Filin Yolculuğu

En Son Değerlendirmeler

7 puan

İlk defa kitabını okuduğum bir yazar.Yazarın son kitabı imiş.Hasta iken bitiremeden ölürüm korkusuyla yazmış.Dümdüz yanyana cümleler halinde paragrafsız yazılmış.

10 puan

Ne anlatmış'dan ziyade nasıl anlatmışa değinirsem son derece keyifli bir anlatım yapmış. Okurken sıkılmadan ve merak ederek ilerledim sayfalarda.

Bundan yaklaşık beş yüz yıl önce Portekiz'den Avusturya'ya giden fil ve terbiyecisinin ve beraberindekilerin yolculuğu espritüel bir dille anlatılmış.

Kitap bir çok okurun alışageldiği düzenin aksine paragraflara ve yazım kurallarına başvurmayarak metin ve tasvirlerini sıkıştırmış gibi görünse de, kitap evi ve çevirmen Pınar Savaş'ın inceliği sayesinde daha rahat okunabilir olmuş.

Çok keyifli bir okuma oldu. Belki de yazarın öyküleriyle hiç tanışmamış olanlar için kolay bir başlangıç kitabı olabilir. Edebiyat severler için de iyi bir tercih kitabıdır.

7 puan

"Her zaman bizi bekledikleri yere varırız " gibi mükemmel bir girişle sunulan kitap.

José Saramago külliyatını eminim bitireceğim. Cümle biçimi zaten tarzını ortaya koyuyor. Daha doğrusu sadece virgül ve nokta kullanması noktalama işaretleri olarak ona has bir üslup. Kitabı okunmayi güçleştirir gibi bir izlenim uyandırmasın kesinlikle akıcı bir kitap olmuş. Ama Jose Saramago'ya başlangıç acisindan bence ideal değil. Mesela mutlaka Körlük ilk okunması gereken kitabı olmalı.

Konu olarak da Portekiz kralının Avusturya arşidüküne armağan ettiği filin , yanında bir film bakıcısı ve askerlerle Portekiz'den Avusturya ya yolculuğu anlatılıyor. Salt bir yolculuk değil bu. İşlenen olaylar güzel. Yine Saramago'nun diğer kitaplarında olduğu gibi ironi , mizahi unsurlar ve dini eleştiriler göze çarpıyor. Özellikle kiliseye ve kilise zihniyetine eleştiriler kitabın ilerleyen bölümlerinde ön plana çıkmış. Filin karakter olarak okuyucuya sunduğu profil çok iyi. Ve bakıcısınin kişilik özellikleri , ince zekası , kişilere ve yerine göre değişen tavırları benim hoşuma gitti.

geri ileri