Kumarbaz

En Son Değerlendirmeler

5 puan

Dostoyevski, Suç ve Ceza kitabı dışında bana hep sıkıcı geliyor. Bu kitap da öyle oldu. Hugo klasik yazarlar arasındaki favorimdir.

9 puan

Çok büyük bir keyifle okuduğum romanı herkese tavsiye ederim. Kişiler ve karakterleri harika. Kitaplığınızda olması gereken bir eser. Hatta, Suç ve Ceza romanından daha fazla sevdim.

8 puan

İnsanın kumar ile olan imtihanını ve buna yenik düşüşünü anlatan son derece etkili bir kitap.

Profil Resmi
7 puan

Kitap sıkıcı ama hayat felsefeme katkıda bulunan bir dostoyevski klasiği olarak hafızamın bir köşesinde yer edindi

9 puan

İyi ki Ergin Altay var.

7 puan

Sonlara doğru iyiydi. Baslari pek sıktı.

8 puan

Bağımlılık, insanı hayal kırılığına uğratıyor. Güzel anlatılmış.

11 yıl, 11 ay
10 puan

kendi hayatını yazan adam iyi bir yazar olmak için yaşamı sıfır noktasına kadar yaşamak mı gerekiyor.

10 yıl, 11 ay
6 puan

Çok kısa sürede yazılmasına rağmen çok güzel bir kitaptı.Ayrıca Dostoyevski kitaplarında alışkın olduğumuz bol betimlemeler bu kitapta yok denecek kadar azdı.

4 puan

yayınevinden olsa gerek beğenmedim.

9 puan

ilk okuduğum klasikti ve dolayısıyla ilk dostoyevski kitabımdı kitap kısa sürede yazılmış olduğu için arada bazı kopukluklar yok değildi ama ben kopukluklardan çok konudan çok etkilendim :-))

9 puan

Ah o kaleminin ucu bal damlayan Dostoyevski... Nasıl da anlatmış insanların türlü türlüsünü. O zaaflıkları ve ahlak denilen toplumsal kavramın altüst olduğunu.
Aleksi Ivanoviç' in o akla sığmaz hareket ve davranışlarını , kaderini başkalarının eline bırakışını öyle güzel anlatıyor ki ; okuyucu olarak çileden çıkmamak elde değil:)
Eli öpülesi Dostoyevski ; kitabın sonundaki gibi Neden olmasın ki ?...

4 puan

Kumarın insanları ne duruma soktuğunu ve hırs önderliğinde kazanılan paranın hiç bir yarar getirmediğine dair , önerebileceğim bir kitap.

7 puan

Biraz kumar (rulet) ve biraz da Dostoyevski'nin milletlere dair gözlemleri dışında bir şey öğrenmedim diyebilirim.

10 yıl, 11 ay
8 puan

http://kitapbocegim.blogspot.com/2013/06/kumarbaz-dostoyevski.html

7 puan

Aşk, hırs , para , kumar ne ararsan var. 25 günde yazılmış olmasına rağmen sürükleyici.

Profil Resmi
7 puan

Açıkçası bu kitabı eleştirebilirim zira ticari kaygıyla yazılmıştır, 1 haftada yazılmıştır. Sırf böyle diye kötü bir kitap mıdır? Tabii ki hayır.

Profil Resmi
8 puan

Kumarbaz ; siradan , kendi halinde yasayan bir gencin sevdigi kadina olan tutkusuna yenik duserek , dipsiz bir ucuruma suruklenisini konu almis.

Kumara anlasilabilecek bir nedenle baslamis olmasina ragmen sonrasinda bu bir esarete dönüsmüs.

Yazar karakterin kumar masasindaki gelgitlerini anlatirken ayni zamanda onlari size de yasatiyor.
Dostoyevskiyi diger romanlarina nazaran bu kitabinda ruhsal cozumlemeler yonunden biraz eksik buldum.
Zamani olmus olsaydi eger , ortaya daha guzel birseyler cikarabilirdi.
Yinede insana sordurdugu sorular yonunden zevk alinarak okunabilecegi dusuncesindeyim.

