Ve Dağlar Yankılandı

6 puan

ve dağlar yankılandıAskerde okuduğum Uçurtma Avcısı belki de kitap okuma alışkanlığımı başlatan hatta körükleyen romanlardan biriydi. O kadar etkilemişti ki, yıllardan beri film izleyen biri olarak “neden kitapları bu kadar zamandır es geçiyorum” demiştim kendi kendime.

Askerlik sırasında başka birkaç roman daha okuduktan sonra eve döndüğümde elime aldığım ilk kitap yine Hosseini’nin Bin Muhteşem Güneş‘i olmuştu. Bu sefer ilk kitabından daha çok vurmuş, daha bir parçalamıştı. Elinizde böylesine iki referansı olan bir adam varsa ve bunlardan sonra gelen 3. kitabını görürseniz ne yaparsınız? Haliyle beklentiniz bir hayli yüksek olur.

Kitap listemin kalabalıklığından ancak okuma fırsatı bulduğum Ve Dağlar Yankılandı, yine Afganistan’da geçen bir hikayeye ev sahipliği yaparak başlıyor. Ancak yazar bu sefer dünyanın birçok şehrine davet ediyor okuyucuyu ve anlattığı farklı zaman dilimi hikayelerini kendince bağlamaya çalışıyor.

Fakat ne yazık ki Hosseini’nin son kitabı ilk iki romanın bir hayli gölgesinde kalmış. Evet, elinize aldığınız gibi pür dikkat bir merakla atlıyorsunuz sayfaları, evet, okurken hiç sıkılmıyorsunuz. Çünkü Afgan yazarın kalemi gerçekten içine çekiyor okuyucuyu. Fakat ilk iki kitaptaki çarpıcılığı, vuruculuğu, dramayı, yaralamaları, insanlık dışı manzaraları, hüzünlendiğiniz, hatta belki de ağladığınız sahneleri aklınıza getirdiğinizde son kitabın birkaç gömlek geride kaldığını rahatlıkla görebiliyorsunuz.

İki kitapla kendisini bütün dünyaya duyuran Hosseini biraz acele etmiş gibi, hatta kitapta anlattığı bazı hikayeleri belki bu acelecilikten belki de kasıtlı olarak arka plana atıp unutmuş, bağlama ihtiyacı hissetmemiş.. Okuyup da yer yer sizi duygulandıran yerler olsa da Hosseini kalitesindeki bir yazara pek de yakışmayacak bir iş olmuş. Sıradan bir dram desem ayıp etmiş olmam sanırım. Yine de kendisine saygım büyük. Referansları hala benim için geçerli. Eğer dördüncü kitabı gelirse onu da aynı merakla bekleyip okuyacağım ama bu sefer de acele edip böyle bir iş çıkartırsa külahları değişiriz.

http://cineshoot.net/ve-daglar-yankilandi-khaled-hosseini.html

Yorumlar
« geri ileri »

0 ile 0 arası yorum gösteriliyor, toplam 0 yorum.
Yorum yazılmamış.
« geri ileri »