Tarihi Değiştiren Olaylar

Aydınlanma ile zihnin önündeki engelleri kaldıran Batı, Rönesans ile Sanayi Devriminin kapısını açtı. Bilim ve teknoloji ile dünyanın geri kalanı ile arasına büyük bir mesafe koymasına rağmen, Büyük Bunalım gibi ekonomik krizlere ve akabinde dünya savaşlarına engel olamadı. Yahudi Soykırımı büyük bir utanç olarak hafızalara yer etti. Atom Bombaları insanlığı şok etti. Akabinde başlayan Soğuk Savaş ile at başı koşan Uzay Yarışı ve Nükleer Silahlanma arasında bir yerlerde Berlin Duvarı yükseldi; aynı dili konuşanlar, birbirine hasret kaldı. Gün geldi Sovyetler Birliğinin Çöküşü ile tarih bir anda çözüldü, dünyamız daha hızlı dönmeye başladı. 11 Eylül 2001de ise çığırından çıktı. Ve insanlığın, Fransız Devriminin sloganı olan özgürlük, eşitlik ve kardeşliğe olan iştahı hiç kesilmedi...Daha önce Tarihi Değiştiren Savaşlar ve Tarihi Değiştiren Konuşmalar adlı kitapları çıkan Ali Çimen, seriye devam ediyor. Ali Çimen, yeni çalışmasıyla yakın dünya tarihinin başlıca olaylarını bir seçki halinde, birbirleriyle bağlantılarını göstererek okurlarının beğenisine sunuyor. Ali Çimenin yeni çalışması Tarihi Değiştiren Olaylar da, yazarla sohbet kıvamındaki tarihi yolculuk, Magna Carta ve Rönesans ile başlıyor. Sanayi Devrimi, Fransız ve 1917 Ekim Devrimleri derken İsrail Devletinin kuruluşuna, Normandiya Çıkarmasına tanıklık ediyorsunuz. Bir kıtada Adolf Hitlerin yükselişini okurken, diğer bir kıtada Mahatma Gandinin pasif direnişini gözlemleyebiliyorsunuz. Yine yüzyılın ikinci yarısındaki Soğuk Savaşı, 1968de meydana gelen öğrenci olaylarını, İran İslam Devrimini (ve bunun Türkiyedeki 12 Eylül ihtilaline dair çarpıcı etkilerini), Berlin Duvarının yıkılışını kitapta birbiri ardına okumak mümkün. Her durakta kısa kısa bilgi veren yazar, dünya tarihini turlama imkanı sağlıyor.

Aydınlanma ile zihnin önündeki engelleri kaldıran Batı, Rönesans ile Sanayi Devriminin kapısını açtı. Bilim ve teknoloji ile dünyanın geri kalanı ile arasına büyük bir mesafe koymasına rağmen, Büyük Bunalım gibi ekonomik krizlere ve akabinde dünya savaşlarına engel olamadı. Yahudi Soykırımı büyük bir utanç olarak hafızalara yer etti. Atom Bombaları insanlığı şok etti. Akabinde başlayan Soğuk Savaş ile at başı koşan Uzay Yarışı ve Nükleer Silahlanma arasında bir yerlerde Berlin Duvarı yükseldi; aynı dili konuşanlar, birbirine hasret kaldı. Gün geldi Sovyetler Birliğinin Çöküşü ile tarih bir anda çözüldü, dünyamız daha hızlı dönmeye başladı. 11 Eylül 2001de ise çığırından çıktı. Ve insanlığın, Fransız Devriminin sloganı olan özgürlük, eşitlik ve kardeşliğe olan iştahı hiç kesilmedi...Daha önce Tarihi Değiştiren Savaşlar ve Tarihi Değiştiren Konuşmalar adlı kitapları çıkan Ali Çimen, seriye devam ediyor. Ali Çimen, yeni çalışmasıyla yakın dünya tarihinin başlıca olaylarını bir seçki halinde, birbirleriyle bağlantılarını göstererek okurlarının beğenisine sunuyor. Ali Çimenin yeni çalışması Tarihi Değiştiren Olaylar da, yazarla sohbet kıvamındaki tarihi yolculuk, Magna Carta ve Rönesans ile başlıyor. Sanayi Devrimi, Fransız ve 1917 Ekim Devrimleri derken İsrail Devletinin kuruluşuna, Normandiya Çıkarmasına tanıklık ediyorsunuz. Bir kıtada Adolf Hitlerin yükselişini okurken, diğer bir kıtada Mahatma Gandinin pasif direnişini gözlemleyebiliyorsunuz. Yine yüzyılın ikinci yarısındaki ... tümünü göster


Değerlendirmeler

değerlendirme
5 puan

Düşünce güzel, anlatım akıcı. Resimlerle süslenmesi güzel olmuş, bazen resimler yazılardan daha öğretici.

Yalnız olaylar o kadar yüzeysel anlatılmış ve bilindik ki tarihe birazcık meraklı, üniversitede tarihle uzaktan yakından alakalı bir bölüm okumuş birine katacağı bir şey yok.

Üstelik yazar kendi ilgi alanlarını öne çıkarıp (klonlama) aynı kategoride gerçekleşmiş çok daha önemli olayları (internet veya antibiyotiğin geliştirilmesi) es geçmiş. Aynı kötü konu seçimi zamansal açıdan da var. Kitap sanki tüm tarihi değiştiren olaylar son 100 yılda olmuş gibi sayfalarının dörtte üçünü 20. yy. a ayırmış.

Çok batı merkezci bir tutumu var. Sürekli Avrupa, Rusya ve ABD merkezli ya da buraları etkilemiş olaylardan bahsediyor. Sanki dünya tarihinde Latin Amerika, Çin, Hindistan, Afrika yok.

Belki 16 yaş altı gençlere tarihi sevdirmek için kullanılabilir ama yetişkinlere bir şey katacağını sanmıyorum.

11 yıl, 10 ay
Profil Resmi
7 puan

Tarihi değiştirenler serisinin en iyilerinden biri olup, tarihi insana sevdiren bir kitap.

Profil Resmi
2 puan

Kanımca alınması lüzumsuz bir kitaptır. Aynı bilgileri internetten çok rahat bulabilirsiniz. Ayrıca yazar dediğin adam yaratıcı olur, akıcılık katar. Tarih bilimi böyle bir şey değil!

9 puan

Son 1-2 yüzyılda meydana gelen ve dünya tarihi açısından kaydadeğer olaylar tarafsız bir dille kitaplaştırılmış Ali Çimen tarafından, gayet de anlaşılır ve okuru sıkmayan bir dille anlaşılmış buyrun okuyun kendinize bir şeyler katın..Tabi benim gibi tarih bilgisi zayıf olanlara tavsiye ediyorum, yoksa tarihi sağlam olan kişiler bu olayların çoğunu biliyordur zaten


Baskı Bilgileri

303 sayfa


ISBN
9789752635326

Benzer Kitaplar

Şu An Okuyanlar

Pixcer
1 kişi

Okumuşlar

gayrimumeyyiz GÜZELLİK snejanka mehmetyolcu Nakip Poyraz
67 kişi

Okumak İsteyenler

Asude Dalgakıran Ophelia ehlifasil louzhijie normwidrig1899
19 kişi

Takas Verenler

Takas veren bulunamadı.
Puan : hepsi | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Değerlendirme Zamanı: en yeni | en eski