Elveda Haziran

10 puan

June Andersen otuz beş yaşındadır. Uluslararası büyük bir bankanın tarihindeki en genç müdür yardımcısıdır. İş dışında bir hayatı yoktur kendini işine adamıştır. Yaptığı işte gayet iyidir. Kendini ispatlamak zorunda olduğundan çok çalışır. Büyük teyzesi Ruby'nin öldüğü haberini alır. Seattle'daki çocuk kitapçısı Mavi Kuş Kitabevi de dahil tüm mirasını ona bırakmıştır. Annesinin sürekli bir sevgilisi olduğundan kardeşi Amy ile hep June ilgilenmiştir. Sorumsuz anneleri Ruby teyzeleri sayesinde onlarla daha çok ilgilenmeye başlamıştır. Ayrıca Ruby teyzeleri sayesinde büyürken kitapları hiç eksik olmamıştır. Her gece kardeşine İyi Geceler Aydede'yi okumuştur. June yaşadıklarından sonra evden bir daha dönmemek üzere ayrılmışken yeniden Seattle'ye gider. Teyzesi kitabevinde kendisine mektup bırakmıştır. Teyzesi ile hayata karşı aynı hisleri paylaşmışlardır. İkisi de kitapları sever. Artık çocuklar eskisi gibi kitap okumuyordur. Teyzesi elinden geleni yapmıştır ve artık çok güvendiği June'e bırakır. Orayı biri kurtaracaksa o kişi June'dir. Kitabevini keşfedilmeyi bekleyen tüm sırları ile bırakır. June işletemeyeceğini bildiğinden satmayı düşünür. Fakat teyzesinin keşfetmesini istediği sırların ne olduğunu merak eder. Mektupta yaptığı göndermeden dolayı baktığı kitapta 1946 yılında birçok çocuk kitabının yazarı Margaret Wise Brown'dan olan mektuplarını bulur. Böylece kitaplar arasındaki iki yakın arkadaşın mektupları ile teyzesi hakkında bilmediği gerçekleri öğrenmeye başlar.

June yürürken Gavin ile tanışır. Kitabevinin yanındaki İtalyan restoranının sahibidir. Gavin hukuk fakültesine gitmiş büyük başarı ile bitirmiştir. Büyük bir firmadaki işinde iyidir fakat isteyerek yapmıyordur. İşinden nefret ettiğini fark edince ayrılmıştır. Birçok restoranda çalıştıktan sonra restoranını açmıştır.

June Gavin ile yakınlaşırken her okuduğu mektupla teyzesi ile ilgili yeni bilgiler keşfetmeye başlar. Ruby kitapçıya kızı ile gelen Anthony Magnuson ile tanışmıştır. Anthony Seattle'daki herkesin tanıdığı varlıklı bir aileden gelir. Sosyetik, zengin bir kadınla evlidir. Karısı ailesini iflastan kurtarmıştır. Evlilikleri iş anlaşmasından ibarettir fakat karısı sevdiği için boşanmak istememiştir. Ruby çok geçmeden aşık olmuştur. Kalbinin minicik bir parçasına bile razı olduğu Anthony ile ilişkileri başlamıştır. Anthony sürekli vakit geçirdikleri kitabevini Ruby için almıştır. June teyzesinin hayatına dair daha fazla şey öğrenmek ister ve Anthony'nin kızına ulaşır. Anthony altmışlı Ruby kırklı yaşlarındayken Ruby'nin hamile kaldığını, Anthony'nin ise çocuğunu hiç göremeden öldüğünü öğrenir. Anthony'nin karısı bebeği öğrendiğinde delirmiştir. Kocası öldükten sonra Ruby'i tehdit etmiştir. Sürekli takip edilen Ruby oğlunun daima takip edileceğini düşündüğünden evlatlık vermiştir.

June işini bırakır, olmak istediği yeri anlar ama teyzesi kitapçıyı ipotek ettirip kredi çektiği için borcu vardır. Kitabevini kurtarmak için ne gerekiyorsa yapmaya karar verir. Kitabevinde büyümüş biri olarak kitapların insan hayatını ne kadar değiştirdiğini görme şansı bulmuştur. Ruby'de ilham verdiği efsanevi çocuk kitabı İyi Geceler Aydede'nin doğduğu yer olan kitabevini kurtarmanın bir yolunu bulacağını düşünmüştür. Bunun için bir yardım kampanyası düzenler. Bir yandan da Ruby'nin oğlunu ararken beklemediği bir gerçekle karşılaşır.

Kitap durağan başlıyor daha sonra açılıyor. Aile, kardeşlik, kitap sevgisi, aşk ne ararsan var. Yine yazarın tarzı bir kitap ve yazar her kitapta etkilemeyi başarıyor.

Yorumlar
« geri ileri »

0 ile 0 arası yorum gösteriliyor, toplam 0 yorum.
Yorum yazılmamış.
« geri ileri »