Vakıf (Vakıf #1)

En Son Değerlendirmeler

9 puan

"Ateşe körükle giden kişi,bir alev göremezse yangını kendi çıkarır." sf174
.

Bilimkurgu tarzında çok kitap okumasam da yılın ilk kitabı olarak tarzını ve yorumlarını çok beğendiğim @burcununkitaplari sayesinde Vakıf'a başladım.
Vakıf sadece bir bilimkurgu değil. Politika, psikoloji ve öngörünün hakim olduğu bir kitap. Kitapta ki karakterler zeki ve öngörüleri kuvvetli. 3 ayrı zaman diliminde farklı karakterlerin Hari Seldon'un tahminleri doğrultusunda kriz zamanlarını nasıl çözdüğünü okuyoruz. Hatta okumuyor kitabın sayfaları arasında kayboluyorsunuz. Günümüz ile bağlantılar kuruyorsunuz.
Arka kapakta Vakıf Serisi'nin nasıl ortaya çıktığına değiniliyor zaten ama birçok soru kitap boyunca kafanızı kurcalayacak. "Tarih tahmin edilebilir mi? O zaman biz niye bunu beceremiyoruz. Bizler de eksik olan ne?"......
.
.

9 puan

İsaac Asimov’un yazılmış en iyi seri roman diye tanımlanan eseri.
Trantor Gezegenin başkenti olduğu 12 Bin yıllık Galaktik İmparatorluğun tanınmış Biliminsanı Dr Hari Seldon Matematik ve Psikolojiyi birleştirdiğii Psikotarih adlı geleceği hesaplamalarla tahmin eden bir bilim dalı bulmuştur.
12 Bin yıllık İmparatorluğun 300 yıl içinde çökeceği ve çöküşten sonra 30 Bin yıl sürecek kaos, kan ve barbarlıkla geçecek dönem olacağını açıklar.
Seldon bulduğu ve Galaktik Ansiklopedi adıyla yazılıp ve Gezegenlere dağıtılacak bu Ansiklopedi ile 30 Bin yıllık sürenin Bin yıla ineceğini öne sürer.
Seldon’un bu açıklamaları İmparatorluğu kızdırır. Çalışmalarını sürgünde sürdürmesi için Seldon’a idam veya sürgün seçeneği önerilir.
Seldon çalıştığı biliminsanları ve ailelerinden oluşan 100 bin kişi İmparatorluğun sınır ucunda Verimsiz ve
Issız Terminus Gezegenine Seldon’suz yerleşirler ve Vakıf Kurulur. Ve olaylar başlar.
Asimov Siyasette Dini ve Ekonomiyi kullanmanın ne kadar geçer akçe olduğunu harika yazmış.
Ben çok beğenerek okudum daha doğrusu seriye başladım. Çok güzel betimlemeler, harika atmosfer, süper karakterler ve müthiş olaylar kurgusu.
Ana Karakterlerden Terminus’un ilk yıllarındaki Valisi Salvor Hardin ve Smyrone’lu Usta Tüccar Hober Mallov’u çok beğendim.
Benim gibi Bilşmkurguya ön yargılı olanlara veya sevenlere daha doğrusu keyifli vakit geçirmek isteyenlere çok tavsiye ederim….

geri ileri