Beyaz Zambaklar Ülkesinde

Beyaz Zambaklar Ülkesinde, Mustafa Kemal Atatürk zamanında Türkçeye ilk kez çevrildi. Atatürk, kitabı okuduğunda bu destansı başarıya tek kelimeyle hayran olmuştu. Derhal kitabın ülkedeki okulların, özellikle askeri okulların müfredatına dahil edilmesini emretti. Türk askerleri ülkelerindeki yaşamı yenilemek için mutlaka bu kitabı okumalıydılar. O vakitler, kitap o kadar çok ilgi gördü ki, Kuran-ı Kerimden sonra en çok okunan kitap haline geldi. Bu kitap tüm yoksulluğa, imkansızlıklara ve elverişsiz doğa koşullarına rağmen, bir avuç aydının önderliğinde; askerlerden din adamlarına, profesörlerden öğretmenlere, doktorlardan işadamlarına kadar, her meslekten insanın omuz omuza bir dayanışma sergileyerek, Finlandiyayı, ülkelerini geri kalmışlıktan kurtarmak için nasıl büyük bir mücadele verdiklerini, tüm insanlığa örnek olacak biçimde gözler önüne sermektedir.

******

Bu kitap,karlar altında ölüm uykusuna yatmış bir ülkenin uyanış destanıdır. Bir avuç idealist, çalışkan ve mütavazi aydının sırtladığı bu destan, sadece yaşandığı ülkenin sınırları içinde,yaşandığı zamanda ve tek bir milletin hafızasında kalmayacak kadar ufuk açıcı ve ilham verici bir mücadelenin öyküsüdür. Bu kitabın, on yıllardır dünyanın hemen hemen tüm dillerine çevrilmiş olmasına ve milletlere; cahillikle, geri kalmışlıkla, ümitsizlikle mücadele etme heyecanını aşılamasına şaşmamak gerekir! Kişisel gelişim kitaplarının, çoğu içi boş öğüt ve tavsiyelerini bir kenara bırakın! Ve Grigory Petrovun Beyaz Zambaklar Ülkesinde kitabına baş ucunuzda yer açın!

************

Bazı devletler, halk olarak korkunç krizler geçirir ya da tümüyle perişan bir hale düşerler. Bazı uluslar ise hayatlarına iyi bir düzen kazandırırlar. Bu misallerin her ikisi de sadece devlet adamları, bakanlar, milletvekilleri için önem taşımaz; ulusun her bir üyesini de ilgilendiren meselelerdir. İster beyin gücüyle, ister kas gücüyle çalışsın; bütün erkekler, kadınlar, yaşlılar, gençler, kentliler, köylüler, hep bu sorunları düşünmelidir.

************

Tüm imkansızlıklara ve elverişsiz doğa koşullarına rağmen, bir avuç aydının önderliğinde; askerlerden din adamlarına, profesörlerden öğretmenlere, doktorlardan işadamlarına kadar, her meslekten insanın halkla omuz omuza bir dayanışma sergileyerek, ülkelerini geri kalmışlıktan kurtarmak için nasıl büyük bir uygarlık mücadelesi verdiklerini, tüm insanlığa örnek olacak bir şekilde gözler önüne sürmektedir.

************

Köylüler daha iyi, daha sıcak elbiseler giymeye başladı. İmalathanelerde binlerce elbise, palto, kundura ve iç çamaşırı üretimine başlandı. Her şey için en sağlam ve en güzel malzemeler seçildi. Bu elbiseleri giyen köylüler, bir bayram manzarası gösterir oldu. Yüzlerce yamadan meydana gelmiş paçavra elbiseler ortadan kalktı. Öksürükler, nezleler, bronşitler ve soğuk algınlıkları kesildi. Verem kurbanları yarı yarıya azaldı, çocuk ölümleri durdu. Trahomun kökü kazındı. Birçok yhalk, böyle bir hastalığın varlığını bile unuttu. Artık herkes daha sağlıklı ve sağlamdı...Beyaz Zambaklar Ülkesinde, bir modernleşme projesinin başarıya ulaşma öyküsüdür. Bu kitap, ülkesini ilerletme arzusunu taşıyan milletlere bu uğurda nasıl çalışılacağını ve neler yapılması gerektiğini gösterir.

