Başlangıç (Robert Langdon, #5)

En Son Değerlendirmeler

10 puan

Din, sembol, bilim ve teknolojinin harmanlandığı, finali ve anlatımıyla yine müthiş bir eser olmuş. Romandaki mekan ve tarihi yerlerin gerçek oluşu insanı daha da etkiliyor. Araştırmaya sevk ediyor.
Kitap da nereden geldik, nereye gidiyoruz sorusuna yazar kendince bir cevap üretiyor. Gerçeklerle desteklenemeyecek olsa da makul açıklamalarda bulunmuş. Okumaya değer tavsiye ederim.

9 puan

Nereden geliyoruz ve nereye gidiyoruz. Roman bu iki sorunun cevabını bulduğunu iddia eden ateist bir bilim adamının yaptığı keşfi tüm dünyaya açıklama sürecini anlatıyor. Profesörümüz Robert Langdon bu kez eski öğrencisinin keşfini ortaya çıkarmaya çalışıyor. Öyle bir keşif ki tüm dinleri derinden sarsabilir ve insanlara inançlarını sorgulatabilir.

Yazarın diğer kitapları gibi bu da oldukça sürükleyici ve her bölümü heyecan dolu. Şayet Dan Brown hayranıysanız beğeneceğinizi düşünüyorum.

3 puan

Dan Brown icin cok vasat bir kitap olmamıs mı?

9 puan

Dan Brown yine içinde bol aksiyon,cinayetler,tarih,dini semboller ve çözülemeyen olaylarla dolu muhteşem bir roman ortaya koymuş ve bence bu romanıyla zirve yapmış. Gerçekten bir numara olmayı hak ediyor ve daha uzun süre zirveden inmeyecek gibi görünüyor!

7 puan

Son 90 sayfa hayatımda okuduğum en sıkıcı bölümdü.

7 puan

Yine çok akıcı, ancak sonu tahmin edilebilir...

7 puan

Din mi bilim mi, hem din hem bilim mi…

Geleceğin yanıtını en iyi hangisi verir, yan yana mı yürür, yan yana yürümeli midir,

birbirinden bağımsız mı ilerler, birbirini besleyen yanları var mıdır?

Gerçekten zor sorular;

6 puan

-Dan Brown-Başlangıç-
Kitabu bugün bitirdikten sonra objektif bir değerlendirme yapabilmek adına bir kaç saat üzerine düşünüp sindirmeyi bekledim.
Yazarın tüm kitaplarını okuduğum için kıyaslama yapacak olursam bu kitabı İhanet Noktası ve Kayıp Sembol kitaplarından yukarıya ama Melekler ve Şeytanlar, Da Vinci Şifresi, Cehennem kitaplarından aşağıda bir yere koyabilirim.şahane bir başlangıç ile kitap okurunu içine bir çırpıda çekiyor ama konu ilerledikçe sürekli bir şeyler havada kalıyor.Anlatım çok güzel ama kurguda çok bariz hatalar var ve bu hatalra kurgunun önüne geçiyor malesef.Kitabın konusuna gelecek olursam biraz spoiler vereceğim için yorumun bundan sonrasını kitabı okumayanlar okumazsa iyi olur.
Önceki kitaplarından tadığımız ana karakter Robert Langdon bu kitapta da var.Bildiğiniz Langdon işte.Buluttan nem kapan bir adam.Her sembolün, her notanın, her caddenin, her şiirin altından mutlaka bir şeyler buluyor.Bu arada Langdon yine ne yapıp edip başını belaya sokmayı başarıyor.
Edmond Kirsch:Milyarder tenoloji dehası.Militan ateist.Tüm dinleri bitireceğini idda ettiği bir buluşu var ve bunu öncelikle tuhaf bir biçimde üç dinin üç silik alimine gösteriyor.Tabi din adamları başlıyor tutuşmaya.Velhasıl Kirsch bu buluşunu tüm dünyaya anlatacağı sırada canlı yayında öldürülüyor.
Ambra Vidal: Milyarder dahinin kankası müze müdürü.İspanya prensinin nişanlısı olması dışında bir numarası yok.
İspanya Prensi: Kırk yaşında ispanya tahtının tek varisi ama ergen gibi hareketleri var.Çocuğu olmasını istediği halde 39 yaşındaki Vidal'e yürüyor. Kadına canlı yayında evlenme teklif ediyor falan.Kadın da atarlı bu arada.Prens lan karşındaki.Havan kime senin.
İspanya Kralı: Gay
Winston: Bir tür süper bilgisayara bağlı yapay zeka.Edmond'ın yazdığı bir program.Langon ile telefonla haberleşip kanka oluyorlar.
Edmond'ın buluşu insanlığın nerden geldiği ve nereye gittiği sorularına cevap veren bir buluş (sonunda öyle olmadığını görüyoruz ya neyse)
Edmond canlı yayında öldürülünce Langdon ve Vidal şüpheli duruma düşüyor ve hem polisten hem kraliyet askerlerinden kaçarak Edmond'ın yarım kalan sunumunu dünyaya yayınlamak istiyorlar.Devrim niteliğinde dediklerine bakmayın.Buluş falan yok ortada.Tahminler üzerinden fikir yürütülmüş.İnsanlar ilerde makine-insan formuna dönüşüyor.Dünyayı makineler ele geçiriyor falan.
Kitap boyunca dine ağzına geleni söyleyip finalde sağduyunun sesi Langdon'un Din asla yok olmayacak.Din iyidir falan gibi söylemleriyle kitabı ne şiş yansın ne kabap şeklinde bitirmiş.
Ne diyelim.Yine kitap yazsa yine okurum ama eleştirimi de yaparım.

