Elia İle Yolculuk

8 puan

Zülfü Livaneli'nin ünlü yönetmen ve yazar Elia Kazan ile ilgili anılarını anlattığı , kendi hayatından da anılarla desteklediği 114 sayfalık , illüstrasyonlarla desteklenmiş , dili son derece akıcı , insanı sikmayan ve de bir burukluk bırakan bir kitap.
Elia Kazan'in hayatına dair bir şeyler okumak kitabı daha anlaşılır kılacaktır. Kendisi Kayseri kökenli Rum bir ailenin çocuğu olarak henüz 4 yaşındayken ailesi ile birlikte Amerika'ya göç etmiştir. Başarılarla dolu kariyeri için en iyi adımı atmış diyebiliriz. Marlon Brando , James Dean gibi aktörleri zirveye çıkarmıştır. Martin Scorsese, Francis Ford Cappolo gibi devleri etkilemiştir. Oscar ödüllü bir yönetmendir. Elia Kazan ile ilgili hep söylenen ve en büyük günahı diye nitelendirilen olay ise çok önemli filmi Rıhtımlar Üzerinde (1954 yapımı ) filmiyle bağlantılı. Elia Kazan McCarthy ABD'sine komünistleri ispiyonladiktan sonra bu filmi çekmiştir. Kendisi de 1934-36 yılları arasında Amerikan Komünist Partisi üyesi olan Kazan HUAC(Amerikan Karşıtı Faaliyetleri İzleme Komitesi)'a 8 komünist sanatçının ismini vermişti. Verdiği isimler zaten HUAC'ın Kara Listesi'nde yer alan Charlie Chaplin , Orson Welles , Paul Robeson gibi dev sanatçıları ülkeyi terk etmeye zorlayan bir cadı avına yaptığı katkılar başta Arthur Miller olmak üzere birçok isimle arasını sonsuza kadar bozmustur.
Yukarda bahsettiğim hususlar netten kısa bir araştırmayla elde edildi ve bence size de neticesinde kitabı okurken okuduklarinizi anlamlandiracaktir.Verilen film isimleri , kitap isimleri ve bazı anektodlar bilgi birikimimize katkıda bulunacak türden. Türkiye'nin de donemin siyasiler portresini çizmesi yönüyle ( bazı bölümlerde ) dikkatimi çekmiştir. Okumak gerekir bence.

Yorumlar
« geri ileri »

0 ile 0 arası yorum gösteriliyor, toplam 0 yorum.
Yorum yazılmamış.
« geri ileri »