******

Beyaz Zambaklar Ülkesinde, Mustafa Kemal Atatürk zamanında Türkçeye ilk kez çevrildi. Atatürk, kitabı okuduğunda bu destansı başarıya tek kelimeyle hayran olmuştu. Derhal kitabın ülkedeki okulların, özellikle askeri okulların müfredatına dahil edilmesini emretti. Türk askerleri ülkelerindeki yaşamı yenilemek için mutlaka bu kitabı okumalıydılar. O vakitler, kitap o kadar çok ilgi gördü ki, Kuran-ı Kerimden sonra en çok okunan kitap haline geldi. Bu kitap tüm yoksulluğa, imkansızlıklara ve elverişsiz doğa koşullarına rağmen, bir avuç aydının önderliğinde; askerlerden din adamlarına, profesörlerden öğretmenlere, doktorlardan işadamlarına kadar, her meslekten insanın omuz omuza bir dayanışma sergileyerek, Finlandiyayı, ülkelerini geri kalmışlıktan kurtarmak için nasıl büyük bir mücadele verdiklerini, tüm insanlığa örnek olacak biçimde gözler önüne sermektedir.

******

Bu kitap,karlar altında ölüm uykusuna yatmış bir ülkenin uyanış destanıdır. Bir avuç idealist, çalışkan ve mütavazi aydının sırtladığı bu destan, sadece yaşandığı ülkenin sınırları içinde,yaşandığı zamanda ve tek bir milletin hafızasında kalmayacak kadar ufuk açıcı ve ilham verici bir mücadelenin öyküsüdür. Bu kitabın, on yıllardır dünyanın hemen hemen tüm dillerine çevrilmiş olmasına ve milletlere; cahillikle, geri kalmışlıkla, ümitsizlikle mücadele etme heyecanını aşılamasına şaşmamak gerekir! Kişisel gelişim kitaplarının, çoğu içi boş öğüt ve tavsiyelerini bir kenara bırakın! Ve Grigory Petrovun Beyaz Z... tümünü göster


Değerlendirmeler

değerlendirme
10 puan

"Beyaz Zambaklar Ülkesinde" bu kitabı okuyunuz ve okutunuz.
Mustafa Kemal Atatürk hayatının her döneminde zamanının büyük kısmını kitap okuyarak ve okuduklarından sayfalarca not çıkararak geçirmiş bir önderdir. O kadar kitap arasından bu kitabı Türk halkına okunması gerekli olarak önermiş olması Atatürk'e olan hayranlığımı bir kat daha arttırdı. "Atatürk'ü tanrılaştırıyorsunuz" diyenler keşke bu kitabı okuyarak onun ne kadar halkını ve ülkesini seven, ileri görüşlü bir lider olduğunu anlayabilseler

10 puan

Bu kitabı okuduktan sonra Fin eğitim sistemini araştırdım ve hayran kaldım. Gerçekten her öğretmenin ve öğretmen adayının okuması gereken bir kitap.

8 puan

sadece okumakla kalmayıp 300 kadar ogrencımın de okumasına vesıle olduğum kıtap.. ıyı de yaptıgıma ınanıyorum kı benim değil bir oğrencımın kıtapla ılgılı yorumu '' hocam bu adam resmen Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı'ndan esinlenmiş'' kuzum bilmez ki Atatürk zamanından önce yazılmış ve Atatürk bu kitabın okullarda okutulmasını zorunlu kılmış :)

10 puan

"İstediğiniz kadar mükemmel anayasalar yapın. Özgürlük­ler alanında da halka dilediğiniz kadar haklar tanıyınız. Sos­yalizmin veya liberalizmin sihirli gücüne dilediğiniz kadar inanın. Eğer çocuklarınız gerektiği şekilde eğitim almazlarsa hayata bir hiç olarak atılırlarsa, yasalar ve bütün sosyal hak­lar var olmasına rağmen toplumsal hayat yine de sönük ve ruhsuz olacaktır.
Bu nesilden gelen memurlar bencil ve uyuşuk, devlet adamları ise politik madrabaz olurlar.Politikacılar, çıkar peşinde koşar.Okullar yeni neslin bilincini körelten ve kalbini karartan birer karanlık mağara olur.Basın, sokak kadınlarının albümlerine döner.Tok veya aç olan halk kitleleri ise kendilerine yabancı olan her şeye, özellikle varlıklı sınıfa mensup insanlara karşı nefret, kıskançlık ve intikam duyguları beslemeye başlarlar."

