Burma Günleri

En Son Değerlendirmeler

9 puan

"Konuşmak, yalnızca konuşmak! ne kadar küçük bir şey gibi görünüyordu ve ne kadar önemliydi! Eğer dünyadaki herhangi bir konu üzerinde düşüncelerinizi dürüstçe söylemenizi, ayıplanacak bir şey olarak gören insanlar arasında acı bir yalnızlık çekerek yaşamınızı sürdürmüş ve orta yaşınıza merdiven dayamışsanız, konuşma ihtiyacı bütün ihtiyaçlardan daha büyüktür.."

Profil Resmi
9 puan

Avrupa'nın insani(!) yönünü ele alan çok iyi bir eser. Orwell tarihi gerçekliği anlatırken sürükleyiciliği de sağlamış.

8 puan

George Orwell ( 1903 - 1050 ) Hindistan doğumlu olan Orwell İngiliz edebiyatının en önde gelen isimlerinden birisidir.Asıl en önemli romanları ( 1984 ve hayvan çiftliği ) olmasına karşın Burma Günleri de her romanı gibi çok sevilmiştir.
Roman oldukça sürükleyici nefis tiplemeler var Mr Flory, U Po Kyin, Ellis ve Dr Varaswami gibi.Ayrıca Orwell'in kendisi de bizzat Burma polis gücünde çalışıp gördüğü haksız uygulamalar nedeni ile istifa ettiğinden oldukça gerçekçi yazılmış.
Kısaca kitabı okuyunca dünyaya medeniyet dersleri veren İngiltere'nin aslında ne kadar acımasız ve sömürgeci bir ülke olduğunu daha iyi anlıyorsunuz.

8 puan

İngiliz'lerin, Hindistan'ı sömürdükleri dönemi anlatan bu romanı beğendim diyebilirim, zaten ben Orwell'ı çok severim. İngilizler'in yerlileri aşağılayışları, insan yerine koymayışları, tükürürcesine ''karalar!'' deyişleri gerçekten çok iyi işlenmiş. İşin kötüsü Hintlilerin üzerinde bu öyle etki etmiş ki onlar da, derilerinin rengi yüzünden ya da bir İngiliz olarak doğmamış oldukları için kendilerini aşağılık görüyorlardı. Bu halkın eti, sütü, ruhu sömürülmüş. Ve bu gerçekten çok acı... Tabi bunun dışında orada çalışan ya da görevli asil(!)lerin kendi hayatlarındaki birkaç olay işlenmiş. Bulunmaz bir kitap diyemem ama okunabilir.

5 puan

1984,Hayvan Çiftliği,Aspidistra derken Burma Günlerine geldi sıra.Ancak Orwell in diğer 3 kitaptaki dilini yakalayamadım.Yazarın ilk kitabıymış zaten.Büyük üstadı eleştirmek bana düşmez belki ama kitabın dili olmamış.Okuyacak olanlar bu kitabın içinde sadece İngiltere sömürgesini öğrenecekler. Orwell 'i göreceklerini pek zannetmiyorum.

geri ileri