Kediler Güzel Uyanır

En Son Değerlendirmeler

Profil Resmi
10 puan

Kısa ve birbirinden farklı hikayeleri bu kadar sevdiğimi bilmezdim. Ama bu kitapla sevdiğimi fark ettim.
İçerisinde bazı hikayeler 'benim düşüncem' veya 'evet ben' dedim. Belki de dönüp tekrar okumaya hazır olduğum nadir kitaplardan biri.

Profil Resmi
9 puan

Matruşka öyküsünü okumalısınız. söz oyunları çok güzel

Profil Resmi
8 puan

Modern öykü türünün çok hoş bir örneği.Okunmalı.

4 puan

Yektoş'un şiirlerini bize öykü diye sattığı kitap.

7 puan

Güzel argümanlara rastlayınca içi ısınıyor okurun. "Pazar günü" hikayedsinde pide çektirmek demiş mesela. Biz öyle demezdik ama, aynı şeyler bizim de başımıza gelirdi, çocuğuz diye bizi en sona atarlardı pidecide.

Şu "Teklif" hikayesindeki tuhaf camdan hediye neyse o açıklanmalı!.. Mumluk mudur, kağıt ağırlığı mıdır nedir o..

Ama ne derseniz deyin, yazarın "Hayır!", "Geometri" ve "Matruşka" hikayeleriyle yaptığı "combo", öyle böyle değil...

Bir de R harfli ay argümanı var ki, her kitapta çıkar mı böylesi bilmiyorum...

Ama yazarın sigara fetişi çok ön plana çıkmış. Sanki sigara olmayınca bunlar yaratılamayacakmış hissi oluşuyor ister istemez.

Aman, sigarası da oluversin, bizi "Sid"siz bırakmasın yeter...

(combo), sigaraŞu "Teklif"

Profil Resmi
5 puan

Yekta Kopan'ın tv programlarına denk geldiğimde izliyordum. Öykü kitaplarını ve blogunu merakla takip ettim bir süre. Kediler Güzel Uyanır sanki araya sıkıştırılmış bir kitap olmuş. Olmamış. Daha iyilerini yazabilir oysa.

8 puan

İyi ki okudum ve tavsiye eden sağolsun "iyi ki hayatımda" dedirten bir kitaptı.

8 puan

Yekta Kopan'ın okuduğum ikinci kitabı. Gece yatmadan önce bikaç sayfa kitap okuyup uykuya dalmak isteyenler, özellikle yalnızlık üstüne bişeyler okumak isteyenler için hoş bir seçim.. Matruşka ve Fil Mezarlığı favorilerim oldu.. İyi okumalar :)

7 puan

Olağan blog yazılarının, bloglarda kalması taraftarıyım. Ama kitaptaki bazı öyküler eseri uçuruyor. Onların hatırına görmezden gelmemeli.

8 puan

Yekta Kopan'ın okuduğum ilk kitabı idi.Fakat kısa hatta çok kısa öyküleri ile okunmaya değer bir kitap.İçinde matruşka ve fil mezarlığı öykülerine vurgu yapmadan geçmiyeceğim.Kitabı okuduğunuzda demek istediğimi anlayacaksınız.

7 puan

http://kitapbocegim.blogspot.com/2013/05/kediler-guzel-uyanr-yekta-kopan.html

10 yıl, 10 ay
8 puan

Pazar günü iyi gider. :):)))

Profil Resmi
5 puan

içinde sadece birkaç öyküyü beğendiğim kitap

10 puan

Kitabın arkasında da yazdığı gibi "Yekta Kopan, kent insanının değişik ruh hallerini başarıyla yansıttığı öyküleriyle.. " harika bir insan ve yazar. Ben bu kitabı önce bir anda okudum ve ardından tekrar okuyorum. Ama bu sefer tadını ağzımda bekleterek yutkunuyorum. Her gece bir kaç öykü ile uyumak çok leziz. Sadece bir öyküyü okuyun ve gözlerinizi kapatıp bir sürü soru sorun kendinize öykü, yazar ve kendiniz hakkında. Şekeri kırmak yerine ağzınızda çevirin. ^ ^;

4 puan

Beklentilerimi karşılamadı. İçinde sadece bir öykü(Fil Mezarlığı) güzeldi diğerleri sıradandı.

11 yıl, 10 ay
Profil Resmi
10 puan

Hayatımda okuduğum en güzel kitaplardan biridir. En sevdiğim kısımsa 'matruşka' oldu.

8 puan

Yazarın ilk okuduğum kitabı Aşk Mutfağından Yalnızlık tarifleriydi. O kitabı daha çok beğenmiştim. Bu kitabın dili farklı geldi. En sevdiğim kısım Matruşka'ydı. Pazar Günü ve Fil mezarlığı da güzeldi :) Ama en güzeli kitabın adı Kediler Güzel Uyanır :)

Profil Resmi
10 puan

Daha önce okumadığıma pişman oldum, mükemmel bir sadelikte kelimeler bütünü...

5 puan

Çoğu deneme türü yazılardı.

Beğendiklerim; "Hayır!", "Geometri" ve "Matruşka1,2,3,4"

7 puan

Fil Mezarlığı ve Bilgi Çağı öyküleri beni en fazla etkileyen öyküler oldu.

