Yakıcı Sır

Kısa bir tatil için Avusturya Alplerine giden bir baron, zamanını zararsız bir flörtle renklendirmenin yollarını aramaktadır. Kendine fazlasıyla güvenen ve gönül maceralarına her zaman açık olan bu müzmin kadın avcısı, kısa sürede kendisine bir av bulmakta hiç zorlanmayacaktır. Tanışıp yakınlaşmak istediği kadının on iki yaşındaki oğluyla ahbaplık kurarak işe koyulur. Yakıcı Sır annesini elde etmek isteyen bu narsist çapkın tarafından kullanılan bir çocuğun hikâyesidir aslında. Ne var ki, yetişkin dünyası bazen masum çocuklara büyüklere göründüğünden çok daha berrak görünmektedir…

Kısa bir tatil için Avusturya Alplerine giden bir baron, zamanını zararsız bir flörtle renklendirmenin yollarını aramaktadır. Kendine fazlasıyla güvenen ve gönül maceralarına her zaman açık olan bu müzmin kadın avcısı, kısa sürede kendisine bir av bulmakta hiç zorlanmayacaktır. Tanışıp yakınlaşmak istediği kadının on iki yaşındaki oğluyla ahbaplık kurarak işe koyulur. Yakıcı Sır annesini elde etmek isteyen bu narsist çapkın tarafından kullanılan bir çocuğun hikâyesidir aslında. Ne var ki, yetişkin dünyası bazen masum çocuklara büyüklere göründüğünden çok daha berrak görünmektedir…


Değerlendirmeler

değerlendirme
10 puan

Sanırım ben kitabın özetinin özetini okudum. Çünkü yaptığım bazı araştırmalar kitabın 280 sayfa civarı olduğunu gösteriyor.

Kitap daha ilk sayfadan sizi sürüklemeye başlıyor. Yazar, oluşturduğu karakterlerin psikolojisini çok başarılı bir şekilde yansıtmış. Edgar, Baron'dan sadece şu ana kadar görmediği sevgiyi istiyordu. O anneyi kitap boyunca şöyle bir sarsmak geldi içimden. Ben Baron'u kötü biri olarak göremedim. Baron sadece çıkarını düşünen biriydi. Sonlara doğru hak ettiği dersi almasını içimin yağları eriyerek okudum.

Kısacası, sevgisizliğin ve aldatılmışlığın bir insanda nelere yol açabileceği Yakıcı Sır'da çok güzel anlatılmış.

http://belleninkutuphanesi.blogspot.com.tr/2016/05/yakc-sr-yorum.html

8 puan

Stefan Zweig karakter incelemesi konusunda, başarılı yazarlardan biridir. 'Yakıcı Sır'da küçük bir çocuğun iç dünyasına inerek; masum gözlerle gördüklerini, kendince yorumlaması ve çözümleme çabaları anlatılmaktadır.
Çapın bir kişilik olan Baron tatil için gittiği otelde, vakit geçirmek maksatlı, küçük bir çocuğun annesini gözüne kestirir. Kadına yaklaşmanın en kolay yolunun çocukla arkadaşlık kurmak olduğunu düşünerek harekete geçer. Yalnız olan bu çocuk Baronun ilgisi karşısında çok mutlu olur. Kadınla samimiyet kuran Baron küçük arkadaşını görmezden geldikçe çocuk, Baronun gerçek yüzünü görmeye başlar. Annesinin de bariz yalanlarını yakalandıktan sonra ikisine de kin besleyen çocuk, annesinin tehlikede olduğunu sezerek harekete geçer.
Tavsiye edebileceklerim arasında yerini alan eser gayet akıcı ve etkileyici.

8 puan

Günübirlik heyecan arayan bir adam, çoçugunu ilgisiz bırakan bir kadın ve sevgiyi, şefkati arayan bir çocuk...

Yakıcı Sır, tatil için gittiği yerde evli kadını elde etmek isteyen bir adamın öyküsünü, çoçuğun gözünden nasıl göründüğünü, annelik ve kadınlık arasında kalan kadını akıcı ve sade bir dille anlatıyor.

Anlatım, analizler Stefan Zweig'in okuduğum diğer öykülerindeki gibi çok iyi, ancak konu için aynı şeyi düşünmüyorum.

