Yeşil Deniz Kabuğu

En Son Değerlendirmeler

8 puan

Jio mümkünse kitaplarını Pena dan çıkarsın.Sanki iki farklı yazar okuyorum bu kadar farklılık olur.Agapide de yaşamıştım bunu bu kitapta da.Çeviriden mi kaynaklıdır yoksa formattan mı ama ben Penacıyım :)))Sevdim bu kitabı.

10 puan

Kişisel sayfamda (http://nazlidinc.blogspot.com.tr/2015/12/yesil-deniz-kabugu-sarah-jio.html) ayrıntılı olarak anlattım; ama özetle, bazı kısımlarda gözlerim doldu. Kitap karakterlerinin, okuma sürecim boyunca bana yüklediği duygu yoğunluğu sonunda (hüngür hüngür olmasa da) ağlattı. Yaşanan aşk oldukça etkileyiciydi. Çok fazla detay vermek ve alıntı eklemek istemiyorum okuyacak olanları düşünerek. Sarah JIO’nun tarzını sevenlerin bu kitabı da çok seveceğini söyleyebilirim.

8 puan

Kesinlikle mükemmel. Akıcılığı sayesinde kitabın nasıl bittiğini anlayamıyorsunuz.Diğer romanlarına kıyasla hiç aşağı kalır yanı yok.Gözyaşalarımı tutamadığım bir Sarah Jio eseri.

5 puan

Yazar, sürekli kendini tekrarliyor. Edebi yönden hiçbir değeri olmayan vakit geçirmek için okunan ilkokul lise düzeyinde çerez bir kitap. Tavsiye etmiyorum.

5 puan

Başından beri çok sıkıldım böğürtlen kışını çok beğenmiştim ama bu romanı çok basit buldum beni etklimedi içine çekmedi

9 puan

Sarah Jio klasiği, diğerlerinden farklı olarak roman üç farklı tarihlerde anlatılmış.Bu durum beni kitabın başında yordu.
Fakat sonrasında hikaye sizi içine çekiyor.. Yazarın kullandığı kelimeler ustalıkla yerleştirilmiş puzzle gibi,üslubu zaten tartışılmaz.Akıcı ve hafif söylem tarzı okuyucuyu yormuyor. Cailey, Cade,Ryan...Cade için çok üzüldüm.Cailey ile sonları beni mahvetti. Güzel bir sonla bitmesini ummuştum.

5 puan

Bu sefer olmamış Sarah sanırım kendini tekrarlamaya başladı. Bu bu sefer ki kitabı diğerlerinden farklı, olaylar çok yerinde sayıyor etrafında dönüyor. Sarah'ın önceki kitaplarından mutlu sonlara alışmıştık bu sefer ters köşe yaptı.Sanırım beklentim yüksekti beni tatmin etmedi.

8 puan

Kailey, kendisini terk eden eski sevgilisini sokakta,çok kötü (evsiz) bir halde dilenirken bulur.Onun kurtulması için elinden gelen her şeyi yapar.Kitabın özeti bu şekilde.Okurken defalarca sitem ettim.Hatta yine mi aynı son Saraj jio bile dedim :( Bu da yetmezmiş gibi salya sümük ağladım. Basit bir kitap olmasına rağmen beni çok etkiledi.Tavsiye konusunda bir şey demiyorum çünkü klasik Saraj Jio kitaplarındandı.En azından satın alacaksanız bunu göz ardı etmemenizi tavsiye ederim.

9 puan

Artık klişeleşmiş bir tabir olacak ama yine de söyleyeceğim; Sarah Jio yazar da o kitap hiç zevkle okunmaz mı? Yine her zamanki gibi harika Sarah Jio 'nun güzel bir romanını okudum. İçinde yine günümüzü ve eskiyi birleştirerek anlatan okunası bir aşk hikayesi var. Gerçek aşkın asla vazgeçilip unutulamayacağını harika kurgu ve anlatım üslubu ile bizlere sunan yazar aldığı övgüleri sonuna kadar hak ediyor tabi ki. Son günlerin tüm kitap sitelerinde en çok satan kitabı olduğunu da belirtmeden geçemeyeceğim.

