semire, 10 adet değerlendirme yapmış.  (1/2)
« geri  
Sâhipkırân
Derviş ve Ölüm
Derviş ve Ölüm

9

kitabın ilk yarısına kadar ne okuduğumu anlamadan okuyup ilerleyen sayfalara bakıyordum. ne okuduğumu anlamama rağmen kitabın sayfalarının akması ise daha ilginç bişeydi... kitabı yarılayınca şeyh nurettinin dünyasına girdiğimi farkettim. otururken yemek yerken, yolda giderken farkında değildim ama şeyh nurettinin ruhunu taşıyor gibiydim. molla yusuf, hasan, sinaneddin, ali hoca, zindan bekçisi cemal... karakterlerin her biri peşim sıra takipte.... sanırım eğlencelik bir kitap bulup okumam gerek yoksa bu ruh hali, bu melankoli beni dünyadan edecek.... **vakıa suresi ve cemal sanırım unutulmaz zihnimde ** hasan ... o dağınık serkeş, yurt tutmaz, bazan bir eşkiyayı andıran bazan yufka yürekli candan dostu andıran karakter onu unutursam kitabı unutmuş sayarım kendimi :)

Seni Dinleyen Biri
Seni Dinleyen Biri

6

hiç bir romanı bu kadar uzun sürede bitirmişliğim yoktu. bunda belkide dilinin akıcılıktan uzak uzun cümleleri etkili oldu. bazan dönüp ne demek istediğini düşündüğüm yerleride olmadı değil. baskı zaten hatalarla doluydu. gözden geçirilip, gereksiz tekrarlar cıkarılmış olsa okuyucu için daha akıcı olabilirdi. bütün bu olumsuz yönlerine rağmen elimde sürünmesinin asıl sebebi bitirmek istemememdi. sanki bir zaman makinesine binmiş ve ben kendimi, çağımı, yeşil kuşak gençliğini uzaktan izliyor, aynı sözleri, aynı düşünceleri yaşamıştım diyordum kitap boyu... ortak karakterlerimiz vardı roman kahramanları ile ve bu "ben"i uzaktan izlemek acı geliyordu... kitabın sonu devam eden bir hayatın o dönemi gibiydi. belirsiz,muğlak, ne edeceğini bilmez meral ve ben... kitaba bir isim verilmesi istenseydi şayet ben bu kitaba " SENİ ANLAYAN BİRİ" ismini daha uygun görürdüm. zaten kitabın ismini soranlara belkide başından beri bir şartlanmışlık hesabı ile "seni anlayan biri" diyordum... seni anlayan biri var bu hayatta... yazar ve kahramanlar, beni anlayan biri işte, ya da ey yazar ve kahramanları sizi anlayan biri işte ben....

Yaratılış ve Evrim
Yaratılış ve Evrim

7

Beynimin sartelleri devre disi . Hakkini vermek gerekirse uzun bir calisma ve emegin mahsulu bir kitap. Hatta beni daha fazlasini arastirma ve okumaya yoneltti. Evrenin yaratilisi, evrimci darwin, Comlekci Tanri algisi, ensest iliski cocuklari, insanin ruh+ bedenden olusmasi gibi tartisma konularina degin bir cok konu incelenmis. Ve israrla vurgulanan sey "butun bunlar simdiki bilimsel bulgular esiginde ayetlerden yola cikarak yapilan birer yorum".. Kitap okunurken bunun bir yorum oldugu dusuncesi ile baslamak sanirim onyargili bakistan daha iyidir.

Kırmızı Saçlı Kadın
Kırmızı Saçlı Kadın

4

orhan pamukun aceleye gelmiş romanı diyebilirim. yine de okunuyor mu okunuyor, adamın dili akıyor kendini okutmasını biliyor.

Nietzsche Ağladığında
Amak-ı Hayal
« geri