Dünya Tarihine Yön Veren En Etkin 100

Michael Hartın tartışmalara yol açan kitabı En etkin 100 1978 yılında ilk kez yayınlandığında eleştirmenler yazarın oldukça cesur olduğundan bahsediyor: Hart, kendince en etkili bulduğu kişilerin listesini yapmakla kalmamış, onları etki derecelerine göre de sıralamıştı. Söylemek gerekir ki, eleştirmenler yanıldı: Kitap o günden bu güne iyi bir satış grafiği elde etti. Yıllar geçtikçe Hartın elindeki liste azalıp çoğaldı, listeye yeni isimler eklendi, revize edilmiş yeni baskılar yapıldı ve kitaba olan ilgi hep tazet kaldı. Bu kitabın yenilenmiş ve genişletilmiş baskısı. Hartın listeyi hazırlarkenki en önemli ölçüsü; en büyük değil, en etkili olanları, milyonlarca insanın kaderini belirlemiş, medeniyetlerin yükseliş ve çöküşüne sebep olmuş, tarihin gidişini etkilemiş insanları bir araya toplamaktı. Derinlikli biyografileriyle birlikte Hart, onların kariyerlerini ve sosyal hayatlarını gözler önüne seriyor. Tarihe yeni bir bakış açısı kazandıran yazar, dünyanın en önemli dinsel ve politik liderleri, mucitleri, yazarları, felsefecileri, kaşifleri ve sanatçıları ile ilgili doğal faktörleri ortaya koyuyor. Hartın en etkin 100ü, bazılarını şaşırtabilir; İsa ya da Marx değil de insanlık tarihinin en etkin insanının Hz. Muhammed olması ve listenin en başında yer alması tartışılabilir. Yazar ortaya koyduğu olgularla okurlarını ikna edecek gibi gözüküyor. Ona katılın ya da katılmayın, Hartın sıralaması oldukça yenilikçi ve eğlenceli. En Etkin 100, yenilenmiş ve geliştirilmiş bir başyapıt. Tartışma yaratacak, ilham verecek, tarih ve felsefe kitabı raflarına önemli bir katkı olacak

Michael Hartın tartışmalara yol açan kitabı En etkin 100 1978 yılında ilk kez yayınlandığında eleştirmenler yazarın oldukça cesur olduğundan bahsediyor: Hart, kendince en etkili bulduğu kişilerin listesini yapmakla kalmamış, onları etki derecelerine göre de sıralamıştı. Söylemek gerekir ki, eleştirmenler yanıldı: Kitap o günden bu güne iyi bir satış grafiği elde etti. Yıllar geçtikçe Hartın elindeki liste azalıp çoğaldı, listeye yeni isimler eklendi, revize edilmiş yeni baskılar yapıldı ve kitaba olan ilgi hep tazet kaldı. Bu kitabın yenilenmiş ve genişletilmiş baskısı. Hartın listeyi hazırlarkenki en önemli ölçüsü; en büyük değil, en etkili olanları, milyonlarca insanın kaderini belirlemiş, medeniyetlerin yükseliş ve çöküşüne sebep olmuş, tarihin gidişini etkilemiş insanları bir araya toplamaktı. Derinlikli biyografileriyle birlikte Hart, onların kariyerlerini ve sosyal hayatlarını gözler önüne seriyor. Tarihe yeni bir bakış açısı kazandıran yazar, dünyanın en önemli dinsel ve politik liderleri, mucitleri, yazarları, felsefecileri, kaşifleri ve sanatçıları ile ilgili doğal faktörleri ortaya koyuyor. Hartın en etkin 100ü, bazılarını şaşırtabilir; İsa ya da Marx değil de insanlık tarihinin en etkin insanının Hz. Muhammed olması ve listenin en başında yer alması tartışılabilir. Yazar ortaya koyduğu olgularla okurlarını ikna edecek gibi gözüküyor. Ona katılın ya da katılmayın, Hartın sıralaması oldukça yenilikçi ve eğlenceli. En Etkin 100, yenilenmiş ve geliştirilmiş bir başyapı... tümünü göster


Değerlendirmeler

değerlendirme
9 puan

Zevkle okuduğum, bolca notlar aldığım kitapti. Okurken hayretler icerisinde kaldim. Tabiki tanidik isimlerin yogunlukta olduğu bir liste ama bu isimlerin hayat hikayelerine kisa da olsa deginilmesi, ne şartlar altında adlarini olumsuzlestirecek eylemlerde bulunmalari son derece harika.
Insan gipta ediyor ama ozel olmak boyle bir sey iste demeden de edemiyor.
Ozellikle basta belirttigim uzere, yaşadığı zamani goz onunde bulundurarak, sadece dini degil bircok anlamda da liderlik ettigini de goz onunde bulundurarak Peygamber efendimizin bir numarada olmasi hosuma gitti.
Atatürk 'ten bahsettim. Sanirim Atatürk 'un yarattigi etki lokal oldugu icin bu listeye alinmadi. Ama seref listesinde adi gecenler arasinda.
Ozellikle okurken dikkatimi cekmisti: cogu sahisin hic evlenmediği, evlenenlerin cogunun cocuk sahibi olmadığı gercegi.
Acaba bu turden bir yalnizlik , tarihe gecme noktasinda daha rahat etme imkani mi sagladi bu insanlara bilemem ama gozum carpti bu durum.
Zaten yazar da son sozde bu durumdan bahsetmiş.
Ozellikle adini duymadiginiz eminim bir suru kisi var listede adi gecenlerden. Ama yaptiklarini goz onunde bulundurunca " vay anasini! " diyor zaten insan.

Bilgi birikiminin artmasi, teknoloji ile paralel olarak son donemde dunya tarihine damga vuran kisi sayisinda artış görünmüş. Eski tarihlerden ozellikle dini alanda onculuk etmis kisiler listede yogunlukta.

Genel itibariyle, hosuma giden , severek okuduğum bir kitap oldu. Listeye eklemeler yapabilir, olanlardan da "yahu ne isi var bunun?" diye yadirgayacaginiz kisiler olabilir. Zaten yazar bu noktada , bu listenin tamamen sahsi kanaatince duzenlenmis olduğunu belirtmis. Sana gore ,bana gore bir liste amma velakin ben begendim. Hakkaniyeti on planda bulundurduguna inaniyorum.


Baskı Bilgileri

523 sayfa


ISBN
975-254-112-7

Diğer baskılar


Etiketler: tarihi kişilikler

Benzer Kitaplar

Şu An Okuyanlar

esrasozen emelulutas
2 kişi

Okumuşlar

imdbsever htckrtl abilgehanv elifozcan kahlan1299
14 kişi

Okumak İsteyenler

cassmin semos raskolnicov mavi detay simurganka77
6 kişi

Takas Verenler

Takas veren bulunamadı.
Puan : hepsi | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Değerlendirme Zamanı: en yeni | en eski