Körlük

En Son Değerlendirmeler

8 puan

Bayıldım orta kısmında söyle bir kopsamda sonunu getırmeye değer bir romandı . Romanda gören doktorun karısının tek bir günüm kalsada görmek için kör olacağımı bile bile sorumluluklarımdan vazgeçmem insanlık bunu gerektirir dediği yerde ben fena dağıldım

Profil Resmi
9 puan

Bütün algılarınıza işleyen anlatımı ve dramatik konusu ile mutlaka okunmasını tavsiye ettiğim bir kitap. Anlatım çok yoğun olduğundan sık sık ara vererek okumak zorunda kaldım. Bazı okurlar anlatımı karışık bulmuş bence gayet güzel ve net.

9 puan

Jose Saramago'nun okuduğum ilk kitabı. Ve film tadında bir kitap. Konusu hakkında bilgi verip okuyucuya spoiler vermeyeyim ama körlüğün salgın haline gelen bir durum olmasi değişik bir fikir. İnsanların ne denli acımasız olabileceği , bencil olabileceği bu tür durumlarda ortaya çıkıyor. Bir kadının herkes kör iken gözlerinin görmesi ve çevresindekilere rehberlik etmesi, verilen yaşam mücadelesi , özellikle karantina altındayken insanlığın çirkin yüzünün gösterilmesi ... Muhteşem bir kitap. Saramago'nun tarzı buysa şayet kesinlikle diğer kitaplarını da okuyacağım.

Kitabı okurken Albert Camus'un vebası , Walking Dead dizisi , İ am Legend filmi aklıma geldi. Salginin olduğu değişik türler. Walking Dead biraz daha farklı olsa da. Bu tarz konular hep ilgimi çekmiştir. Diğerlerine rehberlik eden Doktorun Karısının yerinde olsaydım ne yapardım diye kitabı okuduğum esnada çok düşündüm.

Profil Resmi
10 puan

konusundan değil anlatımından bahsedeyim. Anlatım o kadar gerçekçi ki orda olduğunuzu ya da birilerinin başına gerçekten bunların gelmiş olabileceğini hissediyorsunuz. İnsanın bencilliğini ve bu bencilliğinin kurbanı haline gelerek yaşadığını çok gerçekçi anlatmış. Bazı arkadaşlar karışık bulmus anlatımı ama bence oldukça yalın ve kolay anlaşılırdı.

9 puan

Bu kitabı okurken de düşündüm; benim kitabı en iyi ifade edecek kelime sarsıcı oldu. Bazen boş zamanlarda distopik hayaller kurarız ancak bu kötü durumların böyle güzel bir kurguyla anlatılmış hali daha bir etkileyici oldu benim için. Bu mükemmel medeniyetin ilkel şartlara indiğinde nasıl bir hal aldığını okuyarak daha geniş kapsamlı düşünecek ve bu durumların da kötülerini hayal ederek okuyacaksınız. Çok beğendiğim bir kitap oldu. Tavsiye ederim.

10 puan

Bir anda kör olan biri, daha sonra bir körlük salgını, hiç kimsenin adı yok, hiç kimsenin ada ihtiyacı da yok, devletin bu körleri bir yere yerleştirmesi, komün hayatının zorlukları, güçlülerin güçsüzleri ezmesi, kaos, kaos, kaos, hayvanlasan insanlar, ölümler ve bu dünyada görebilen tek insan... Beklentim çok yüksek değildi ama öyle bir dünya çıktı ki karşıma okuması hem güzel hem dehşet vericiydi, kitabın yazılış şekli de bu dünyaya çok uygundu, sanki bir monolog gibiydi, Nobel ödüllü kitaplar genelde hayal kırıklığı olur ama bu kitap onlardan değil... Not: filmi de çekilmiştir 2008 yapımı blindness (körlük)

geri ileri