'Yüzüklerin Efendisi' son yüzyılın en çok okunan yüz kitabı arasında en başta geliyor; bilimkurgu, fantezi, polisiye, best-seller ya da ana akım demeden, tüm edebiyat türleri arasında tartışmasız bir önderliğe sahip. Bir açıdan bakarsanız bir fantezi romanı, başka bir açıdan baktığınızda, insanlık durumu, sorumluluk, iktidar ve savaş üzerine bir roman. Bir yolculuk, bir büyüme öyküsü; fedakârlık ve dostluk üzerine, hırs ve ihanet üzerine bir roman.
'Yüzüklerin Efendisi' son yüzyılın en çok okunan yüz kitabı arasında en başta geliyor; bilimkurgu, fantezi, polisiye, best-seller ya da ana akım demeden, tüm edebiyat türleri arasında tartışmasız bir önderliğe sahip. Bir açıdan bakarsanız bir fantezi romanı, başka bir açıdan baktığınızda, insanlık durumu, sorumluluk, iktidar ve savaş üzerine bir roman. Bir yolculuk, bir büyüme öyküsü; fedakârlık ve dostluk üzerine, hırs ve ihanet üzerine bir roman.
Tabikide mükemmel. Hiç bir fantastik roman yüzüklerin efendisi üçlemesi kadar zevk vermiyor.
Fantastik edebiyatla tanışmama vesile olan güzide eser. Eser mi? Hayır efendim, başyapıt! Ben oldum olası roman okumayı seven bir insanımdır. Ama ne hikmetse okuduğum romanlarda sürekli bir eksiklik hissederdim. Ve bir gün Metis yayınlarının o reklamı ile karşılaştım. "Türk okuyucusunun da yüzükle tanışma zamanı geldi." Kitabı merakla aldım, okudum ve bitirdiğimde şöyle dedim: "İşte bu!" Aradığımı bulmuştum sonunda... Fantastik edebiyatı bize böylesine mükemmel bir eserle kazandırdığı için üstat Tolkien'e ne kadar teşekkür etsem azdır. Ruhu şâd olsun...
Yüzüklerin Efendisi serisinin ilk kitabını bende bitirdim!
Ah Hobitler! Çok yaygaracı ve eğlence düşkünüler. Kitabın başlangıcı sırf onların Shire daki hayatına adanmıştı. Onları okumak, yaşamak beni gerçekten yordu. Eğlenceliler ama! Bunu es geçmemek gerek. Özellikle attıkları her adımı, elflerde böyle gerçi, şarkı ile tamamlamaları beni bunalttı.
Frodonun 50 yaşında olduğunu hiç düşünmemiştim. Göstermiyor ama değil mi? Her ne olursa o Eylülün 22 sinde başlıyor yolculuklar demek daha doğru olur belki de. Sam, Frodo'nun sadık yardımcısı, kitabın sonuna doğru o sevimli espirili tavrını takınmaya başlıyor. Filmlerde ondan pek hoşlanmaamıştım ama kitaplar... onlar ayrı bir büyü katıyor.
Tom Bombadil, bu karakteri okumak çok zevli ve aynı anda sıkıcıydı. Onun her şeyi bir oyun gibi görmesi, zaman kadar yaşlı olması gibi detaylar ve onun sevgili eşi ile hayatı gerçekten hoştu.
Elflere aşık oldum desem? Kitapta çok büyüleyici çizilmişlerdi. Hikayenin hep onlarda kalmasını istedim onları okumak...Ama her güzel şeyin bir sonu var. En azından Legolas bol bol vardı. O kar üzerinde uçan ayaklarıyla bizimleydi. Sevgili Yeşil Yaprak...
Beklediğim gibi değildi ama, kötü olduğunu beğenmediğimi söylemiyorum. Sadece film bazı açılardan kitaptan çok daha görkemliydi. O konseyin toplanma anında bir ara sıkıntıdan bayılacağımı düşündüm, filmde en zevk aldığım anlardan biriydi. Özellikle arasıra girilen soy ağacı olayı benim kafamı çok karıştırdı. Sık sık wikipedia ya bakmak zorunda kaldım, neyse ki aradığımdan çok daha fazlasını bulabildim. Bazı şeyleri filmden asla anlayamacağım kadar iyi anladım. Herkesin kesinlikle okuması ve kendini bu büyülü dünyaya kaptırması gereken bir kitap.
Arada sıkılacağınızı unutmamanız gerek.
Bu ara Aragon ve Arwen'in ilişkisine dair hiçbir şey yok. Filmde onların evlenme sahnesi var ama kitapta sadece kral prenses ve Aragorn'un bir masada otururken olan sahnesinden başka pek bir şey yok. Kandırılmış hissediyorum. Onların ilişkisi yok demiyorum tabii, sadece kesin konuşmazdım.
