Engereğin Gözündeki Kamaşma

En Son Değerlendirmeler

9 puan

Livaneli"nin okumadigim, eksik kalan tektuk kitaplarindan biridir "Engeregin Gozu"...Buyuk bir hayranlikla bitirdigim baska bir kitabi daha ..
Zenci bir harem agasi olan hadim Suleyman Aga"nin agzindan, Padisahini ve onunla olan derin bagini okuyoruz.. Bir kolenin bakis acisindan...
Livaneli "iktidar alevinin cevresinde donen pervaneleri" anlatmak icin yazdigini soyluyor bu romani... Iktidar tutkusunun kendilerini yakip kavurmasina ragmen, ona sahip olabilmek icin insanlarin gecmisde ve hala bugun, bu makamlara ulasabilmek icin cirpinmalarini anlamak mumkun degil.
Topkapi Sarayi ve harem hayati kitapda aslinda sadece bir dekor... Buyuklere masallar gibi keyifle okunsa da, aslinda bunun bir masal degil, gercegin ta kendisi oldugunu bilmek, aci ile gulumsetiyor insani... Okumayan kalmasin derim:)

7 puan

İktidar çekişmelerinin yaşandığı Osmanlı dönemini konu ediniyor.Tek solukta okunulacak bir kitap..Padişahın mahkum edilmesi,valide sultanın iktidar hesabı..Entrikalar..Okuyun..Kesinlikle.

10 puan

Osmanlı ve harem mükemmel anlatılmış. çok çok beğendim

10 yıl, 10 ay
Profil Resmi
10 puan

çok beğendim

10 puan

Her Zülfü Livaneli kitabı gibi bu da çok güzeldi. Tavsiye ederim

10 puan

Harika bir kitap,tek solukta okunacak bir eser. Livaneli her kitabında sizi bir şeyi araştırmaya sevk eder,bu kitapta da araştıracağım konular buldum ve bilgiler edindim,tavsiye edilir.

Profil Resmi
6 puan

kitabın konusu güzel ama anlatım dili benim sevmediğim anlatım tarzında yazılmış.

8 puan

http://hasibecengiz.blogspot.com/2014/01/kitap-elestirisi-engeregin-gozundeki.html

9 puan

Osmanlı dönemine ait birebir gerçekleri anlatmış olmasa da yazım uslubü ile hiç bitmesin dedirten bir kitap

7 puan

Roman 12 yaşında alıkonulan ve hadım edildikten sonra İstanbul'a getirilen ve daha sonra haremağası olan birisinin gözünden anlatılıyor..
17.yy'da geçen bu roman içerisinde isimlere kesinlikle yer verilmemesi romanda oldukça merak uyandırmaktadır.
Ancak tarih bilgimiz ile kitabın başlarında geçen padişahları yakalamak kolaydır.
Çünkü İstanbul'da çıkan büyük yangınlar sonucu tütünü yasaklayan 4.Murad olduğuna göre romanda 4.Murad, kardeşi İbrahim paşa, anneleri Kösem Sultan ve İbrahim'in oğlu Şehzade Mehmed döneminde geçti anlaşılıyor..

Profil Resmi
5 puan

Anlatım dili olarak oldukça iyi..Konu olarak çok İlgimi çeken değildi..

10 puan

Roman Osmanlı İmparatorluğunun en karışık ve acılı dönemlerinden birinde, Topkapı Sarayında geçer. Hiç bir padişahın, şehzadenin ya da hasekinin ismi verilmez, olaylar Kösem Sultan'ın oğlu Birinci İbrahim'i (Deli İbrahim) tahttan indirerek yerine 7 yaşındaki torunu 4. Mehmet'i tahta çıkarması üzerine kuruludur.

Tarihi dekor olarak kullanan başarılı romanlardan biridir. Olaylar hadım harem ağasının bakış açısıyla anlatılır, en büyük korkusu ölüm olan, bu korkusu nedeniyle neredeyse deliren bir Padişahın korku içinde geçen ömrü, harem ağasının Padişaha olan sevgisi/nefreti psikolojik olarak işlenir.

Zülfü Livaneli akıcı bir üslup ve yalın bir dil kullanmış.

Kitap ilk baskılarında "Engereğin Gözündeki Kamaşma" adı ile yayınlanmış, daha sonra gelen talep üzerine adı "Engereğin Gözü" olarak kısaltılmıştır.

geri ileri