Kısa ama çok kısa hikayelerden oluşan bu kitabı bir günde hatta 2 saat içinde filan bitirebilirsiniz. İlla ki kendi yaşamınızdaki pişmanlıkları, boşlukları, güzellikleri, hüzünleri anlatan yerler yakalarsınız bazı öykülerde ve tekrar okursunuz onları. Sonra tekrar ve tekrar ve tekrar... ama hayat o öykülerdeki kadar güzel değildir, oysaki hüzünler bile güzeldi okurken, öykülerde.
Yekta Kopan' a sitem etmek istersiniz benim etkilendiğim öyküden etkilenirseniz eğer; senin gazına geldim ama yine hayal kırıklığı yaşadım dersiniz. Yazma abi, inandırma bizi insanların hepsinin senin kadar naif olabileceğine, olaylara senin kadar ince bakabileceğine dersiniz. Hayatın gerçeklerine döner ve Yekta Kopan' a sağlam bir küfredersiniz ama eminim bir süre sonra bu kez hayatın gerçeklerinden bu kitaptaki o sevdiğiniz bir iki öyküye kaçar ve Yekta Kopan' a teşekkür edersiniz. Öyle bir kitap işte. çok iyi değil, çok edebi değil; ama sıcacık bir kitap.

Profil Resmi
8 puan

kısa kısa Öyküler içeren güzel bir kitap.

7 puan

Keşke devamı gelse dediğim kısacık öykülerle dolu bir kitap

5 puan

'yekta kopan' isminden dolayı bir beklentiniz oluştuysa eğer, oluşmasın. 'matruşka' dışında sıradan seyirde ilerleyen bir kitap (matruşka'nın ilgi çekiciliği de özgün biçiminden kaynaklanıyor.)
ayrıca boş sayfaların çokluğu da can sıkıcı.

Profil Resmi
6 puan

Su gibi okunur.Duru.İçimizden tanıdık hisler vardır içinde.Okuyup kenara konmalık değil,kısa öykülerden oluşan bu kitabı zaman zaman ele alıp,rastgele bir öyküyü okumak gerekir.

4 puan

Yekta Kopan'ı çok severim. Ancak bu kitabında acımasızca eleştireceğim. Acımasız olmasının nedeni çok sevdiğimden kaynaklanıyor orası da ayrı bir durum. Şimdi efendim, sen naif, entellektüel bir insansın, deneme yapacağım diye neden okuyucu zekasını hiçe sayıyorsun. Tüm kelimelerin "G" harfi ile başlamasıyla ilgili bir deneme yapmış ki çok sinirlendim böyle bir kalemin bunu yazmasına. Ne bir anlamı var, ne kattığı bir şey. Bomboş. Lisedeyken, kızları etkilemek için deniyorduk bunları. Ayrıca "istemem ben uçurtmayı sen bana uçurt yap" nasıl kötü bir cümledir. Ahmet Batman, Kahraman Tazeoğlu'na kötü diyorduk, sen yapma bari. Bunu beğenip sayfalarına ekleyenlerin IQ seviyelerine bir bak sayın Kopan, bir daha böyle kalp krizleri geçirtme bizlere. Her ne dersek diyelim, "Perde 2, Sahne 4" gibi hikayeler de mevcut çok şekilli, çok güzel. Beni duygu karmaşasına sürüklediği için affedemiyorum. Hatta bir ara yazım yılına baktım, çok mu eski ergenlikten mi kaldı acaba diye. Ama değilmiş. Çok kısa bir süre de olsa Yekta Kopan okumayı bırakmayalım diye düşündüm şu uçurtma yazısını görünce. İşte biz sadakatsiz okuyucuların nabzını hep yüksek tutmak gerekiyor. Yoksa haddimiz olmadan böyle eleştiriler yapmamıza vesile oluyorsunuz.

9 puan

Böyleyim ben; ‘’ bildiğimi okuyorum ‘’ . . .
KEDİLER GÜZEL UYANIR
Yazar: Yekta Kopan
Can Yayınları
11. Baskı MART 2016
128 SAYFA

Ben bilinç altından süzülen her olgunun hayalgücü ile sekronize olduğunda ortaya çıkan metaforik yapıya hayranlıkla bakarım. Yekta Kopan’ın yazım tarzı ve sarmallanmış cümle yapısını kendime çok yakın buldum ve büyük keyif aldım kısa öykülerinden.

Sen, ey fısıltılı şarkı, ardında hesaplaşması bitmeyen bir tarcın kokusu bırakıp gittin ya, işte o geceden beri lanet okuyorum aklımı çelen yıldızların puştluğuna. Göz kırpmasalardı sana, düşmezdim gecenin idam etmeyi seven karanlığına. Her cellat önce kendisinin katilidir, belletiyorum bunu kendime. Bil ki, hala akıl erdirmeye çalışıyorum ‘’ yaşamak ‘’ denene bu sudan ve ateşten mürekkep oyuna.

Değil mi ki rüyalar, gün boyu sakatlanan zihinlerimizin koltuk değnekleri.

Okuduğum bütün o kitapların harflerini altüst edip kesip parçalayıp olmadık yerlerinden birbirine ekleyip bulmuştum bu cümleyi. Belki de tanımadığım biri söylemiştir, artık ne önemi var?
‘’ Kediler güzel uyanır! ‘’

***Yukarıda Yekta Kopan'ın cümlelerini okuduğumda kendi yazdığım paragraf geldi aklıma ve yazmadan geçemedim…

'' Hangi zaman, hangi mekan, hangi dilde anlatsam acaba, fütursuzca sofra seçmemiş açlığımın yalnız senin dudaklarında, yalnız senin teninde, yalnız senin ruhunda doyumu tatmak istediğimi sana. Ömür boyu mabedine mahkum et beni, tutsağın olmak istiyorum mumlu, tütsülü tapınağının, içine girdiğimde hayal edilmeyecek kadar büyük bir aşkla duymak istediğim iniltili ayinlerinde… '' LEANDROS

***Yazarında dediği gibi dört dörtlük okur olmak gibi bir kaygım yok. Böyleyim ben; ‘’ bildiğimi okuyorum ‘’ . . .

geri ileri