Dans Edemeyeceksem Bu Benim Devrimim Değildir

8 puan

Emma Goldman yahudi bir Litvanyalıdır o dönemde de Rusya'nın antiyahudi politikası ile tanıştı.Sonradan ABD'ye göç etti ama onu asıl Anarşist yapan Haymarket Olayıdır.(1 Mayıs'ta Abd'de başlayan işçi grevleri sonucu 8 işçinin idam edilmesi -ki bu işçilerden biri onurluca davranıp intihar etmiştir)

Nasıl Sosyalizm adına 'Sosyalizmin Alfabesi' kitabı önemliyse Anarşizm adına da bu kitap önemlidir. Anarşizmin özünü, okuyucuyu sıkmadan anlatmış özet geçmiştir.

Bir kere Anarşizm denince akla şiddet ve kaos gelir, örgütlenme karşıtlığı gelir.İşte kitap aslında bunun böyle olmadığını Anarşizm'in normalde kişisel çıkardan uzak şiddete razı olabileceğini, varsa ortada bir haksızlık gerekirse şiddete de başvururuz ama bu asla piyona karşı değil şaha karşı olur düşüncesiyle hareket edileceğini anlatır.Anarşizm örgütlenme karşıtı değildir. Sadece otoriter örgütlenme karşıtıdır.

Özellikle evlilik ve kadın hakları görüşleri, fahişelik ve oluşum nedenleri hakkındaki tüm düşüncelerine katılmamak elde değildir.Hatta sizi hayrete düşürecek paragraflara da yer verir.
-''Bu durum Hristiyanlıkta da kendini gösterir. Papa II. Clement, gelirlerinin belli bir bölümünü Kilise’ye bağışlamaları kaydıyla fahişeliğe göz yumulacağını bildirmiş. Papa IV. Sixus ise bizzat kendi kurduğu genelevden ciddi bir gelir elde etmiş.'' gibi...

Yine de kitabın 130 sayfalık olmasından mı kaynaklıdır veya okuyucuyu sıkmamak adına mıdır bilemem fazla yüzeysel kalmış.Evet özel mülkiyet tehlikelidir ve kaldırılmadan da insan gerçek refaha ulaşamaz da nasıl? Yöntem eksikliği vardır ama özeleştiri de vardır. Bu da komünizmden ayrılan en güzel yanıdır. Genelde Komünistler suçlu olarak emek sömürücü burjuvaziyi görürler Anarşistler (en azından yazar) buna boyun eğen çoğunluğu, halkı suçlar.

Dili sade ve basittir. Das Kapital gibi kuramsal kitapların ağırlığı yoktur. Özellikle bir kadının yazmış olması da gurur vericidir.


Yorumlar
« geri ileri »

0 ile 0 arası yorum gösteriliyor, toplam 0 yorum.
Yorum yazılmamış.
« geri ileri »