Kar

9 puan

Orhan Pamuk 1952 İstanbul doğumlu 2006 yılında Nobel edebiyat ödülünü kazanan ilk Türk yazar.

Kar adlı romanı 2002 yılında yayımlayan yazar kitabını kendi sözleriyle " ilk ve son siyasi romanım " diye nitelendiriyor.

Yine yazar romandaki son sözünde özetle şöyle yazmış. 1979 yılında İran Şahının devrilmesi ve Ayetullah Humeyni'nin iktidara gelmesinden sonra dünyada " Siyasal İslam " diye bilinen hareketin Türkiye'de de güçlenmesini bir romanda hikaye etmek istedim. Aslında yıllardır hep düşündüğüm gibi Türkiye'deki bütün siyasal hareketler Türk milliyetçiliği, Kürt milliyetçiliği,zayıflamakta olan sol hareketler, laik askerler genel olarak siyasal dünyanın tuhaflığı hakkında bir şeyler yazmak istiyordum.

Hikayeyi kaba hatlarıyla yıllarca kafamda kurarak geliştirdim. Aşırı kar yağışı yüzünden Türkiye'nin geri kalanından kopan bir kasaba hayal ediyordum. Bu küçük ücra yeri Türkiye'nin bir çeşit siyasi minyatürü haline getirecektim. Hikayemin ilerlemesi hayal gücümün çalışması için böyle bir yere gidip otel odasında olsa biraz yaşamam gerektiğine karar verdim. Daha sonra çok zorlanmadan neredeyse kalemimin ucuna geldiği gibi üç yıldan kısa bir sürede yazdım

Kar New York Times Book Review tarafından 2004 yılının en iyi on kitabından biri seçildi.

Roman Kerim Alakuşoğlu edebiyat dünyasında kullandığı adı ile Ka 42 yaşında ve 12 yıldır Almanya'da siyasi sürgün bir şairdir. yazar Şairin Kars ilinde geçirdiği üç günün çevresinde yakın tarihimize özellikle 1980 darbe ve sonrasına atıf ve tespitlerde bulunuyor.

Harika bir çalışmaydı. Çok beğenerek okudum.Orhan Pamuk romanda aşk, gerilim, psikoloji, felsefe, gerçek ve kurguyu mükemmel ve tam dozajında kullanmış ve gerek yurt içinden gerekse yurt dışından aldığı övgüleri sonuna kadar hak etmiş...

Yorumlar
« geri ileri »

0 ile 0 arası yorum gösteriliyor, toplam 0 yorum.
Yorum yazılmamış.
« geri ileri »