Dönüşüm

En Son Değerlendirmeler

10 puan

https://missoykununguncesi.blogspot.com.tr/2017/07/bana-ne-oldu-boyle-donusum-franz-kafka.html

7 puan

son sayfasına kadar ne olacak merakı ve heyecanı içinde okunası bi kitep.

10 puan

Bu tarz öyküleri pek seviyorum. Basitçe okunursa değişik bir öykü, düşünerek ve üzerinde durarak okunduğunda ise tam bir düşünce biçimi.

8 puan

mükemmel

10 puan

http://illekitap.blogspot.com.tr/2017/04/franz-kafka-donusum.html

Franz Lafka uzun zamandır okumak istediğim bir yazardı. Ancak bilirsiniz ki öğrencilik yıllarında klasikleri okunmak için o kadar baskı gördük ki bizler için birer öcü olup çıktılar.

Şimdi instagramda katılmış olduğu Franz Kafka okuma etkinliğini bahane edip Dönüşüm'ü okudum. Aslında sıkılıp bırakacağımı sanıyordum ama kısacık bir hikaye olmasının ve içerisindeki mesajdan sonra bitirdim.

Dönüşüm; pazarlamacı olan Gregor Samsa'nın bir sabah uyanıp da böceğe dönüşümünden sonrasını konu alıyor. Gregor'un hisleri, duyguları, ailesinin davranışlarına kadar...

Böyle anlatıldığında fantastik bir kitap gibi gelebilir ama aslında kitabı okuduğunuzda ne kadar da bizlerden bahsettiğini fark edeceksiniz. Hayatın akışına kapılıp giderken üzerinizdeki baskıyı, sorumluluklarınızı, omuzlarınızdaki yükü altında ezilişinizi sizlerin gözünüzün önüne getiriyor.

Çevremiz için iyi olanı yapmaktan kendimiz için hiçbir şey yapmayışımızı anlatıyor.

Mesela Gregor çalışıp babasının borcunu ödüyor, kardeşini konservatuvara göndermeyi amaçlıyor... kendi için ne istiyor? Peki kendisi en ihtiyaç duyduğu zamanda uğrundan kendinden ödün verdiği insanlar nerede?

Şu kitaptan herkes kendince bir anlam çıkarabilir ama özellikle ailenin maddi sıkıntılarının yarattığı sorunlar göz önüne alındığında şunu diyebilirim ki para her şey değil!

Evet belki yaşamak için gerekli bir araç ama kendiniz için her şey yapmayın! Sorumluluk güzel şey, aileniz için bir şeyler yapmak da... ama en güzel şey hayat akıp giderken kendiniz için de bir şeyler yapmak.

Maddiyattan önce değerli olan şey sizsiniz! Çevrenizdeki baskının sizi köreltmesine ve yok etmesine izin vermeyin. Ya da izin verin Gregor Samsa gibi köşeniz de ölümün sizi kucaklamasını bekleyin.

Franz Kafka benim için güzel bir deneyim oldu. Bir ara diğer kitaplarını da okumak istiyorum.

6 puan

"okuyunca hayat görüşüm değişti." "artık dünyaya bi başka bakıyorum." diyemem belki ama sevdim, evet.
"Kesinlikle okumalısın !" diye tavsiye edeceğimi sanmıyorum açıkçası... Ama yine de beni sonuyla şaşırttığı açık ve tüm hikaye boyunca ayrı bi böcek gelir dost olurlar,dışlanmışlığın burukluğu silinir diye bekledim ama her şey istediğimiz gibi gitmiyor işte :')

geri ileri