Profil Resmi
7 puan

Bu kitabı okuyana kadar Bay Fyodor Mihailoviç Dostoyevski nini koyu bir Ortodoks ve Rus milliyetcisi olduğunu düşünüyordum Gördüm ki , okuyucuyu avutmak icin bu kisveye burunmus bir yazardir Dostoyevski. kimse benim kadar aci cekmesin, tanriya inansin, Rus'un Rustan baska dostu yok derken Başka bir yerde de agzindan soyle bir sey kacirmistir, "Gercekleri anlatsaydim siradan insanin yuregine korku ve umutsuzluk salardim. Rus koylusu boyle daha mutlu olacaktir."

8 puan

Kumar hastalığı daha iyi anlatılabilir miydi? Bilmiyorum. Şapka çıkartmak gerek, kısa zamanda çok büyük iş çıkartmış olan üstadın önünde.

Profil Resmi
9 puan

okurken elimden bırakamadığım sürükleyici ve karakterleri müthiş bir kitap hayran olduğum yazar

8 puan

dostoyevski ve psikolojik tahlilleri, konu olarak çok zengin değildi kabul ama insanın içindeki fırtınaları dostoyevskiden daha iyi anlatan bir yazar görmedim...

7 puan

Klasik Dostoyevski kitabı biraz kendini ruh halini anlatmış gibi sonu güzel

10 puan

Evet bu kitapla birlikte okuma şenliğinin 30. kategorisini bitirmiş bulunmaktayım (: E bir yerden başlamak lazımdı (:

Ben kitabı çok sevdim ya. Çok yargılamayın lütfen beni ama ilk kez DOSTOYEVSKI okuyorum (: Karakterler... Bilemiyorum çok yakın geldi.. Kitap bitsin istemedim bir türlü.

Klasiklere karşı ön yargılıydım ve sanırım bundan kurtuldum (: Her karakterin kendine has özellikleri kendi hayatları vardı (: Ve hepsinin rolü çok büyüktü kitapta..

Bu arada yazarımız ırkçı ha (: Bayağı belli ediyor bunu :D
Kumarın insan hayatındaki etkisini anlatıyor kitap ve okumayan varsa okumasını öneririm (:

8 puan

Yorumlardan birinde şunu gördüm: Dostoyevski kendisi de kumar oynadığı için bir kumarbazın ruh halini çok iyi anlatmış. (Tam bu değildir cümle şu an o yoruma bakamadan yazıyorum) Bu aslında bir övgü ama ben övgüyü bir adım daha ileri götürmek istiyorum; Dostoyevski ömründe hiç kumar oynamasaydı da bir kumarbazın ruh halini yine bu kadar ustalıkla anlatabilirdi, çünkü o Dostoyevski. Bildiğim kadarıyla hiç cinayet işlemedi kendisi yine de Raskolnikov' un ruh halini anlatırken insan ister istemez 'Dostoyevski hayatından gerçekten birini öldürdü mü yoksa' diye düşünmeden edemiyor. Onun için en güzel yorumu Tosltoy yapmış belki de: ''Onun(Dostoyevski' nin) kalemini tanrı kullanır.'' Bu yorumla Tolstoy basit bir övgüde bulunmuyor, o çok iyi bir yazardır minvalinde bir şey söylemiyor. Bana kalırsa Tolstoy, ''sadece tanrı bir insanın ruh halini, pişmanlıklarını, aklından geçenleri Dostoyevski kadar iyi bilebilir'' demek istiyor.