Gandalf'ın o gizemli ben bilirim konuşmalarından tek sıkılan ben miyim acaba diye düşünmeden edemiyorum. Ama adamın ölümü bile tarz sahibi bunu kabul etmesem haksızlık etmiş olurum.
diyecek ne var ki?
kabul etsenizde etmesenizde edebiyat tarihinde kilometre taşı bir eser, muhteşem bir hayal gücü ...
kendinden sonra açtığı koldaki yada konu dışı pekçok yazara ilham olmuş bir kitap ...
hatta kitaptaki kılıç (Sting) günümüzün ünlü şarkıcısına lakap olmuuş :))
o derece ...
J.R.R Tolkien'ın Silmarillion'da başlattığı orta dünya mitolojisinin, bu üçlemede bir iyi/kötü savaşı destanına dönüştüğünü, iyi de olduğunu görüyoruz. Yine de kitap, doğal ve kronolojik olarak sırtını Silmarillion'daki ve Hobbit'deki hikayelere dayayarak ilerliyor. Üçlemenin en vukuatsız, enfes karakter ve mekan analizleriyle dolu bu ilk kitabı, Tolkien fanlarının belkide de favori karakterlerinin betimlendiği sayfaları işaretleyip tekrar tekrar okumasına vesile olmuştur. (benim sayfalarım 292-293 olarak işaretlenmiştir:)
İlk okumama göre gayet akıcıydı. Fantastik edebiyatın üstadına söyleyecek pek sözüm yok zaten. Çok güzeldi.
Yüzükler efendisi serisinin müthiş kitabıdır. Herkese okumasını tavsiye ederim.
Müthiş serinin müthiş ilk kitabı...
Fantastik edebiyat seven herkesin okuması lazım bu seriyi.
kitabı filmi yapılmadan önce okumuştum. okuduğum ve etkisinde kaldığım kitaplardan birisidir
Final/bütünleme dönemim olduğu için 2 ay gibi bi sürede bitirebildiğim kitap. Sanırım yanlış bir zaman seçmişim. Çok başka ama; dili, dünyası.. Bu üçlemeyle buluşmadan fantastik kitap sevmem ben diyen insanlara üzülüyorum.
Kesinlikle bir şaheser niteliğinde.Bende çoğu kişi gibi filmi izledikten sonra okudum ve keşke filmi izlemeden önce okusaymışım dedim.
Filmdeki olağan üstü soundtrackler olmadan dahi inanılmaz zevkle ve sürükleyicilikle okudum.Belirtmeden geçemeyeceğim bir diğer nokta ise Tolkien'in sınır tanımayan hayal gücü...Benden bu kitaba 9 puan!
Kitabı bitirmek benim için biraz zor oldu.Betimlemeler çok fazla ve bazı noktadan sonra sıkmaya başlıyor.Ama her ne olursa olsun mükemmel diyebiliceğimiz bir kitap..Herkes okumalı!!!
Bir sonraki yaprağı hep merakla çevirdim. Muhteşem serinin başlangıç kitabı. Şimdi de ilk filmini izlemeyi düşünüyorum :)
İlk okuduğumda hemen diğer serilerini merak etmiştim. Çok güzel ve akıcıdır. Okumayan kaldı mı bilmiyorum ama :) onlara da okumalarını tavsiye ederim .
beni hiç bir fantastik kitap bu kadar etkilememişdi okuyorum ama bir türlü ayrılamıyorum muhteşem kitap
Sanırım devamlı filmle karşılaştırma yaptığım için ilk başlar gerçekten çok yavaş geçti. Örneğin Shire'dan tamamen çıkılması 150'nci sayfalarda ve siz her şeyi biliyorsunuz. Sonraları o kadar akıcı oldu ki elimden bırakamadım, özellikle Dokuzlar yola çıktıktan sonra. Ayrıca bu kitabın bir yolculuk kitabı olduğu unutulmamalı. Bu yüzden tabii betimlemeler geniş yer tutuyor.Eğer yolculuğu haritadan takip ederseniz kitap daha eğlenceli olabilir. Filminden farklı pek çok şey de bulacaksınız. Mesela ben en sevdiğim karakterin Sam olacağını hiç düşünmemiştim bile siz de sürprizlere açık olun.