6 puan

Zweig ile tanışmama vesile olan bu uzun öyküde Edgar isimli çocuk annesi ve kitapta sadece baron olarak geçen kişi arasında ki aşk üçgeninde yaşanan küçük bir çocuğun kendini ispat çabası sevilme özlemi içinde annesi ve baron arasında geçen duygusal yakınlaşmaya duyduğu isyanı ve iç çatışmalarını okuyoruz Edgar annesini bir başkasıyla paylaşmak istemez ve bu kötü niyetli adamı sorgulamaya başlar.ve en sonunda ananesinin evine kaçarak isyan eder bundan sonra da Stefan Zweig okumaya devam edeceğim!

6 puan

Stefan Zweig okumayı sevmeme rağmen bu kitabı okurken sıkıldım.

9 puan

Kısa bir tatil için Alplere giden çapkın baron, on iki yaşında oğlu olan evli bir kadını gözüne kestirir. Annesine ulaşmak için çocukla yakınlık kurmaya başlar.İlgiye ve önemsenmeye aç olan çocuk gördüğü bu yakınlık sayesinde barona bağlanır. Ancak bu ilginin zamanla annesine yönelmesi kıskançlık duygusunu harekete geçirir. Ve kısa sürede baron tarafından kullanıldığını acı bir şekilde anlar. Bundan sonrasında annesi ile baronun anlam veremediği yakınlığını engellemek ve yetişkinlerin davranışlarını çözebilmek için kendince bir mücadeleye girer.
*
Biz öyle değil zannetsekte aslında çocuklar her şeyi duyup, görürler..
12 yaşında bir çocuğun duyguları ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi.

8 puan

"Ne var ki daha dün gözüne o kadar önemli ve çekici görünen bu şeylerin tümü şimdi birdenbire değerini yitirmişti, onları aptalca ve değersiz buluyordu artık."

7 puan

3 kişi arasın yaşanan olaylar üzerinden farklı duygu durumlarını çok detaylı bir şekilde anlatan güzel bir kitap. Tabii ki sadece duygu durumlarını anlatmakla kalmıyor, anne oğul ilişkisi ve evli bir kadınla bir baronun kaçamaklarına dair akıcı bir hikaye de anlatılıyor. Güzel bir kitap. Zweig okumayı seven birisi olarak beğenerek okudum. Tavsiye ederim.

4 puan

Konu sürükleyici başladı ama ben bir noktada merakı ve heyecanı kaybettim, olacakları tahmin ederek sonuca ulaşmak aynı tadı vermedi sanki.

7 puan

Küçük bir çocuğun gözünden annesinin yasak ilişkisini konu edinen kitap... Baron kadın avcısıdır ve Edgar'in annesini ağına düşürmüştür.. Baron bu amaç uğruna çocuğu araç olarak kullanmış ama aracı amacına engel olmuştur en nihayetinde.. Bir çocuğun dışında tutulmak istendiği olayları tüm çıplaklığıyla görebildiği , aksiyonun kitabın içine işlediği , bizi sikmayacak , tek solukta okunacak bir kitap yazmış Zweig.

Çocuklar gerçekten de bazen bizim anlamakta güçlük çektiğimiz noktalara ışık tutarlar; çünkü biz yıllar geçtikçe ihtirasların,duyguların esiri olabilmekteyiz. Onlar ise kimi zaman daha objektif olabilmekte. Bazen kulak vermek gerekir. Edgard da boyle. Annesine , kadın avcısı Baron'u elinden geldiğince tanıtmaya çalıştı kitap boyunca. Yine de başarılı olamayınca her ne kadar olayı yanlış anlamda da annesi uğruna kendini ortaya atmaktan geri durmadı.


Baskı Bilgileri

Karton Cilt, 96 sayfa
24Nisan2018 tarihinde, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayınlandı


ISBN
6053325536
Dil
Türkiye Türkçesi

Diğer baskılar


Etiketler: uzun öykü

Benzer Kitaplar

Şu An Okuyanlar

Şu anda kimse okumuyor.

Okumuşlar

NEMESİS herkesrahatolsa Yaşayan Ölü Merveguv savarona
52 kişi

Okumak İsteyenler

eylulberna bookslover kujata ftmalan
5 kişi

Takas Verenler

Takas veren bulunamadı.
Puan : hepsi | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Değerlendirme Zamanı: en yeni | en eski