Yakıcı Sır

9 puan

https://dilarabook.blogspot.com.tr/2018/03/yakc-sr-stefan-zweig-kitap-yorumu.html

Genel olarak kısa roman olan Yakıcı Sır sanırım Zweig'in tarzıyla tam anlamıyla tanışmama vesile oldu. Yazarı uzun süre okumak için kendime fırsat yaratmadığımdan dolayı çok mutsuzum. Okuma grubuna katılmam bu açıdan çok iyi oldu yoksa kim bilir ne zaman okurdum.
Yazarın kısa öykülerini barındıran Ay Işığı Sokağı kitabını üstünkörü okumuştum, zaten onu bir tekrardan okuyacağım o yüzden Yakıcı Sır'ı yazarla tam anlamıyla tanışma kitabım olarak düşünebilirim.
Avusturya Alplerinde tatilini geçiren Baron lakaplı kişi burada gözüne yalnız bir kadını kestirir. Küçük tatilini renkli bir kaçamağa dönüştürmek adına kadına yaklaşmak için ise onun ilgiye aç olduğu her anlamda belli olan oğlunu kullanır.
Kitabın girişinde Baron'un anlatımına yer verilse de daha sonra Edgar, yani küçük çocuğun anlatımından devam ediliyor olaylara. Yetişkinlerin dünyasından ne kadar uzak olsa da bir o kadar da çocukların aslında bizleri ne kadar da anlayabileceğini göstermiş bir açıdan yazar bize.
Edgar annesi ve Baron arasında anlamadığı olaylar geliştikçe, onlar birbirlerine sanki bir sırra ortakmış gibi gizemli davranışlarda bulununca ve çocuğa ilgilerini hiç göstermeyince Edgar da doğal olarak buna sinirleniyor ve onları takip etmeye, kendisine gösterdikleri ilginin sona ermesinin intikamını almaya ama en önemlisi de annesini korumaya çalışıyor.
Baron tam anlamıyla kendini düşenen ve amacı karşısında her yolu mübah gören biriydi. Arada çocuğun kalbini kırdığını düşünsene de bunu kolayca kafasından atıyordu. Edgar'ın annesi ise kocasından göremediği arzunun ve ilginin kolayca etkisinde kaldı. Yani karakterler bana göre tam anlamıyla insandı.
Edgar'ın yeşeren ümidi, ardından onun nasıl param parça olduğunu ve daha bir çok şeyi çok başarılı bir şekilde anlattığını düşünüyorum yazarın.

Yorumlar
« geri ileri »

0 ile 0 arası yorum gösteriliyor, toplam 0 yorum.
Yorum yazılmamış.
« geri ileri »