Çivisi Çıkmış Dünya: Uygarlıklarımız Tükendiğinde

En Son Değerlendirmeler

Profil Resmi
6 puan

Doğrusunu söylemek gerekirse Maalouf'tan böyle yüzeysel bir kitap beklemezdim. Deneme bile olsa, farklı yerlerden vurmasını isterdim.

Profil Resmi
6 puan

maalouf gerçek bir romancı lakin kötü bir denemeci. imgeler yaratmakta ne kadar iyiyse kavramlar konusunda o kadar yüzeysel.

7 puan

farklı bir bakış. farklı bir ufuk.

8 puan

Ortadoğu hakkında oldukça çarpıcı saptamalar var kitapta

9 puan

Okumaya değer, ufuk açıcı.

6 puan

Amin Maalouf, roman yazmakta çok daha başarılı bir iş ortaya koyuyor.
Kapsayıcı olması ve önemli noktalara değinmesi açısından değerli bulsam da, dünya tarihi ve siyaset dallarında yeni okumaya başlayanlar için daha yararlı olabileceğini düşünüyorum.

10 puan

'You break it .You own it.' Okuduğum en mükemmel örnekleme...Bu yazar diğerlerindede olduğu gibi bu denemede çok iyi iş çıkarmış.Gelecek ancak bu kadar iyi tarif edilebilir.

10 puan


min Maalouf'un bu sabah itibariyle bitirdiğim kitabı

Türk-arap-avrupa-uzak doğu ülkeleri denkleminde son iki yüzyıllık evreyi anlatan yorumlayan siyasi çekişmelerin halkaların yaşama mücadelesini konu alan enteresan bir kitap.

Hergün Tv de gördüğüm Irak'da Afganistan'da meydana gelen canlı bomba eylemlerine bir anlam veremezdim taki bu kitabı okuyana kadar yüzyıllar boyu arap kavminden insanlar özgürlük demokrasi ve dünyada saygın bir konumda olmanın hayalini kuruyorlar en ufak bir ses yükselişi en küçük bir kıpırdanma bile onlar için bir umut kaynağı niteliğinde o yüzden sürekli bir isyan sürekli bir zafer hasreti.

Bu tarihi süreç içinde Kendilerine Örnek seçtikleri Kemalizm'i yanlış yorumlamaları eksik uygulamaları ya da kendi siyasi ideolojilerini kemaliz'in bir kaç parçasıyla birleştirmeye çalışmaları neticesinde karşılaştıkları yenilgiler yıkımlar avrupanın sömürgeci zihniyeti dinin insan hayatında ki yeri okunması gereken politik fikirlerinizi şekillendirebilecek güzel bir eser

8 puan

Dünyanın birçok bölgesinde kargaşa var, savaş var. Binlerce insan ölüyor, binlerce insan yurdundan kaçmak zorunda kalıyor. Bu günün dostu yarının düşmanı, dünün dostu bugünün düşmanı oluyor. Karmakarışık bir dünya,kimin ne olduğu belli değil. Hakikati bulmanın en zor olduğu bir dünyada yaşıyoruz. İşte yazar bu karmakarışık dünyayı çivisi çıkmış dünya olarak özetlemiştir. Yazar çivisi çıkmış dünyanın bu hale niçin ve nasıl geldiğini ekonomik , sosyal, siyasal, kültürel. . Nedenleri ile konu etmiştir.

7 puan

İlginç fikirlerle dolu. Amin Maalouf dünyanın gidişatı ile ilgili kaygılarını dile getiriyor ve bazı çözümler öneriyor.

Özellikle kitabın ikinci bölümünü, Yoldan Çıkmış Meşruiyetler'i ilgiyle okudum. Yakın dönem Arap tarihiyle ilgili epeyce bilgi edindim.

Kitapta ifade edilen bazı görüşler epeyce tartışmalı. Örneğin İslam dünyasında Papalığın olmamasının ilerlemeyi durdurduğu ve yaygın şiddete yol açtığı yolundaki görüş oldukça spekülatif. Keza, Maalouf'un ABD'nin öncü bir devlet olarak 21. yüzyıl dünyasında uygarlığın önünü açması temennisini de oldukça naif buldum.

Kolayca okunan, ilginç bir kitap.

8 puan

bir ülke çökerken, her zaman oradan başka bir ülkeye göç etmeyi deneyebilir insan; buna karşılık, bütün dünya tehdit altındaysa, gidecek başka bir yer kalmaz. hem kendimiz hem de gelecek kuşaklar adına, gerilemeye boyun eğmek istenmiyorsa, olayların akışını değiştirmeye çalışmalıyız.

7 puan

Çok da uzun sayılmayan bir kitapta bunca bilgiye nasıl yer verdi hala şaşıyorum.
Atatürk,Amanullah,Doktor Musaddık,Nasır'dan tutun Saddam Hüseyin'e dek bilgiler içeriyor.Sadece kişilerle kalmamış.
Arap israil savaşından Vietnam savaşına dek bir kaç önemli olaya da yer vermekte.
Hepsinden de önemlisi objektif gözlemler ve yorumlar içermesi.
Altı çizilesi yorumlar ve tespitler barındıran kitabın sadece bir kere değil ara ara okunmasında yarar var.
Tabi ki fikren katılmadığım yerler var.Ancak bu kitabı okutmayı engellemiyor.
Kısaca Dünya'nın çivisinin çıkma durumu.

9 puan

İnsanlık ortak kader olarak varlığını devam ettirebilecekse bu hedefe; ortak bir kaderin paylaşıldığının bilincine varılarak farklılıklarımızın bir çatışma vesilesi yapılmasının önüne geçilerek daha iyiye akıl, bilim ve ahlakın rehberliğinde varılabilir. Benim yazarın bu eserinden çıkardığım özetin özeti....

geri ileri