Büyük Umutlar

10 puan

CHARLES DICKENS - BÜYÜK UMUTLAR
BÜYÜK UMUTLAR
Yazar: CHARLES DICKENS
Çeviri: NİHAL YEĞİNOBALI
CAN YAYINLARI

YAKLAŞIK BİR GÜN GİBİ KISA BİR ZAMAN İÇİNDE CHARLES DICKENS BÜYÜK UMUTLAR KİTABINI BİTİRMENİN ÜZÜNTÜSÜ HEM DE MUTLULUĞU İÇİNDEYİM…

Charkes Dickens beni büyüledi, zorunlu bir hakimiyetle beni kendine tutsak etti. Fırtınalı bir denizde, dalgaların dövdüğü bir deniz fenerinin içinde elinde bir kitap ile hapsedilmiş yüz gözlü dev Panoptis gibi hissettim. Bir gözüm kapansa bir gözüm açıldı bir gözüm başka bir yere baksa bir gözüm büyülü satırlarda ilerledi; ne gecenin karanlığı ne gündüzün karmaşası beni kitaptan uzaklaştırabildi.
Bazı kitapları BİTİRDİKTEN sonra kitaplarımı düşündüğümde artık ne okumam gerektiğine karar vermem o kadar zor oluyor ki kendimi son akşam yemeğinde havariler ile hissetmeme sebep oluyor sanki artık başka kitap okumaktan zevk almayacağımı hissediyor gibi oluyorum. Robinson Cruise’i Cumanın Gömmesi; Hamlet'in mezarcısı gibi Sağ olanı değil nasıl olsa ölü yalanı, mezarda kalır; dediği aklıma geldiğinde Kral George gibi Windsor Sarayının terasından bakan delice gözlerle okuduğum kitapların bazılarını toprağın altına bir daha görmemek üzere gömmek istiyorum. Bu hissi YARATAN Charles Dickens’a Şükranlarımı Sunmaktan da büyük bir zevk duyuyorum…

‘’ Henüz Dickens okumamış kişiyi kutlarım, çünkü onu duyulmamış sözler bekliyor demektir. Dickens okuyanlar, hakikaten en güzel sevinçlerden biriyle tanışırlar. Hiç çekinmeden ve güvenle okuyun Dickens’ı, bu eşi benzeri olmayan bir zevktir. Hiçbir şeye şaşırmayan kişi, Dıickens okumalıdır; şaşırmayı öğrenir o zaman. Eski ve yeni pek çok başka yazar, zorluklara katlanan bir yaya olarak, yokluk içinde yürürken ve çok yavaş ve uyuşuk bir biçimde de olsa ilerleyerek, mütevazi hedefine ağır ağır yaklaştığına sevinirken Dickens gerçekten büyük bir bey gibi faytonuna kuruluyor. Hayır, Dickens asla eskimez! Amazon nehri akıp durdukça, Dickens de kendi büyüklüğü içinde akacaktır; öneminin tan alacası asla karartılamaz. Bu yüzden izin verin de, size bir tavsiyede bulunayım: DICKENS OKUYUN. ‘’ ( Robert WALSER )

Philip Pirrip ya da Pip ya da HARBERT’in dediği gibi HANDEL’in Büyük Umutları ve üzerine yağan yılların yağmuru fıçıların birçoğunu çürütmüş, ayakta kalanların üzerinde minik göller ile bataklıklar oluşturduğu bazen bir yanıta verebildiğimiz tek anlam, anlamsızlığın aslında bir kasıt taşıdığı, umudun umutsuzluklarla kesilmediği hikayesi.

Yorumlar
« geri ileri »

0 ile 0 arası yorum gösteriliyor, toplam 0 yorum.
Yorum yazılmamış.
« geri ileri »