Hükümdar

7 puan

Machiavelli'nin zamane Italya hukumdarina yazdığı bir devletin nasil yonetilmesi gerektigi konusunda tavsiye niteliginde kaleme aldigi eser..
Machiaevelli, hukumdarin devlet yönetimin basi olarak devleti idare etme noktasinda yapacagi her turlu eylemin, takinacagi her turlu tutumun mübah oldugunu ifade ediyor.
Yeru geldiginde zalim ol, zulum yap, dogruluktan,dürüstlükten taviz ver yalan soyle, korku sal, sindir ne de olsa devlet yonetimi her şeyden önemlidir.
Dönemin siyasi ortamı, yaşamı ile şimdiki zaman tabiki kıyaslanamaz ama kitabin dikta rejimlerine,dolayısıyla diktatörlere rehber niteliğinde olduğu yadsinamaz.
Ozellikle halka nasil davranilmasi gerektigini, isgal edilen topraklarda nasil bir tutum icerisinde olmasi gerektigini, devlet yonetiminde paydaslarla olan iletisimin nasil olmasi gerektigini de yine kitapta ifade etmistir.
Hukumdar, iyi mi olmali kotu mu olmali ? Bu sorunsala bakisi nettir ; gerekiyorsa kotu olmali. Hicbir seyden cekinmemelidir.
Machiavelli'nin eseri donemin hukumdarina ne kadar ışık tutmuştur bilmem ama Hitler, Franco , Washington Bush gibi dunya tarihine yon veren etkin isimlere klavuz kaynagi oldugu su goturmez bir gerçek.

Yorumlar
« geri ileri »

0 ile 0 arası yorum gösteriliyor, toplam 0 yorum.
Yorum yazılmamış.
« geri ileri »