Kitabı okuduğum dönemde belki saçma ama tüm korkularımı yenmiş ve bir bilinmeze (iyiye karşı) sonsuz güven duygusu beslemiştim.
serinin ilk kitabı. 1999 senesinde tesadüfen aldığım ve bağımlılık yapan ilk fantastik romanım. kitabı fonda sting çalarken okumak eşsiz güzellikte bir duyguydu
Var olmayan bir dünya, var olmayan canlı türleri ve her daim varlığını koruyan iyilik ve kötülüğün savaşı. Benim bir şey dememe gerek bırakacak bir eser değil aslında ama tarz olarak çok aykırı gelmeyecekse herkesin mutlaka seriyi okumasını ve sindirme aşamasında da filmlerini üzerine seyretmesini mutlaka tavsiye ederim.
orta okul kütüphanesinden şans eseri keşfettiğim ve kitap okuma sevgimin nedeni olan kitap.
inanaılmaz bir kitap sanki tarih romanı sanki gerçekten olmuş olan hikayelerden kurgulanmış gibi, hepsini hayal gücü sayesinde olmuş olduğu beni gerçekten hayret içinde bıraktı
Tamamen baştan yeni bir dünya kuran ilk kitap. Tolkien bu kitabı yazdığında Oxford 'da profesördü. Bir akdemisyenin masal kitabı çıkarması çok olumsuz eleştiriler almış. Ancak arkasından 'fantastik kitaplar' furyası başlattı.
Tolkien yarattığı Orta Dünya dillerinin hepsini dil uzmanı olarak kendisi oluşturmuş.
Orta Dünyayı bize tanıttığı için bu kitapta olay örgüsü geride kalıyor.
Kesinlikle film izlendikten sonra okunmamalı.. O zaman çok yavan geliyor ve okumak zulüm halini alıyor.
İnanamayacaksınız belki ama -çünkü ben bile kendime inanamıyorum- sevgili Yüzüklerin Efendisi kitabım tam beş senedir bende ve ne zaman elime alıp okumaya çalışsam hep bir engelle karşılaşıyordum. Sonunda tüm engelleri aşıp okudum. Biraz geç oldu ama geç olsun da güç olmasın demi. Ama şu anda tek dileğim serinin ikinci kitabını okumamın da bir beş sene sonra olmaması....
Evet gelelim kitap yorumuma;
İlk sayfalar biraz yavaş ve yorucu geçti. Ama filminde geçmeyen birkaç bilgi öğrenmedim değil! Mesela Frodo'yu daha yüzük eline geçer geçmez yolculuğa çıkacak gencecik bir delikanlı sanıyordum ama meğersem bizim Frodo elli yaşındaymış. Gerçi hobbitlere göre gene gencecik sayılıyor. Hepimizin bildiği bir hikaye -nereden biliyoruz tabi ki filminden- yüzük aslında kötüdür. Dünya ikiye ayrılmıştır. İyilik ve kötülük. Ying ve yang ...falan filan. Tarafını seç! Güç içinde.. dur yaw olay Star Wars'a doğru gidiyor sanki.
Neyse efendim filmi elbetteki daha görkemliydi çünkü muazzam görsellerle süslüydü. Yalnız insan gerek filmi gerekse kitabında Tolkien'in nasıl bir hayal gücüne sahip olduğunu merak etmeden duramıyor. Kafanın içinde neler var Tolkien! Bize sunamadığın daha nice dünyalar kurgulanmadan yitti! Yoksa sadece Yüzükle mi ilgiliydi bütün dünyan!
Edebiyat, Yüzüklerin Efedisi'nin yazılabilmesı için yaratılmıştır diye okumuştum bir zamanlar. Şimdilerde ne kadar haklı olduklarını daha iyi anlıyorum, kendimce..
Bana Fantastik dünyanın kapılarını açan seriye saygım sonsuz üzeri sonsuz olurdu, eğer öyle bir şey olabiliyorsa..
eğer sizde benim gibi yüzüklerin efendisinin filmini küçüklükten beri izliyorsanız kitabını fazlasıyla yavaş bulabilir , yanlış yazılmış hissine kapılabilirsiniz :(
Başyapıt. Tadı hiç bir zaman ruhunuzdan eksilmeyecek muhteşem serinin detaylarını anlatan kitabı. Önce filmi izleyenlerden olarak söyleyebilirimki; Kesinlikle kitabı okunmalı. Sen hayatımızdan eksik olma Orta Dünya ;)
Karton Cilt, 494 sayfa
1998 tarihinde, Metis Yayınları tarafından yayınlandı
Frodo Baggins Frodo Baggins, maceracı bir hobbit, Yüzük Kardeşliğinde kendisini orta dünyanın kaderini değiştirecek bir görev bekliyor.
Bilbo Baggins 111 yaşına göre ilginç bir şekilde genç duran hobbit. Tüm mirasını Frodo'ya bırakmak üzere.
Aragorn Kuzeyden bir kolcu, Gandalf kendisinden hobbitleri korumasını istemiştir.
Gandalf Frodo'yu göreve sürükleyen büyücü! "Bir büyücü asla geç kalmaz!"
Sauron Karanlık lord Sauron! Tek yüzüğü ele geçirip insanların dünyasına son vermek istiyor.