myusufkirtil, 119 adet değerlendirme yapmış.  (3/17)
Papazın Kızı
Papazın Kızı

8

Kitabın en kısa özeti, dini inancını kaybeden Hristiyan bir kızın hayatından yaklaşık bir yıllık bir bölümü anlatıyor. Orwell kitabın son bölümünde ana fikre ait değerlendirmesini bay Warburton üzerinden yapmış. Kitabın mesajı dışında anlatımı kesinlikle çok güzel. Okuduğum her parçayı bir film tadında canlandırdım. Çaresizlik, sefalet, dost ihtiyacı, güven duygusu dibine kadar hissediliyor. Diğer Orwell kitapları gibi Papazın Kızı'nı da çok beğendim. Tavsiye ederim.

Sineklerin Tanrısı
Sineklerin Tanrısı

9

Giriş kısımlarında gayet sıradan gelen kitap, ilerledikçe derinleşti ve anlam buldu. İlk başlardaki okumam bir roman okuması gibiydi ancak ilerledikçe yaşanan olaylar, karakterlerin kişilikleri, betimlenen duygu durumları insanlık ve dünya için uyarlanabilecek bir modelmiş, bir simülasyonmuş gibi gelmeye başladı ve okumayı böyle bitirdim. İçgüdüler, şiddet arzusu, kontrolsüzlüğün götürdüğü nokta, mantığın gerekliliği, iyilik, kötülük gibi gibi çok derin anlamlar buldum şahsen. Kitabın sonundaki incelemede çevirmen Mina URGAN bu kitabın roman değil alegori olduğu söyleyip, simgesel anlamları olan bir öykü olarak tanımlamış. Bu tanımı kesinlikle çok doğru. Çok beğendim. Nobel'i hakkıyla almış. Tavsiye ederim.

Doğu Ekspresinde Cinayet
Doğu Ekspresinde Cinayet

7

Bulmaca tarzında, katil bulmaya yönelik, kısa zaman diliminde geçen bir hikaye. Kitabın sonuna kadar katili bulamıyorsunuz. Sürekli katil olma olasılığı olan karakteri değiştirerek ilerliyor. O yönüyle bir sıkıntı görmedim ancak kısa zaman diliminde karakterler üzerinden geçen bir hikaye olduğu için çok fazla kapılamadım. Biraz daha geniş zaman, daha geniş olaylar ve bağlantılar olduğunda daha çok keyif alıyorum ancak bu kişisel bir şey; sonuçta benim okuma alışkanlığımla alakalı. Finali de kime hitap eder bilmiyorum ama beni çok etkilemedi. Bana hitap eden yönleri dışında sürükleyici ve sürekli düşünme ve bağ kurma gerektirdiği için kısa sürede okunacak bir kitap. Tavsiye ederim.

Bir İdam Mahkumunun Son Günü
Bir İdam Mahkumunun Son Günü

8

Mahkumun işlediği suçu, cezasını çekmesi gerektiğini düşündürmeden son ana kadar onun yaşadığı duygusal parçalanmaları hissettiğim bir okuma oldu. Her ne olursa olsun "yaşamak çok değerli"; küreği göze alarak bile. Çok beğendim. Tavsiye ederim.

Semaver
Semaver

8

Diğer hikayeler gibi bu kitaptakiler de insan hayatından parçalar içeren, güzel, bir çırpıda okunacak hikayelerdi. Beğendim. Tavsiye ederim.

Altıncı Koğuş
Altıncı Koğuş

8

Keyifle okudum. Bu kadar kısa bir kitaptan böyle etkili bir mesaj vermek gerçekten takdire şayan. Kendi yalıtılmış dünyasında yaşarken gördüğü kötülükleri tiksintiyle görmezden gelen, oturduğu yerden felsefe yapan doktor amcanın trajik sonu. Kitabın arka kapağı yarım sayfada kitabın vurucu mesajını anlatıyor zaten. Beğendim. Bir günde okunacak kısa bir hikaye. Tavsiye ederim.

Yorgun Savaşçı
Yorgun Savaşçı

8

Bu kitap da Kemal Tahir'in diğer kitapları gibi akıcı, yalın ve keyifle okunan bir kitap oldu benim için. Kurtuluş savaşından kesitlerin görülebileceği gibi, o dönemde memleketin halini, ordunun kısıtlı imkanlarını, taşradaki toplum yapısını ufaktan anlatıyor. Bu ve bunun gibi eserleri okuyup ecdadımızın nasıl bir zafer kazandığını daha da bir iyi anlıyorum. Beğendiğim bir kitaptır. Tavsiye ederim.