Kroyçer Sonat

En Son Değerlendirmeler

Profil Resmi
7 puan

evlilik hakkında tolstoy un olumsuz görüşleri

10 yıl, 10 ay
5 puan

beni çok etkileyen bir kitap değildi. Yine de kısa olmasından dolayı rahatça okunabilir.

5 puan

Ağır bir gidişat ...

6 puan

Tolstoy'un 1889 yılında 61 yaşındayken yayınlanan, yayınlandığında büyük skandal çıkaran kitabı.
Kitap dönem yönetimi tarafından halkın tepkisinden çekinilerek yasaklanamıyor ama fiyatı normal halkın alamayacağı kadar yüksek tutularak önlenmeye çalışılmıştır.
Kitap Amerika'da da yayınlandığında tepki çekiyor ve T.Roosvelt tarafından Tolstoy cinsel ve ahlaki bir sapık olarak suçlanıyor.
Kitapta Tolstoy Prozdnişev adlı birinin ağzından kadın, evlilik, çocuk, cinsellik, kıskançlık gibi konularda kendi fikirlerini açıklıyor.
Ben Tolstoy'un hemen bütün kitaplarını severek okumuş biri olarak Kroyçer sonat'ı sıkılarak hatta sırf Tolstoy olduğu için bitirdiğimi söylemekle birlikte savunduğu fikirleride oldukça anlamsız ve ipe sapa gelmez buldum....

8 puan

Kroyçer Sonat; Tolstoy'un içinde bulunduğu dehşetli buhran döneminde kaleme aldığı dil bakımından muazzam, öğreti bakımından ise bir o kadar başına buyruk, dik kafalı, dediğim dedik eseri.
Bir deli Tolstoy. Ve bu eserinde deli cesareti var. Öyle bir deli ki
yaşadığı ruhsal ve ailevi sorunların etkisiyle gördüğü halüsinasyonlara herkesin iman etmesini istiyor. Oysa içinde bulunduğu çağ çarmıha gerecek yeni İsa'lar arıyor. Onun deliliği de işte tam da bu noktada şüphe götürmeyecek kadar gerçekçi oluyor. Çünkü ancak bir deli böylesine güçlü bir akıntıya karşı kürek çekmeye cesaret edebilir. Üstelik "Sıkılmadan" kitabının sonuna sekiz sayfalık bir manifesto ekliyor. Öylesine kendinden emin, öylesine dik. İnsanın onun bu cesaretine hayran olmaktan başka çaresi kalmıyor doğrusu.
Şuna bak, bir mümin olsa Ömer gibi olurdu, demek geliyor içimden.
Yıllarca gerçeğin peşinden koşmuş, yaralı, yaralarının verdiği acıyla saldırganlaşmış ama bir yarası olduğunu dahi kabul etmeyen güçlü kalem Tolstoy'un herşeye rağmen eline sağlık.

10 puan

her bayanın okuması gerekli

geri ileri