8 puan

Kitap 3 zamanda geçiyor. Biraz alışılmışın dışında olarak bu sefer ki geçmiş zaman 1990 li ve 2000 li yıllar.
Kailey çok iyi bir işi olan aynı zamanda da iyi bir nişanlısı olan hayatından memnun bir kadındır. Düğününe az bir vakit kala yıllar öncesinde kalan eski sevgilisi ile karşılaşır. Fakat eski sevgilisi bambaşka bir insan olarak karşısındadır.

Ayrıntı vermemek için üstünkörü bahsettim. Böyle de çok klişe bir konu gibi geldi. Tamam belki çok farklı bir konusu olmayabilir ama ayrıntılarda gizli herşey :D
Kitabı çok sevdim ben. Sonunda da beni şok etti. Ne bileyim böyle beklemiyordum :") Bence Sarah Jio sevenler mutlaka okumali.

6 puan

Sarah jio sanirim buralardan bizi yani "artik ayni seyler okumayalim. Yeniliklerin olsun" diyenlere inat yazarimiz cidden bir seyler yapmaya calismis.
Kitabi okurken sasirdim mi? Evet cunku olaylar bu sefer farkli bir yon cizdi. Spoiler fobisi olanlari dusunup icerik vermiyorum.
Amaaaaaa maalesef kurgu ayni kalmis durumda. Olaylar yesilcam tadinda. Hayat icin zengin bir olay orgusu ama basilmis bir kitap olarak maalesef yavan bir tat birakti bende. Keske daha iyi kurgulanmis olaylar olsaydi.

10 puan

Kitabın arka sayfalarından birinde bir yorum var; "Klasik bir Sarah Jio değil, bir Sarah Jio klasiği."
Gerçekten de öyle. Bugüne kadar Türkçe'ye çevrilmiş her kitabını okudum ve artık üçüncüden sonra biraz sıkılmaya başlamıştım. Tarzını biraz değiştirse diye düşünüyordum. Kendi yazdıklarından sıkılmıyor mu, hep aynı kalıp diye eleştiriyordum ama bu kitabı beni çok etkiledi. Evet, tüm kitapları oldukça etkileyici ve bende hepsini çok sevdim ama bu kitap en sevdiğim olmayı başaracak kadar harika bir kitap.
Kısa ve sade bir anlatımı var. Zaten yazarın dili oldukça akıcı ve okunması kolay. Kitabı elinize aldınız mı bitirmeden duramazsınız.
Kitap içerik olarak da çok iyi, karakterleri, özellikle Cade'yi sevmemek elde değil. Kitabın sonunda öyle bir şey oldu ki, hem hiç beklemediğim bir şeydi hem de boğazımı düğüm düğüm edecek bir şeydi. Bu kitabı asla unutmayacağım sanırım.

Alıtılar;

"Gözlerimi sımsıkı kapatıp tekrar açtım. Yüzeye çıkmak isteyen bir anıyı kafamdan atmak istediğim zaman böyle yapardım." SF/14

"Camdan baktığımda yağmur damlalarının dışarıdaki ışıkları mücevherlere benzettiğini fark ettim." SF/14

Kaybolmuştu ve ben artık onun yolunu aydınlatamıyordum. Artık onun haritası olamazdım. Kendi pusulasını bulması gerekiyordu. SF/225

8 puan

Sarah Jio her zamanki tarzından uzaklaşmadan esşzamanlı anlatımı, yalın ve akıcı uslubuyla kitabını okuyucuya sunmuş, tüm kitapları aşk üzerine kuruludur ama bu sefer daha yoğun bir anlatım mı var, yoksa aşkla/sevgiyle bütünleşen vefa ve/veya bağlılık mı bu hissi veriyor çözemedim.

Karakterlerin birbirlerine olan anlayışlı yaklaşımlarından etkilenmemek imkansız. İnsan kendini sorgulamadan, "Ben olsaydım ne yapardım?" demeden kitabı okuyamıyor. Bu yönüyle sadece "aşk" ı anlatmamış yazar, gerçek sevginin aslında fedakarlık olduğunu da öğretmeye çalışmış.

Yazarın "Evsizler"e değinmesi de hoşuma gitti. Yolda yürürken yüzlerine bakmadığımız, görmediğimiz her bir insanın ayrı hayat hikayelerinin, ayrı yaşanmışlıklarının olduğunu gayet tadında vurgularken; bir kesimin, içtenlikle ve elinden geldiğince yardım emesi, diğer bir kesimin ise yardım adı altındaki reklamını gözler önüne sermesi etkileyiciydi.

