Ölmüş Eşek

8 puan

Ölmüş Eşek 'ten Eşekarisina mektuplardan oluşan toplumsal yergi içeren, mizahi unsurların bolca bulunduğu kitap.

Aziz Nesin , Türk edebiyatinda hiciv denilince şüphesiz ki ilk aklan gelen yazar. Yine bu eserinde toplumun hemen hemen her kademesindeki aksaklıkları, eksiklikleri ; toplumsal yaşamdaki garip bi hadiseleri , sistemin tuhaf şekilde işleyen yapısını mizahi unsurları bol bol kullanarak ele almıştır.

Okurken , cidden bazen anlatilanlarin basiniza mutlaka bir devlet dairesinde gelmis oldugunu animsayabilirsiniz. Zaten isler genellikle ertelendiği icin, baskalarina devreldigi icin, karışıklık ciktigi icin ya da sistemdeki yapisal bosluklardan kaynakli aksakliklar öne sürüldüğü icin birçok zaman biz de halletmek istedigimiz isler karsisinda tabiri caizse kisir bir döngünün ortasinda buluruz kendimizi. Bircok aşama katettigimizi saniriz ama hala meselenin basindayizdir cogu zaman. Tam da bunlari mukemmel hiciv yeteneği ile gozlerimizin onune sürüyor yazar.

Ölülerin hikayeleri basta olmak uzere kitap beni fazlasıyla eglendirdi. Güldürdü. Ama Nasrettin Hoca misali okunduktan sonra düşündürüyor kendisini kitapta yazılanla. Zaten okuyunca aslinda kitabin gundelik yasantimiza ne kadar yakin olduğunuzu kendiniz tecrube edineceksiniz. Bugun maalesef ki bircok devlet dairesinde, kurumunda ,isyerinde sistem bu sekilde yürütülüyor. Tuhaf tuhaf olaylar silsilesi...

Bir kere dili oldukca yalın, akici. Kitap eglendirici, düşündürücü. Simdiden uyarayim okurken “Yahu ne enteresan kelime hatalari yapılmış “ diye dusunebilirsiniz -bir gün yerine bigün yazilmasi gibi- bu yazarin tamamen kendine has bir kelime kullanma anlayışıyla ilgili.

Sonuç olarak ; Aziz Nesin'in okuduğum diger kitaplari gibi muhtesem toplumsal yergilerin bulunduğu bu eserin de bizleri ve hayatımızı yansitmasi yönüyle okunmasi gerekir.

Yorumlar
« geri ileri »

0 ile 0 arası yorum gösteriliyor, toplam 0 yorum.
Yorum yazılmamış.
« geri ileri »