6 yıl, 6 ay
Profil Resmi
9 puan

Guzel ve sürükleyici bir kitap, kalın olmasına karşın, roman türünün yeni yapay zeka gelişimi ve neler olabileceği konuları ilginizi çekiyor ise bence okunmasında fayda var. Ayrıca yazar zaten futuristik bir gelecek planı için ideal malzemeler üreten birisi. tavsiye ederim.

Profil Resmi
10 puan

Dan borown....

9 puan

İlk sahneleri hızlı bir şekilde başlıyormuş gibi görünse de dört yüzüncü sayfalara kadar aynı söyleyişlerin tekrarı niteliğindedir. Can alıcı nokta 430 ila 480. sayfalarında gizli. Tahmin edilebilen bir sonuca gidiyor. Isaac Asimov'un " Ben Robot" isimli yapıtındaki sonuç gibi bitiyor. Heyecan belirtilen sayfalardan sonra başlıyor aslında. İyi okumalar.

7 puan

Katili en baştan tahmin edince heyecanı kaçtı biraz.

6 yıl, 5 ay
4 puan

Son zamanlarda okuduğum en sıkıcı kitap. Ne yaptın Dan amca, giderek çok daha kötü kitaplar yazıyorsun. Nerede Melekler ve Şeytanlar nerede Da Vinci Şifresi.

8 puan

Harika bir Dan Brown kitabı daha. Detaylar harika; ama çoğu kişiye ben de katılıyorum kitap daha orijinal bir sonla bitmeliyd

Profil Resmi
9 puan

Yine bir Dan Brown klasiği... Diğer kitaplarına göre sürükleyici değildi. Yapay zeka ve simülasyon kurguları iyiydi
Sevgi başka bir alemdendir. Sipariş üzerine üretemeyiz. Ortaya çıktığında bastıramayız. Sevgi karar verebileceğimiz bir seçim değildir.

7 puan

Aslında konuyu ve yazarı çok sevmeme rağmen, fazlaca klişe kullanması olay örgüsünün fazla detaylı olmaması ve fena olmayan final çözümü ne yazıkki tanıtım metninden aldığım yükselmemi tam olarak karşılayamadı, yine de yiğidi öldür hakkını yeme sürükleyici içerik olarak yine emsallerine göre zengin, Dan BROWN işte gideri her türlü var.

9 puan

Ekim ayını Dan Brown ile kapatmış bulunmaktayım. Yazarın kitaplarını hep etkileyici bulmuşumdur. Profesör Robert Langdon’ın serisi kadar seriden ayrı Dijital Kale ve İhanet Noktası kitapları da bir o kadar etkileyiciydi. Prof. Langdon’ın öğrencisi Edmond Kirsch, tüm buluşları tersine çevirecek, dini sorguların artacağı bir buluşa imza atmak üzere. Ve buluşunu halka duyurmak için düzenlediği gecede öldürülmesiyle de milyonların ilgisini çeken bir bilmece ortaya çıktı. Langdon ile Ambra Vidal, Kirsch’in buluşunu gün yüzüne çıkarmak için çalışırken bende okurken bir o kadar kurguya hayran kaldım. Bir yandan da katili kimin tuttuğu sorusu var ki sonundan hiç de tahmin ettiğim gibi çıkmıyor.. Tabi diğer kitaplarında olduğu gibi bu kitabında da bahsettiği sanat ile ilgili bilmediğim ve merak uyandırıcı bilgiler, sanat tarihçi biri olarak çok ilgimi çekti.Kurgusu hayran kaldım, o son zamanların teknolojisine ise ayrı bir hayran kaldım. Sanırım sırf onun için bile kitabı ikinci kez okuyabilirim (tabi o kısmı pek açık etmek istemiyorum ) Bu tarz kitaplardan tek düzenli takip ettiğim yazar Dan Brown kesinlikle henüz okumayanlara şiddetle tavsiye ederim.