Kitabı okumayanlar için bundan sonrası kitap hakkında çok açık olmasa da bilgi içerebilir...

Beklediğimiz, alıştığımız kurgunun dışına çıkması şaşırttı beni. ilk defa sonunu bildiğim bir kitap okutmadı, her ne kadar kitabın başlarında Kailey'in isim verilmeden "kocam" diye söz etmesinden bir şeylerin yanlış olduğunu anlasanızda, dğer kitaplarına kıyasla daha başarılıydı.

Profil Resmi
9 puan

güzeldi tavsiye ederim

8 puan

Sonuna doğru boğazınıza bir yumru takılıp kalıyor fakat biraz yüzeysel bir konu ile noktalama yapmış. Oldu da bitti maşallah..

9 puan

İşte özlediğim Sarah Jio kalemi. Bravo Yine elinize aldığınız gibi bitireceğiniz bir kitap yazmış ve sağolsun sevgi için çıtayı yine göklere çıkardı. :)

Kitabı çok beğendim, anlatımı, konusu o kadar güzel ki kitabın nasıl bittiğini anlamıyorsunuz. Agapi hüsranından sonra okumak için baya bir zaman elim gitmemişti bu kitaba ama şuan beklettiğim için kızıyorum kendime.

Ruh ikizini bulduğun bir anda kaybetsen ve yıllar sonra evliliğine sayılı günler kala hayatının aşkına bir restoran çıkışı denk gelsen.. Kaldırımda saçı sakalı bir birine karışmış, elindeki yiyeceğe iştahla bakan bir evsize dönüşmüş halde.. Kailey yıllar sonra rastladığı hayatının aşkı Cade için elinden geleni yapsa da Ryan'a içim acıdı. Senin gibi karakterler zaten sadece romanlarda olur be Ryan diyorum bende :)

Sarah Jio hep yazsın ben hep okurum.

"İnsan hala gerçek olmasını istediği bir rüyaya nasıl veda edebilirdi ki."

7 puan

Yıllar önce kaybolduğu sanılan bir adam, bu adamın tesadüfen karşısına çıkışıyla duyguları alt-üst olan bir kadın ve yavaş yavaş ortaya dökülecek olan sırlar, değişen hayatlara rağmen değişmeyen duygular...
Kitabı kapattığımda ''Neden hep böyle olmak zorunda?'' diye haykırmak istedim. Finaliyle beni çok etkiledi, biraz da ağlattı.

9 puan

Kitap 2050 yılında Fransa'da başlıyor. Kailey sekseni devirmiş yaşlı bir kadındır. Yıllardır kendisinin olan küçük bir taş evde kocasıyla yaşar. Bir ömür sakladığı sırrı torunu anlatmasını isteyince geçmişe 2008 yılına gider.
Kailey Herald gazetesinde çalışır. İki yıllık sevgilisi Cade onu terk etmiş resmen dünyayı da terk etmiştir. Her yerde onu aramış ama bulamamıştır. Şimdi Ryan ile nişanlıdır. Nişanlısı düğünleri yaklaştığından Kailey'in bazı şeylerden emin olmasını ister. Eski sevgilisinin nerede olduğunu, onu düşünüp düşünmediğini merak eder. O defterin kapanmadığını bilir. Kailey ise şanslı olduğunun farkındadır. Yakışıklı, başarılı, zengin, komik gözü kendisinden başkasını görmeyen bir adamla birliktedir. Onunla geçirdiği hayat huzurlu ve güzeldir. Nişanlısı ile bir akşam yemeğinden çıktıklarında sakallı, çok zayıf, kirli evsiz bir adam görür. Yiyecek vermek için yanına gider ve bir zamanlar hayatının aşkı olan Cade'i karşısında bulur.

