Gertrud

En Son Değerlendirmeler

Profil Resmi
7 puan

"Dışarıdan bakıp yaşamıma şöyle bir göz gezdirdiğimde, pek de mutlu bir yaşam olduğunu söyleyemeyeceğim bunun." diye başlayan kitap bir müzisyenin yaşamını anlatıyor. Bay Kuhn'un İsviçre'nin bir kasabasına yerleşip bir yandan ünlü bir müzisyen olma yolunda adım adım ilerleyişini anlatırken bir yandan da yaşadığı sevinçleri, acıları ve mutsuzluklarını gözler önüne seriyor. Bay Kuhn operasını bestelerken adım adım, sanki siz de duyabiliyorsunuz o besteyi. Her bir bölümü kafanızda canlandırabiliyor, sanki gerçekten öyle bir opera var olsa, onu duyduğunuz anda tanıyacakmışsınız gibi bir his yaratıyor. O denli sahici, o denli yüreğinize işliyor tasvirler. Sanki sayfaları çevirdikçe gizlenmiş notalar bir bir akıp gidiyor arasından.

7 puan

Hermann Hesse'nin okuduğum en güzel kitaplarından biri.Roman Khun adlı bir müzik öğrencisinin kaza geçirip engelli kalmasını daha sonra ünlü bir müzisyen oluşunu iç çekişmelerini, aile içi sorunlarını ve Gertrud adlı bir kıza aşık olmasını sıcacık masalsı sade bir dille anlaıyor.

9 puan

Karşımıza Gertrud’da bir müzik insanı olarak çıkan Kuhn ile satıra dökülmüş kelimeler arasında gördüğümüz Hermann Hesse, hemen her kitabında olduğu gibi yine bir sanatçının gözünden bir hikaye anlatıyor aslında. Kitap boyunca yazılmaya başlanması sürecinden tutun da hazırlık sürecine kadar takip edilebilen bir operanın hikayesini de Gertrud’da olan bitene paralel olarak görüşümüz bundan olsa gerek. Ve bu da benim gözümde Hesse’yi, karşıma bazen ressam bazen de müzisyen olarak, ama sürekli bir sanatçı olarak çıkışından dolayı eşssiz bir yere koyuyor sanırım. http://umutbabilon.blogspot.com/2013/05/hermann-hesse-gertrud.html

10 yıl, 11 ay
geri ileri