#alıntı

“Nereden geliyoruz? Nereye gidiyoruz?”

9 puan

Herkesin aklını kurcalayan konuları yine dile getiren şahane insan Dan Brown a sevgiler diyorum, bu kitap için yıllarca araştırma yapıp bir çok konudan bahsederek yine bize harika bilgiler sundu. Bir inferno değildi ama yinede beğendim :)

9 puan

Başları hoşuma gitti. Modern sanat , kemik iletimli kulaklıklar, Guggenheim Müzesi, Uber hakkında falan hem bilgilendiriciydi hem de hikaye kurgusu güzeldi.
Ortalara doğru biraz sıkıcı olmakla birlikte sonu beklediğim gibi değildi çok da şey değil yani. Ama şehir tanıtmı yine güzel.

SPOİLER :
yapay zekalara güvenmemelisiniz :)))
Ayrıca psikoposun gay çıkması da ayrı bi olay shdhdhdh

9 puan

Kitap bütün Dan Brown kitapları gibi ilk satırdan itibaren kendinizi içinde bulabileceğiniz hiç sıkmayan zamanın nasıl geçtiğini anlayamayacağınız bir kitap. Konu olarak çok hızlı ilerliyor. Erken konuya girip erken bitiyor gibi sanki birde bundan hemen önce kayıp sembolü okudum Başlangıç ondan kat be kat daha güzel olmasına rağmen akış kurgusu aynı gibi geldi. Nereden geldik sorusunu açıkladığını düşünse de hala en başını tam açıklayamıyor. Nereye gidiyoruz sorusuna verdiği cevap çok hoşuma gitti. Ve ileride bunun olacağına inanmaktayım inanmayan varsa günümüze baksın görecektir zaten

6 puan

Girişi kadar iddialı ve elini korkak alıştırmayan bir finalle sona erseymiş, Melekler ve Şeytanlar’ı bile geçip kendi çapında efsane olabilecek bir kitap olurmuş. Gelgelelim Brown, İspanya Kraliyeti dahil herkesin gönlünü alarak bağlamayı tercih ettiği için orta karar bir macera olmuş. Gerçi kitabın temposu neredeyse sonlara kadar hiç düşmüyor. Fakat bu maceranın karakterleri de bir hayli zayıf. Yalnız kilit karakter ilgi çekici ki onun da kimliğini Asimov okurları daha baştan çözeceklerdir. Sadece klasik sanat sevgisini paylaşabildiğim başkarakter Langdon ise en azından Kayıp Sembol’e göre biraz daha akıllanmış görünüyor. Sonunu getiremese de sürekli körüklenen merak unsuru, Barcelona ağırlıklı İspanya tasvirlerinin güzelliği, bilim ve ileri teknoloji hakkında anlayabileceğimiz açıklamalar kullanılması kitabın artıları.

8 puan

Robert Langdon yine başı beladan kurtulmadı, bu kitap cidden sorgulattı düşündürdü eleştirildi aamaa bence kesinlikle tavsiye edilmesi gereken bir kitap. Açıkçası ben bu kadarrını beklemyiordum çok heyecanlıydı olay örgüsü çok çok iyiydi bir an bile sıkılmaadım elimden bırakamadım 2 günde bitirdim.

7 puan

Dan Brown kitaplarında en sevdiğim şey, yazarın 4-5 senelik araştırmaları ve bilgi birikimini yazılar arasına gayet doğallıkla sıkıştırması ve okudukça bizleri de değişik yerler, eserler, sanatçılar hakkında bilgilendirmesi. Kitabın başlangıcı çok ilgi çekiciydi. Ama sırrın açıklanması için gereken şifre bile ilk 400 sayfada bulunamayınca biraz sıkıntı verdi. Yine de güzel klasik bir Dan Brown kitabıydı.

8 puan

Yine bir Dan Brown klasiği..Koşturmaca, kovalama, ip uçları ,semboller, tarihi yapılar...kitabı polisiye kitap okuyayım biraz heyecan yaşayıp sürükleneyim diye okumamalı..çünkü kitap sürükleyici yada çokta heyecan verici değil.. ama güzel kurgulanmış bir kitap..yazarın bilgisine,anlatımına hayran olmak,ispanyanın tarihi ve tarihi yapıları hakkında spot bilgiler edinmek,teknoloji hakkında ufku genişletmek adına okunabilir..bir ''winston''um olsun isterdim..jetgillerdeki kızın günlüğünün ultra modern hali olurdu benim için..Robert Longdon'u biraz dinlendirip sanırım ''Da Vinci'nin Şifresi''ni çözmesi için onu tekrar yoracağım..

