Yeni Atlantis

F . Bacon (1561-1626) soylu bir İngiliz ailesinin oğlu olarak Londra'da doğar. Önce Trinity College'da bilim üzerine eğitim alır, ardından Grays Inn'de hukuk öğrenimine başlar. 1582'de Grays Inn'de avukat olur. 1584'de Dorsetshire Parlamentosuna, 1593'de Middlesex Parlamentosuna girer. I. James zamanında Sir unvanını alır ve şövalyeliğe yükselir. 1613'de başsavcı olur. 1617 yılında babasının da bir zamanlar yürüttüğü görevi üstlenerek mühürdar olur. 1618'de başyargıçlığa yükselir ve Baron Verulam unvanını alır. 1621'de Viscount St. Albans ünvanını alır. Kariyerinin zirvelerindeyken mahkemede yargılanan kişilerden rüşvet aldığı iddiasıyla suçlanır, hapse mahkûm olur ve bütün mevkilerini yitirir. Kısa bir süre sonra serbest bırakılır, ama bir daha herhangi bir devlet görevini üstlenmesine izin verilmez. Siyasi yaşamı sona eren Bacon kendisini tümüyle felsefe çalışmalarına verir. Ölümünden sonra, özel danışmanı ve sırdaşı Guillelmus Rawley, Bacon'ın önce İngilizce kaleme aldığı, ardından Latince yazılan eserlerin ölümsüzlüğüne olan inancıyla birçok ekleme ve değişiklik yaparak Latinceye çevirdiği Yeni Atlantis'i 1638 yılında yayımlar. Yeni Atlantis'i yazarken Bacon'ın amacı yalnızca doğa felsefesiyle ilgili çalışmalar yapan bir enstitüyü tanıtmak değil, aynı zamanda bütün yaşamını felsefe ve bilime adamış bir filozofun düşüncesindeki ideal devlet yasalarını ve kurumlarını da belirtmek ve adeta felsefi bir devlet modeli yaratmaktır. Bacon'ın felsefe-bilim utopiasını gözler önüne seren Yeni Atlantis, Platon'dan Thomas Morus'a uzanan utopia geleneği içinde ölümsüz bir yer edinmiştir.

F . Bacon (1561-1626) soylu bir İngiliz ailesinin oğlu olarak Londra'da doğar. Önce Trinity College'da bilim üzerine eğitim alır, ardından Grays Inn'de hukuk öğrenimine başlar. 1582'de Grays Inn'de avukat olur. 1584'de Dorsetshire Parlamentosuna, 1593'de Middlesex Parlamentosuna girer. I. James zamanında Sir unvanını alır ve şövalyeliğe yükselir. 1613'de başsavcı olur. 1617 yılında babasının da bir zamanlar yürüttüğü görevi üstlenerek mühürdar olur. 1618'de başyargıçlığa yükselir ve Baron Verulam unvanını alır. 1621'de Viscount St. Albans ünvanını alır. Kariyerinin zirvelerindeyken mahkemede yargılanan kişilerden rüşvet aldığı iddiasıyla suçlanır, hapse mahkûm olur ve bütün mevkilerini yitirir. Kısa bir süre sonra serbest bırakılır, ama bir daha herhangi bir devlet görevini üstlenmesine izin verilmez. Siyasi yaşamı sona eren Bacon kendisini tümüyle felsefe çalışmalarına verir. Ölümünden sonra, özel danışmanı ve sırdaşı Guillelmus Rawley, Bacon'ın önce İngilizce kaleme aldığı, ardından Latince yazılan eserlerin ölümsüzlüğüne olan inancıyla birçok ekleme ve değişiklik yaparak Latinceye çevirdiği Yeni Atlantis'i 1638 yılında yayımlar. Yeni Atlantis'i yazarken Bacon'ın amacı yalnızca doğa felsefesiyle ilgili çalışmalar yapan bir enstitüyü tanıtmak değil, aynı zamanda bütün yaşamını felsefe ve bilime adamış bir filozofun düşüncesindeki ideal devlet yasalarını ve kurumlarını da belirtmek ve adeta felsefi bir devl... tümünü göster


Değerlendirmeler

değerlendirme
6 puan

oldukça sıkıcı

7 puan

Beyaz Zambaklar Ülkesi adlı kitabın eski dönem yazılmışı. Akla mantığa pek uygun olmasa da yazar, ileri görüşlü izlenimi vermiş. Kitap yarım, acaba tamamlansa daha neler diyecekti kim bilir? Beyaz Zambaklar Ülkesi'nde Finlandiya'nın gelişmişliği üzerine durulurken, bu kitapta Ben Salem adında bir adadın gelişmişliği, uygarlığı söz konusu. Ben Salem araştırmaya değer birşey mi bakalım, başlıyoruz.

