5. Kurban (Maeve Kerrigan, #1)

En Son Değerlendirmeler

3 puan

sıkıcı.

7 puan

Değişik bir açı. Denenmeli.

6 puan

Beklentilerimi karşılamadı.

8 puan

Yazar supheyı kafanıza sınsıce yerlestırmeyı basarıyor.

8 puan

Güzel bir polisiyeydi.. *-* Ben beğendim.

Profil Resmi
7 puan

Sonuna kadar olayın akışı fena gitmiyordu ama katilin açıklanması ve bu açıklayışı bir bağlantıya kavuşturma çabasını pek tatmin edici bulmadım yazarın.Bununla birlikte sıkmaması adına verdiğim puan 7/10

Profil Resmi
8 puan

Bence güzel bir psikoloji.

5 puan

Romanda yazı ve olaylar akışını beğendiğim için okumayı bırakmadım. Ama genel olarak baktığınızda oldukça vasat bir polisiye idi. Konu çoook sıradandı. Çok uzun olmayan bir zaman dilimine yayılmış şekilde aynı canilikle 4 kadın öldürülür. Cinayetlerin gerçekleşme şekli o denli izsizdir ki emniyet ekibi çaresiz biçimde olayları çözmekten oldukça uzaktadır. Ekibin üzerindeki gerilim gittikçe artarken 5.kurbanın ihbarı gelir ve böylece olaylar hareketlenir.Emniyetteki erkek hegamonyası içinde tutunmaya ve kendini ispat etmeye çalışan kadın dedektif Maeve'nin aynı zamanda özel yaşamını da gözden geçirmesine neden olan bir tempoyla olayların üzerine gidişi ile gizem perdeleri yavaş yavaş aralanır.
Maeve'nin ağzından anlatılan hikayeye yazarın belki de kasıtlı bir şekilde başka isimlerin de gözünden anlatışlar eklemesi bence anlamsız olmuş. Sırf bu yüzden daha 5.kurbanın bulunmasının ardından benim tarafımdan katil tespit edilmişti ve bir polisiye romanda en haz etmediğim şey de ne yazık ki bu gizemsizliktir. Hele romanın sonu tam bir fiyaskoydu. Yazar biraz özel hayat biraz empati derken romanın sonunu resmen "amannnn bitiversin de yeter" tarzında kapatmıştı. Zaman kaybıydı kısacası.

8 puan

Uzun zamandır kitapları arkasini okumadan alıyorum. Dolayısiyla bu kitapların seri oldugunu ve seriye 2.kitaptan giriş yapmış oldugumu bu kitabi okuyup bitirince ögrenmis bulunuyorum..Neyse ki karakterler hakkinda bazi seyleri önceden ögrenmek çokta kötü değilmiş ;) Ben yazarı çok sevdim konu içinde konu yaratması her detayi sonuçlandırması olayları tek bir karaktere bağlı kalmayip diğer karakterlerin bakışı ile de anlatması gayet başarılı... Kitap kapakları orjinal ceviri de gayet iyi olimpos yayinlarina teşekkürler ... Bu seriyi sevdim okumaya devam edeceğim

9 puan

Öncelikle kaliteli basım ve güzel çeviriden dolayı Olimpos yayın evine teşekkürler. Beklediğimin üstünde özen göstermişler.

Yazarın kitaplarına sıkça rastlamakla beraber bir hikayesini okumamıştım. O da beklentimin üstünde performans sergilemiş. Dolayısı ile her şey iyi, güzeldi.

Hikayenin kurgusunu da, kahramanımızı da sevdim. İyi polisiye. Yazarın kitaplarını temin etmeye ve okumaya devam kısacası.

10 puan

Jane caseyden film tadında bir polisiye.Ölümün soğuk sesi kadar iyi olmasada yine sürükleyiciydi.okumanızı tavsiye ederim.

8 puan

Polisiye seviyorsanız Kurgusu gayet iyi, Polisin bir türlü katilini bulamadığı 4 kurbandan sonra 5. kurbanda işler sarpa sarıyor.

5 puan

Strateji hataları ile dolu bir polisiye daha...

Bir tarafta vicdansızca kadınları hedef alan ve onları öldürmenin en kötü yöntemiyle cezalandıran bir seri katil. Diğer tarafta işlenen bir cinayetin, seri cinayetler taklit edilerek örtbas edilmesi...

Buraya kadar anlatılanla sıra dışı bir polisiye ile karşılatığınız fikri oluşuyorsa kafanızdan o düşünceyi hemen atın.

Bu bölümden itibaren kitap hakkında bilgi verilecektir, spoiler!

Öncelikle bölümlerin karakterler üzerinden anlatılmasını büyük bir stratejik hata olarak görüyorum, kitabın başından beri 5. kurbanın kimin tarafından öldürüldüğünü az çok ortaya çıkıyor, sadece gerekçelerini hangi mantığa oturtmuş onu merak ettiğimden devam ettim.

Kurguda Ateşçi tarafından işlenen seri cinayetler 2. olay gibi bırakılmış, 4 cinayet ana karakterlerin 5. kurbana yoğunlaşması nedeniyle hep gölgede kalmış. Doğal olarak bu cinayetin çözümü de kurgusunu hayli basitleştirmiş. Özellikle bana cinayetlerden birinin işlendiği yerde ikinci kez cinayet teşebbüsü çok mantık dışı geldi. Gerek bölümün anlatımı, gerekse bölümdeki mantık hataları pes dedirtti. Seri katil avlamaya "Biber Gazı" ile giden üzerine cop, silah vs almayan bir polis. Kondisyonu düşüklüğü nedeniyle olaylara müdahalede geciken diğer bir polis?

En başından beli profil incelemesinde yanılan ve tüm teşkilatı yanlış yönlendiren bir Doktor. Son cinayet ile diğerleri arasında bağlantı olmadığı açıkça okuyucuya yansıltılmışken, polis teşkilatından sadece 1-2 kişinin bu şekilde düşünmesi, doğal olarak tüm araştırmaların çizilen profile göre ilerlemesi, bu iki Polisin de yanlış kişiler üzerine oynaması. Vs... İnsana ister istemez, siz cinayet falan çözemezsiniz, oturun yerinize duygusunu aşılıyor kitap.

Kitabın ortalarından sonlarına geçişte seri cinayetlerimiz çok kolay bir şekilde çözülüyor. Bu noktada heyecan da bitiyor. Kalan kısım bağımsız cinayet için delil toplama süreci. Kısaca kurgusu bu kadar pamuk ipliğine bağlı bir polisiyeyi ilk defa okudum.

Aralarda Türkiye basımından mı kaynaklı bilmiyorum isimlendirme hataları da var. Gil'le konuşurken Ian oluveriyor, belli başlı yayınevlerinden okumadıkça imla hataları ve anlatım bozuklarına alışmak lazım sanırım.

Anlatımı ise yer yer değişkendi, bazı noktalarda ilerlemediğiniz hissine kapılıyorsunuz.

geri ileri