Geçmişin Gölgesinde Villette

Charlotte Bronte''nin kendi hayatından yola çıkarak yazdığı bu roman, hem yazarın en önemli kitaplarından biri hem de çağının gerçeklerini en iyi anlatan yapıtlardan biri olma özelliğini taşıyor. Lucy Snowe, genç yaşta ailesini yitirince vatanı İngiltere''yi terk eder ve kıta Avrupası''ndaki Villette kentinde bir yatılı kız okulunda öğretmenlik yapmaya başlar. Lucy burada yalnızca geçmişin hayaletleriyle değil, geride bırakmayı arzu ettiği, kaçındığı duygularla da yüzleşecektir. Okulu sık sık ziyaret eden Doktor John''a karşı içinde yeşeren duygular, kendisine karşı hep zalimce davranan edebiyat öğretmeni Mösyö Paul ile Müdire Madam Beck ve Villette sosyetesiyle mücadelesi, okulun öğrencileriyle ilişkileri Lucy Snowe''un kendini ve dünyayı tanımasında büyük rol oynar. Protestan bir genç kadın olarak Katoliklerin dünyasında tek başına verdiği yaşam savaşı Lucy Snowe''u nereye götürecektir? Lucy Snowe''un her zorluğu göğüsleyen güçlü karakteriyle bu sorulara verdiği yanıt, mutlu sonla ilgili genel kabulleri altüst ediyor. Charlotte Brontë, çalkantılı ve sürprizli bir yolculuğu anlattığı son romanı Villette ile Jane Eyre''de ulaştığı edebi çıtayı yükseltiyor. Brontë''nin bu otobiyografik romanı, Viktorya dönemi Avrupası''nda, sesini henüz kimseye duyuramayan kadının tek başına ve dimdik ayakta durabileceğinin kanıtı. Tehlike, yalnız ve belirsiz bir gelecek, mutlaka kasvetli ve kötü olmak zorunda değildir, yeter ki karakter sağlam olsun ve yetiler kullanılabilsin; yeter ki Özgürlük bize kanatlarını ödünç versin, Umut bize yıldızıyla rehberlik etsin.

Charlotte Bronte''nin kendi hayatından yola çıkarak yazdığı bu roman, hem yazarın en önemli kitaplarından biri hem de çağının gerçeklerini en iyi anlatan yapıtlardan biri olma özelliğini taşıyor. Lucy Snowe, genç yaşta ailesini yitirince vatanı İngiltere''yi terk eder ve kıta Avrupası''ndaki Villette kentinde bir yatılı kız okulunda öğretmenlik yapmaya başlar. Lucy burada yalnızca geçmişin hayaletleriyle değil, geride bırakmayı arzu ettiği, kaçındığı duygularla da yüzleşecektir. Okulu sık sık ziyaret eden Doktor John''a karşı içinde yeşeren duygular, kendisine karşı hep zalimce davranan edebiyat öğretmeni Mösyö Paul ile Müdire Madam Beck ve Villette sosyetesiyle mücadelesi, okulun öğrencileriyle ilişkileri Lucy Snowe''un kendini ve dünyayı tanımasında büyük rol oynar. Protestan bir genç kadın olarak Katoliklerin dünyasında tek başına verdiği yaşam savaşı Lucy Snowe''u nereye götürecektir? Lucy Snowe''un her zorluğu göğüsleyen güçlü karakteriyle bu sorulara verdiği yanıt, mutlu sonla ilgili genel kabulleri altüst ediyor. Charlotte Brontë, çalkantılı ve sürprizli bir yolculuğu anlattığı son romanı Villette ile Jane Eyre''de ulaştığı edebi çıtayı yükseltiyor. Brontë''nin bu otobiyografik romanı, Viktorya dönemi Avrupası''nda, sesini henüz kimseye duyuramayan kadının tek başına ve dimdik ayakta durabileceğinin kanıtı. Tehlike, yalnız ve belirsiz bir gelecek, mutlaka kasvetli ve köt... tümünü göster


Değerlendirmeler

değerlendirme
10 puan

charlotte bronte'nin tüm kitapları gibi emek isteyen ve edebi değeri yüksek bir kitap.

Profil Resmi
9 puan

Bir Jane Eyre değil elbette. Ama Charlotte klasiği olduğu kesin.

10 puan

Jane Eyre kitabını bitirdikten sonra çok beğendiğim için hemen Geçmişin Gölgesinde Villette kitabını aldım ve okudum.. İlk başlarda Jane Eyre' deki tat yoktu. Ama kitabın son 200 sayfası o kadar akıcı oldu ki elimden bırakamadım. Sonunda herşey çözüldü (okuyunca anlayacaksınız). Kitap çok akıcı ve güzeldi. Çeviri çok iyiydi.Tavsiye ederim.

10 yıl

Baskı Bilgileri

Karton Cilt, 560 sayfa
Temmuz2011 tarihinde, Kırmızı Kedi Yayınları tarafından yayınlandı


Dil
Türkiye Türkçesi

Etiketler: roman

Benzer Kitaplar

Şu An Okuyanlar

Şu anda kimse okumuyor.

Okumuşlar

certolek gizemke smerosm sinemsinem Olurbu
19 kişi

Okumak İsteyenler

Only Canan imdbsever ehlimana Paprika
29 kişi

Takas Verenler

Takas veren bulunamadı.
Puan : hepsi | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Değerlendirme Zamanı: en yeni | en eski