Profil Resmi
10 puan

Bu kitap çıktığı dönemlerde kışlalarda okunması için önerilmiş; bence şimdi tam zamanı, yeniden sadece kışlalarda değil, tüm okulların müfredatında olmalı ve tüm öğretmenler önermeli. İçinde siyaset yok, ne sağ var ne sol, ne komünizm var ne liberalizm, ne emperyalizm var ne kapitalizm... İçinde bir vatan var ve o vatana aşık bir avuç isimsiz kahramanın bir halkı ayağa kaldırma öyküsü...

10 puan

Eğitimci olmak isteyen ve aydınlık bir gelecek için mücâdele eden herkesin okuması gereken bir kitaptır.

"...bize bataklıklar, kayalıklar düştü; oraları bir kültür ülkesine çevirdik."

Kitabın özeti niteliğinde olan bu söz bir çok şeyi anlatmaya yetiyor. Rusya ve Ukrayna'nın sömürgesi altında ezilen ve büyük acılara tanıklık eden Finlandiya'nın, Snellman'ın büyük katkıları sonucunda nasıl bir kültür ülkesine dönüştüğü ve bu kültürün de getirisi olarak günümüzde hâlâ dünyanın "eğitim" konusunda başı çeken ülkelerinden biri olduğunun mükemmel bir hikâyesidir.

Snellman, şöyle soruyordu; "...hayatın ve bizim emeğimizin sırrı burada gizlidir. Ülkemizde ne ile meşgulüz? Ulusumuzun kaderinde nasıl bir rol oynamaktayız?" Bugün, geleceğin Türkiye'sini hayal eden gençler için teşvik edici bir kitaptır.

9 puan

Kitabın esas değeri Finlandiya'yı anlatmasından kaynaklanmıyor. Değeri, bu kitap sayesinde Türk milleti olarak nasıl göründüğümüzü ve geleceğimizin nasıl olacağını anlayabilmemizi sağlamasındandır. Roman havasında bir solukta değil, bölüm bölüm düşünerek okunacak bir kitap.

Profil Resmi
10 puan

Beyaz Zambaklar Ülkesinde; her insanın okuması gereken, her insana bir şeyler katacak, her insanın kendinden bir şeyler bulacağı müthiş bir eser. Şiddetle tavsiye ediyorum:)

10 puan

Ben bunu yanlış zamanda okumuşum.Kesinlikle seneler seneler önce okumam gerekiyormuş.Finlandiya eğitim sistemi.Bu nasıl bir başarıdır düşüncedir saygıdır.Her sene değişen güya yenilenen ama sürekli geriye giden eğitim sistemimizi gördükçe neden diyorum.Atatürk boşuna bütün okullarda okutun dememiş.Cidden okutun.Herkese her yaşa.

10 puan

Kitabı tek kelimelik özeti "EĞİTİM"
Atatürk' ün neden okullarda zorunlu okutulmasını emrettiğini kitabın her bölümünde daha iyi anlıyorsunuz. Kitabı okurken Finlandiya daki değişimi değilde bizim cumhuriyet dönemimizde yapılanları, köy enstitülerini, cumhuriyet öğretmenlerini vs. görür gibi oluyorsunuz. Kitapta halkın bilinçlenmesinden sonraki süreçlere de yer verilseydi sanırım ders almamız açısından daha etkili olabilirdi. Her halükarda bence bu ülkedeki tüm devlet adamlarının, öğretmenlerin, din adamlarının, doktorların, memurun, işçinin, öğrencinin vs herkesin okuması gereken bir kitap. .


Baskı Bilgileri

Karton Cilt, 240 sayfa
2007 tarihinde, KORİDOR YAYINCILIK tarafından yayınlandı


ISBN
9789944983990
Dil
Türkiye Türkçesi

Diğer baskılar


Benzer Kitaplar

Şu An Okuyanlar

muratozturk okuyorum sno aydingokce_7 suomi
23 kişi

Okumuşlar

Hilslatur FsnTRK celilekaplan karubfe kitapkokusuesra
892 kişi

Okumak İsteyenler

nergis BlackMysterious minellfrtm Sena Karanfil Asude Dalgakıran
230 kişi

Takas Verenler

mustafayilmaz56 vlad maru geleceginpatronu
4 kişi
Puan : hepsi | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Değerlendirme Zamanı: en yeni | en eski