönük çıktı. Üstelik uzattıkça uzatmış hikayeyi.
Bide bu sefer çok Arka Sokaklar dizisi izlemiş Ahmet Ümit. Karakterlerin isimleri bile aynı ya.
Bir sefer de şaşırt be adam!!

Profil Resmi
5 puan

Yazarın sıkı bir takipçisiyim. Rant uğruna harcanmış bir kitap olduğunu düşünüyorum. Gezi olaylarını anlatması, yazar olarak kendisini övmesi vs çok itici geldi. Bir şeyi pek çok kez tekrarlamış. Okuyucu aptal değildir, satır aralarını görebilir.Yazar bu kitabında fazlaca gözümüze sokuyor olayları. Sevmedim, şaşırdım ve hayal kırıklığına uğradım.

5 puan

Yılbaşı gecesi Tarlabaşı'nda işlenen bir cinayetle başlayan kitapta Ahmet Ümit Başkomiser Nevzat'ın ağzından akıcı bir dille Beyoğlu'ndaki rant kavgasını ve Gezi olaylarını anlatmış, cinayet ise kitabın küçük bir bölümü gibi. Reklamının o kadar yapıldığına bakıp büyük bir cinayet kitabı bekleyen ben gibi polisiye tutkunlarını hayâl kırıklığına uğrattı.

Profil Resmi
5 puan

yazar politikayla harmanlamaya çalışmış ama bence olmamış politik bir kitap yazsa daha iyi olurdu... polisiye okuyan biri olarak ilk kez bir türk yazar denedim, brz hayal kırıklığı oldu bende... daha iyi bir kitabı varsa tavsiye alabilirim...

10 puan

kitap okumak da evrelerden oluşuyor hayat gibi yaşamak gibi artık okumasamda zamanında çok büyük bir keyifle hatta başkomser nevzatı bizim sherlock olarak gördüğüm efsane Ümit romanı..

1 | 2 | 3 | 4