Osmanlı'da Seks

En Son Değerlendirmeler

10 puan

Halil İnalcık'ın Has-Bağçede Ayş u Tarab - Nedimler Şairler Mutripler adlı kitabı gibi baskısı yok.Büyük ihtimal yasaklanmıştır.

Kabusname "yaz olunca avratlara meylet, kış olunca oğlanlara ki, vücutça sıhhat bulasın. avrat teni soğuktur. iki soğuk bir araya gelirse birbirini kurutur"

Kitap sallama hikayelerden değil.Göz ardı edilmiş el yazmaları,kitaplar ve Murat Bardakçı'nın kendi arşivine dayanmakta.Cinsellik sanatta ve edebiyatta sansürsüz bir sekilde yer bulmakta bugün o rahatlıkta bir yazı,şiir yazılsa belirli bir kesim tarafından linç edilirsiniz.

Eşcinsel metinler Osmanlı edebiyatında önemli bir yer tutmakta birlikte bazıları en önemli eserler içinde sayılıyor.İşin kötü tarafı aşık olanan erkek çocuk çoğunlukla 13-14 yaşlarında hatta çok küçük yaşta sevdalanıp beklemekten kırılan şairler şiirlerinde bu dertlerinden bahsediyor.Şiirlerde kavuşma,düğme çok işleninen kelimelerden birde sakal, şairler genç sevgililerinin sakallarından müzdaripler.Tarihte birçok padişahın ve paşanın oğlancı olduğu bilinmekle birlikte alt kademelerde de bu sapkınlık almış yürümüş.

17. yüzyıl sonlarında İstanbul hamamlarında ki 11 önemli tellak çalıştıkları hamamlar,görevleri detaylı şekilde yer verilmiş.Tabi bunlar keseyle sınırlı değil döşek yoldaşlığı,müşterinin ödeyeceği ücret fiyatları da içeriyor.

Kitapta geçen önemli kişilerden biri Enderunlu Fazlı.1759 - 1810 yılları arasında yaşamış.Kadınlardan hoşlanmayan hatta küçük gören şairin şöylede bir lafı var
"şairiz şeyn verir şanımıza, giremez fahişe divanımıza" eşcinsel olmaktan gurur duyan şairden günümüze 5 kitabı ulaşabilmiş

Defter-i Aşk : Başından geçen aşk maceralarını anlatır.Bunlardan biri saraydan kovulmasına sebep olmuştur.
Hûban-nâme(Güzel Oğlanlar Kitabı) : Sevgilisi başka ülkelerin erkeklerini tanıtan bir kitap yazmasını isteyince kaleme almıştır.
Zenannâme (Kadınlar Kitabı): Yine sevgilisinin üzerine kaleme aldığı her milletten kadının tanıtıldığı kitap.
Çengi-nâme:İstanbul’daki meşhur köçekleri tasvir ettiği bir eseri.
Divan: Delikanlılara yazılmış şiirlerle dolu.

Son bölümü Osmanlı toplumunun cinsel hayatından,skandallardan,olaylardan bahsetmekte.

5 puan

Enteresan bi kitap. Bilgilendirdigi kesin ama okumasi keyifli degil. Bazi yerleri sansurlu olsa bile yine de mide bulandirici.

6 puan

Homoseksüellik çemberinden biraz daha sıyrılabilseymiş çok daha iyi olabilirmiş. Yine de M.Bardakçı'nın anlatımıyla o dönemin ilişki durumunu iyi algılanabiliyor.

7 puan

Tarihimizi değişik bir konu üzerinden anlatan ilginç bir kitaptı. Yazar gazelleri olduğu gibi aktarmış ve bazı kişileri okurken rahatsız edebilecek ifadeler yer alıyor. Tabii ki … şeklinde bir sansür var ama sonuçta ne olduğu anlaşılıyor. Bu açıdan rahatsız olurum diyorsanız kitabı okumayın derim. Kitaptaki konulara gelecek olursak kadın ve erkek eşcinselliği, cinsellik içeren edebi eserler olan bahnameler, şarkılarda erotizm, ilk jigolo vakası, harem, genelevler, recm gibi konular içeriyor. Kitapta benim hoşuma gitmeyen ve yer yer atladığım kısımlar gazel şeklinde alıntıların çok fazla olmasıydı. Bunun dışında anlatılan olayları okuyunca baya şaşırabilirsiniz.

geri ileri