Bu kitapla ilgili şöyle bir hikaye anlatılır. Dostoyevski' nin çok borcu varmış, dolayısıyla çok kısa bir süre içerisinde bir kitap yazması gerekiyormuş ve bunu yazmış hemen. Bu hikayeyi anlatan kişi kitabı küçümsemek için, Dostoyevski' nin hissederek değil de para karşılığı yazı yazdığını ifade etmek için anlatmıştı hikayeyi. Dostoyevski' nin dönem dönem para karşılığı sipariş üzerine yazdığı hatta rivayete göre kitapları daha çabuk tamamlayabilmek için katip tuttuğu bilinir. Yine de bu benim gözümde Dostoyevski' yi küçültmez aksine yüceltir. Düşünün şimdi; bu adam sipariş üzerine, belirli bir zaman diliminde, herhangi bir ön hazırlık yapmadan bunları yazabiliyorsa bir de üzerine düşünüp yazdığında ortaya neler koyabilirdi acaba? Nitekim Suç Ve Ceza çıkıyor ortaya bahsettiğim şekilde yazdığında.

10 puan

Kitap sadece kumar düşkünü bir adamın rulet masasında kendini kaybedercesine risk alışının öyküsü değildir. İçerisinde Rus aristokrasisinin de anlatıldığı hatta saplantılı bir aşka da yer veren bir hikayesi vardır.
Kumar saplantısı 25 günde yazılan bir kitap için olağanüstü anlatılmıştır. (75 yaşındaki bacakları tutmayan kadının rulet masasındaki hırsı veya kendi parası olmamasına rağmen başkasının parasıyla kumar oynayan Aleksey Ivanoviç gibi)

Benim gibi batak bile oynamasını bilmeyen okurların bile bir solukta okuyabileceği bir kitaptır.Hatta sonlarına doğru kumar masası başında Aleksey değil de kendiniz varmış gibi acaba kazanacak mı kaybedecek mi tedirginliğini sahiplenmenize neden oluyor.

Bu arada Fransızlar hakkında yaptığı tespit harikaydı;

Bir Fransız doğal haliyle en kaba, en bayağı, en önemsiz özellikler yığınıdır, yani dünyanın en sıkıcı yaratığıdır. Sadece acemiler, özellikle de Rus kadınları Fransızların büyüsüne kapılabilir. Makul her insan, bu hesaplanmış, bayat salon nezaketinin, serbestliğinin ve neşenin katlanılmazlığını hemen fark eder.

Ha bu arada Dostoyevski de kumarbazdır kendi yaşantısında.

9 puan


Bukadar olayı yaşamadan yazamaz sanırım. Dostoyevski ne kumarbazmışsın ? Gerçekten okurken snki o rulet masasındaydım gibi heyecanlandım sevindim üzüldüm. Kesinlikle harika bir KLASİK

4 puan

Dosto'nun kendisi dahi bu kitabın zorla yazıldığını kabul ediyorsa, benim zorlama bir kitap olduğunu düşünmem kesinlikle garip kaçmaz.
Hikaye malum; Fyodor yayıncısına gidip, "kardeş biraz avans ver be," diyor. Yayıncısı "tamam ama," diyor, "karşılığında şu tarihe kadar bir kitap istiyorum."
Dosto, "Tabii ki birader," diyor, "duymamış olayım."
Yayın tarihine kalıyor 1 ay. Dosto telaşlı. Anna Grigoryevna adlı bir yazıcı buluyor. O söylüyor, kadın yazıyor. Yetiştiriyorlar romanı da. Yayıncıya veriyorlar, kurtarıyor yakasını Fyodor. Ve nihayetinde Anna ile evleniyorlar.
Yani en azından kitap bir şekilde bir işe yaramış. Onun dışında, Dostoyevski'yi çok sevsem bile, kesinlikle kötü bir kitap.

8 puan

bence gayet güzel bir kitaptı.üç haftalık bir süreçte yapabileceğini yapmış :)

6 puan

Bu kitap Dosto'nun en hafif eseri. Kısa sürede ve sipariş üzerine yazıldığı çok belli olan bir eser. Her ne kadar Dosto'nun en kötü eserlerinden biri olsa da diğer bir çok yazarın en iyi eserinden daha iyidir. Bu da Dostoyevski farkı olsa gerek.

geri 1 | 2