6 puan

Kitap ne zaman heyecanlı yerlere gelecek diye beklerken kitap bitti. Yine klâsik bilim&din çatışması üzerine kurulmuş bir roman. Bu roman Robert Langdon serisinin ilk romanı olabilirdi. Okuduğum Da Vinci şifresi ve Melekler ve Şeytanlar kitaplarına göre daha vasatti. Onlara göre olay örgüsü daha basit, aksiyon ise nerdeyse yok gibi. Yenilikler bekliyoruz Dan Brown.

10 puan

Çok çok beğendim.Sonunda bir şok yaşamadım değil.En beğendiğim yazarlardan biri olması kitap hakkında bir sürü olumsuz yorumları görmezden gelmeme sebep oldu.Ayrıca da merak ettim.Sanki okuyan dinsizleşecekmiş gibi bir algı oluşturulmuş.Bence okumadan önce ve sonra da DİN'ler neden vardır,nasıl ortaya çıkmıştır bir araştırın derim.

8 puan

anat Tarihçisi olarak detaylara bayıldım, bir çok yeni şey öğrendim.🕵️‍♀️ Hem roman okumak kurgusal bir dünyaya adım atmak hemde bilimsel detaylar öğrenmek güzeldi. Bu tarz başka kitaplar varsa önerilere açığım kitapseverler👍🤗 "Nereden geldik, nereye gidiyoruz" bu iki sorunun etrafında dönen kurguda koşuşturmaca, heyecan ve yeni bilgileri öğrenmek güzeldi. Muhbiri kesin olarak tahmin ederek kendimi sasirttim. 🤣 Katili ise az buçuk tahmin edebildim 😋 Fazla polisiye izlemekten oluyor sanirim hep 😁 Ilk 100 sayfa hadi artık açıkla nedir bu kadar eveleyip geveliyosun diye biraz sabırsızlandım 🤭 Winston son konusmalariyla beni dehsete düşürdü.🤖
Yapay zeka ve ileri teknoloji hakkında çok fazla film izlemiş, kitap okumuş olmak sanirim bazı olası tehlikeleri önceden sezinlemenize neden oluyor.👻 Ambra ile Profesor için farklı bir son düşünmüştüm ama bilemiyorum kitap biraz iliskilere daha rahat yaklaşıyor, alternatif bir son olmuş olabilir 🙈🙉🙊 500 sayfa okundu bitti , bu kitapta olduğu gibi hem bilgi içeren hemde akıcı bir kurgusu olan kitap öneriniz varsa lütfen yazın 🙏📚🎈 Keyifli okumalar..

7 puan

İlk 115 sayfasına kadar yeni bir tarz ile ilerliyordu. Daha sonra Dan Brown'un o eski tarzına, kendi kendini tekrarlayan klasik macera gerilim hikayesine dalıyorsunuz. Yani klasik bir Dan Brown kitabı. Kaçan ana karakter yanında kaçan bir kadın, peşlerinde A kişisine hizmet ettiğini zanneden ama B kişisine hizmet eden katil karakteri ve kötü görünen iyi karakter ve iyi görünen kötü karakter. Önceki maceraların aksine daha az gizem, daha az mekanlar olsa da Langdon karakteri yine bir olayı çözmeye çalışıyor.

Profil Resmi
7 puan

Yine Dan Brown, yine sürükleyicilik, yine din ve bilim çatışması... Ama bu sefer Robert Langdon serisinden diğer romanlara, özellikle de favorim "Melekler ve Şeytanlar"a kıyasla sanki biraz sönük kalmış gibi. Yine de okunmaya değer.

6 puan

Benim için kesinlikle en iyi kitaplarından biri değildi.
Oysa geri sayım yapıyordum ve çıktığı ilk gün gidip aldım..
Her kitabında olduğu gibi koşuşturmaca var mı, evet var.
Gelişen olaylar zincirinin öyle bir sona bağlanması beni şaşırttı mı, hayır.
Kesinlikle bir melekler ve şeytanlar, Da Vinci'nin Şifresi değildi..
Evet, kitap iyi bir kurgudan oluşuyordu. Ancak beni içine çekemedi bu sefer. :(
Eski kitaplarını okurken yanındaki kadın karakter benmişim gibi koşuştururdum sayfalarda şifreleri, olayları çözmek için.
Şimdiyse üçüncü göz olarak kaldım.

6 yıl, 6 ay
geri ileri