4 puan

Londra'da British Museum'un hemen girişinde Enlightment Room (Aydınlanma Odası) yer alır. Çok geniş ve uzun bir salon boyunca dünyanın dört bir yanından toplanmış kitaplar, mineraller, fosiller, taşlar ve daha pek çok nesne sergilenir.

British Museum, Kral George III'ün 60,000 kitabının yer aldığı bir kütüphane iken, 19. yüzyılda oğlu George IV tarafından müzeye dönüştürülmüş ve İngiliz halkına verilmiştir. Kraliyet Kütüphanesi, aydınlanmaya büyük katkı sunmuştur. Dönemin bütün önemli düşünürlerinin Kraliyet Kütüphanesi'nde uzun saatler geçirdikleri söylenir.

18. yüzyılın sonundan 19. yüzyıl başına kadar hüküm süren George III doğa bilimlerine oldukça meraklı bir kral idi. Dünyanın dört bir yanından toplanarak getirilen nümuneler o dönemde kabarmaya başlayan merak duygusunun boyutlarını göstermesi bakımından ilginçtir.

Yeni Atlantis, yaklaşık 150 yıl sonra aydınlanmaya büyük katkı sunacak Kraliyet Kütüphanesi'nin oluşturulmasını tetikleyecek fikirlerle dolu bir kitap. Bacon 17. yüzyılın başında Yeni Atlantis'i dinsel bir ütopya olarak yazmaya başlamış. Kitabın daha sonra yazılan bölümlerinde ise botanikten, gastronomiye, ışıktan sese, toplumsal ahlaktan teknolojiye çok geniş bir alanda Bacon'ın hayal ettiği bilimsel gelişmeleri okuyoruz. Eser tamamlanamamış. Ancak yazılan bölümlerde bir kaç yüzyıl sonra bütün Avrupa'ya yayılacak aydınlanma fikirlerinin temelini okuyoruz.

Bacon'ın fikirleri daha sonraki yüzyıllarda "ütopya" olmaktan çıktı, gerçeğe dönüştü: Dünyanın dört bir yanında botanik bahçeleri, bilim ve doğa tarihi müzeleri, araştırma-geliştirme merkezleri kuruldu. Dahası, bilimsel çevreler tıpkı Bacon'ın hayal ettiği biçimde, kast sistemi ile örgütlendi.

Ancak bilim, Yeni Atlantis'te öngörülen biçimde dinin kucağında ve rahiplerin öncülüğünde değil, laikleşerek ve din sınıfına tamamen sırtını dönmüş bilim çevreleri vasıtasıyla gelişti.

Yeni Atlantis, günümüz okuyucusu için fazla vaatkar değil. Bacon'ın zamanında yaşayan insanlar için ütopik olan tasarımlar, günümüz insanı için gündelik yaşamın sıradan gerçeklerinden ibaret. Bu durumda kitaptan geriye okuyucu için ilginç olabilecek sadece Bacon'ın dinsel ütopyaları ve bol dinsel referanslı, "mucizeler" ve "efsaneler"le dolu "Bensalem tarihi" kalıyor.

7 puan

Bitirilemeyen bir kitap . yeni atlantis 1500 lu yillardan gunumuzun teknolojisini tahmin etmesi beni etkileyen yani oldu

7 puan


Yorum için;
http://bit.ly/1gx2dik

Profil Resmi
8 puan

Okuduğum ilk ütopya olduğu için karşılaştırma yapamayacağım. Ama kitap güzeldi. Yazarın hayal gücü bazı kısımlarda sınırları zorlamış, günümüzde dahi icat edilmeyen şeylerden bahsetmiş. Ama ben kitabı biraz yetersiz buldum, daha uzun olabilirdi. Sonu da tatmin etmedi.


Baskı Bilgileri

96 sayfa


ISBN
975-997-118-6

Diğer baskılar


Benzer Kitaplar

Şu An Okuyanlar

Şu anda kimse okumuyor.

Okumuşlar

Cansu mujik onurbulakbasi beullll didem
66 kişi

Okumak İsteyenler

Salih YÜKSEL ehlifasil prog_obs0 anagram vagopa
16 kişi

Takas Verenler

neyinpesindesin kerembegum antalya
3 kişi
Puan : hepsi | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Değerlendirme Zamanı: en yeni | en eski