1996 yılında Kailey üniversiteden mezun olduktan sonra oda arkadaşı ile Seattle'de kalmıştır. Herald gazetesinde muhabir olarak iş bulmuştur. Arkadaşının, sevgilisinin arkadaşı ile tanıştırmak için götürdüğü kulüpte kendisine çarpan plak şirketi olan Element Plak'ın yetenek avcısı Cade McAllister ile tanışır. Cade girişimci, müziğe aşık, yaratıcı, komik biridir. Sıkılmış haldeyken Cade randevusunu atlatmasını önerir ve konseri dinlemek için onu sahne arkasına götürür. O gece Kailey numarasını verir ama iki ay geçmesine rağmen Cade'den hiç ses çıkmamıştır. Cade'den çok etkilenmiş, karşılaşmayı ummuştur. Hiç beklemediği bir anda nihayet onunla karşılaşır. Cade numarasını kaybettiği için arayamamıştır. Tekrar görüşmek ister. Böylece ikilinin ilişkisi başlamış olur. Cade kurduğu şirketin dönüştüğü hali sevmez. Ortağı ile şirketi nasıl yöneteceklerine dair farklı fikirlere düşer atışmaya başlarlar. Yönetim kurulu Cade'nin plak şirketinin bir parçası olmamasını ister. Cade son günlerde kendinde değildir. Kailey her şeyidir onu hayatın kendisinden çok sevse de çok içmeye, geç saatlere kadar dışarda olup, dağıtmaya başlamıştır. Aylardır kendinde değildir. Kailey Cade'i her hücresiyle sevse de Cade kaybolmuştur. Onun yolunu aydınlatamıyordur. Artık onun haritası olamaz Cade'nin kendi pusulasını bulması gerekiyordur. Ve bir anda Cade ortadan kaybolur.

Kailey yıllar sonra aniden Cade'yi karşısında görünce nişanlısına söyleyemez. Ona yardım etmesi gerektiğini bilir. Cade'yi çok sevmiştir. Bunca yıl hayatından tamamen çıktığını düşünmüştür ama evlenmek üzereyken karşısına çıkar. Hayatı çok değişmiştir ama içinde derinlerde bir yerde hala pek değişmediğini bilir. Cade'yi arayıp bulur o kendisini bile tanımaz haldedir. Cade'nin yakın arkadaşı olan eski ortağından yardım etmesini ister o yardım etmeyince kendisi yardım etmeye karar verir. Yıllar önce uçurumdan düşerken Cade hayatını kurtarmıştır şimdi sıra ondadır. Oda Cade'nin hayatını kurtaracaktır.
Cade beyin travması geçirmiştir. Önemli derecede bilişsel zayıflama ve hafıza kaybı vardır.Kailey'in kendisiyle aynı olan dövmesinden onu hatırlar. Cade'nin terapiye ve bakıma ihtiyacı olduğundan Kailey ona yardım eder hastaneye yatırır. Cade kaçınca onu tekrar bulup nişanlısıyla yaşadığı eve götürüp bakar, ilgilenir. Anılarını anlatır, eskiden dinledikleri müzikleri dinletir. Tedavi sürecinde hiç yalnız bırakmaz. Cade ise tedaviye cevap verir hatırlamaya başlar.

Kailey Cade gidince onun için yas tutmaktan, onu sevmekten hiç vazgeçmemiştir. Şimdi Cade yanındadır. Önce ne yapacağını bilmez, korkar, arada kalır. İki dünya arasında bir yerdedir. Bir ayağı bir dünyada diğeri öteki dünyada kalır. Kalbi iki yöne birden çekilir. Nişanlısını seviyodur onu kaybetmek istemez. Ama ondan daha çok sevdiği, kalbinin sahibi olan biri vardır. Ne kadar denerse denesin Ryan'a hiçbir zaman her şeyini veremeyeceğini bilir. Ömrünün geri kalanında tek istediği aşkın Cade'ye olan aşkı olduğunu bilir. Cade'ye ne olduğunu öğrenir parasını alır ve yeni bir hayata başlarlar. Cade'ye her şeyi yeniden öğretmeye hazırdır ama hayat planladıkları gibi gitmez.

Üç zaman var yine kitapta. Kailey'i sevemedim anlayamadım. Cade geldi her şeyi bıraktı mı yani Ryan içinde her fırsatta seviyorum dedi bunu güzel bir aşk hikayesi olarak görmüyorum. Ryan'ın sabrı sevgisi en güzeliydi. Ne olacağını kimi seçeceğini tahmin ediyordum ama sonu şaşırttı. Kailey'den dolayı yazarın en az sevdiğim kitabı oldu ama yine yazarın akıcı, merak uyandıran, kolay okunan bir kitabıydı.

geri ileri